Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství TEMA: Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál slouží k procvičení učiva Osvícenství. Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013.

3 Význam osvícenství Postupně se začala prosazovat kapitalistická společnost. Rozvíjela se výroba, obchod, docházelo k vědeckým objevům. Osvícenci – lidé, kteří kritizovali církev, chtěli, aby si lidé byli rovni, věřili v sílu lidského rozumu. Myšlení, které prosazovali se jmenovalo osvícenství. I někteří osvícení panovníci prováděli některé změny = reformy.

4 Marie Terezie Velmi vzdělaná panovnice, jediná žena na českém trůnu, matka 16 dětí. Reformy : začala budovat stálé vojsko stavěla silné pevnosti daně měla odvádět i vrchnost snížila robotu na 3 dny v týdnu zakázala mučení obviněných zvýšila vzdělanost obyvatelstva V ROCE 1774 ZAVEDLA POVINNOU ŠKOLNÍ DOCHÁZKU.

5 Josef II. V její vládě pokračoval její syn – Josef II.
Reformy : 1781 vydal toleranční patent /lidé mohli vyznávat i jiná náboženství než katolické/ zrušil mnoho klášterů zrušil nevolnictví /1781/ budoval nemocnice a ústavy pro chudé a sirotky BÝVAL OZNAČOVÁN JAKO ,,SELSKÝ CÍSAŘ,,.

6 Opakování 1. Jaká společnost se začala prosazovat?
2. Kteří dva osvícení panovníci prováděli reformy? 3. Byli příbuzní? 4. Uveď alespoň 4 reformy M. Terezie. 5. Uveď alespoň 3 reformy Josefa II.

7 Správné odpovědi 1. kapitalistická 2. Marie Terezie, Josef II.
3. Josef II byl synem M. Terezie. 4. snížení roboty, budování pevností, zavedení povinné školní docházky, zákaz bití poddaných 5. rušení klášterů, budování nemocnic, toleranční patent


Stáhnout ppt "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google