Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Vlašim, Březinská 1702

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Vlašim, Březinská 1702"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Marie Terezie (1717 – 1780) EU-OP VK VY_32_INOVACE_D19 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

2 Život Marie Terezie Marie Terezie byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou a jedinou vládnoucí ženou na českém trůnu Byla dcerou Karla VI. a Alžběty Kristýny Brunšvické Byla velmi vzdělaná – v mládí se učila náboženství, dějinám, latině, francouzštině, němčině, kreslení, tanci a hudbě V roce 1736 si vzala Františka Štěpána Lotrinského, kterého údajně velmi milovala a se kterým měla později 16 dětí (např. Josefa II., Leopolda II., Marii Antoinettu, Marii Annu) Po smrti svého otce dne 20. října 1740 se Marie Terezie stala panovnicí nad habsburskými zeměmi Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

3 Život Marie Terezie Lid měl nejdříve námitky proti tomu, aby jim vládla žena, avšak po několika měsících se situace uklidnila Za vlády Marie Terezie se uskutečnilo mnoho bitev, které jsou známy jako války o rakouské dědictví. Marie Terezie, ač mladá, v nich obstála. Zavedla několik reforem, z nichž nejvýznamnější bylo zavedení povinné školní docházky v roce 1774 Zemřela v roce 1780 Sedm z jejích potomků vládlo na sedmi různých evropských trůnech Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

4 Marie Terezie s rodinou
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

5 Marie Terezie s manželem Františkem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

6 Slavní potomci Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

7 Test Roku 1736 se provdala za: a) Karla IV. b) Josefa II.
c) Františka I. Štěpána 2. Měla: a) 16 dětí b) 10 dětí c) 2 děti Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

8 Test 3. Zavedla: a) povinnou školní docházku b) mateřské školky
c) tradici žen na českém trůně Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

9 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Terezie
ek_I._%C5%A0t%C4%9Bp%C3%A1n_Lot rinsk%C3%BD Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.


Stáhnout ppt "Základní škola, Vlašim, Březinská 1702"

Podobné prezentace


Reklamy Google