Druh učebního materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osvícenský absolutismus Tereziánské a josefínské reformy v Habsburské monarchii ve 2. polovině 18. století Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) VY_32_INOVACE_146.
Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Miroslava Dvořáková 8. B 2013/2014
Josef II
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu:
První císařovna.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
Marie Terezie Mgr. Štěpán Rubíček.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
MARIE TEREZIE RODINA HANI a ANI.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
78.1 Marie Terezie a Josef II.
MARIE TEREZIE domácí politika
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Monika Ulrychová Název: VY_32_INOVACE_01_ OPAKOVÁNÍ – Marie Terezie Téma: Marie Terezie Číslo projektu: 02.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) s. 38 s. 38.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druh učebního materiálu
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
Marie Terezie a Josef II.
Habsburská monarchie a české země v 18. století
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
České země v 18. století Josef II..
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
REVOLUČNÍ ROK 1848 DUM - 15.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Život na vesnici v době vlády Marie Terezie (18. století)
Předmět: vlastivěda Ročník: V.
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
První císařovna.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
1741(Vídeň) (Vídeň) Alice Brychtová, 3.B
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Druh učebního materiálu Anotace Seznámení žáku s novým tématickým celkem - OSVÍCENSTVÍ Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření prosinec 2011 Ročník V. Vzdělávací oblast obor tématický okruh Člověk a jeho svět Vlastivěda Lidé a čas Téma-název učebního materiálu Osvícenství DUM - 12 Druh učebního materiálu Prezentace

OSVÍCENSTVÍ DUM - 12

Od 18. stol. se začalo šířit v Evropě učení , které hlásalo nové názory na život. Staré náboženské představy začaly ustupovat. Tomuto novému učení říkáme osvícenství. V habsburské monarchii začali prosazovat osvícenecké myšlenky císařovna Marie Terezie a její syn Josef II.

Oba prosadili celou řadu reforem, které usnadňovaly lidem život. Reforma – nařízení, které přináší nápravu nebo opravu stávajícího systému

MARIE TEREZIE Celé jméno Marie Terezie Walburga Amálie Kristýna Marie, dcera Karla VI., byla krásná a zdravá dívka účastnící se všech dvorských slavností. Přitom nezanedbávala ani vzdělání: učila se latinsky, italsky, francouzsky a španělsky, zajímala se o klasickou literaturu, dostávala hodiny tance a hudby, malovala a vyšívala.Byla vychovávána jezuity. Vzhled: plavé vlasy, modré oči

Denní režim císařovny: Ve všední dny vstát v půl šesté, obléknout se a vyslechnout mši, duchovní čtení dvě hodiny do půl osmé, - od půl osmé úřadování s kabinetními tajemníky do 9 hodin, - od 9 do 12 hodin audience ministrů, - ve 12 hodin setkání s dětmi, ženami - 1 hodina jídlo a až do 3 hodin odpočinek nebo zábava, - ve 3 hodiny čtení modliteb za zemřelé, - od 4 do 6 hodin úřadování, korespondence nebo audience, - v 6 hodin růženec, pak do 9 hodin korespondence, konverzace, procházky, tichá zábavná četba,

Marie Terezie - první žena na královském trůnu - začala si budovat stálé vojsko a stavěla silné pevnosti - nařídila, aby daně platila i vrchnost - snížila robotu poddaných na tři dny v týdnu 1774 – nařídila zavést povinnou školní docházku pro děti od šesti do dvanácti let první sčítání obyvatel a číslování domů ( úředníci napočítali asi 3 mil. lidí)

JOSEF II. - nejstarší syn Marie Terezie

Josef II. - reformy v roce 1781 vydal toleranční patent( zákon) – lidé mohli vyznávat i jiná náboženství než katolické - patent omezoval počet církevních obřadů a počtu svátků - zrušil mnoho klášterů, ze kterých vybudoval nemocnice a ústavy pro chudé a sirotky v 1781 – zrušil nevolnictví – všichni lidé byli svobodnými občany poddaní se mohli bez svolení vrchnosti volně stěhovat uzavírat manželství vykonávat rozličná povolání posílat své děti do učení na řemesla nebo studia - nadále však museli robotovat – pracovat na poli vrchnosti

CITACE OBRAZOVÉHO MATERIÁLU MARIE TEREZIE S DĚTMI - http://nd01.jxs.cz/980/329/1b10a71232_34373896_o2.jpg MARIE TEREZIE - http://simonak.eu/images/obrazky_ostatni_strany/h_k/10_20_1.jpg MARIE TEREZIE - http://3zsberoun.com/image/200909011241_marie.jpg JOSEF II. http://kronika.malaupa.cz/foto/1779_josefII.jpg