Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Marie Terezie 1717 – 1780 …z Boží vůle římská císařovna, uherská a česká královna, arcivévodkyně rakouská, vévodkyně burgundská a hraběnka tyrolská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Marie Terezie 1717 – 1780 …z Boží vůle římská císařovna, uherská a česká královna, arcivévodkyně rakouská, vévodkyně burgundská a hraběnka tyrolská."— Transkript prezentace:

1 Marie Terezie 1717 – 1780 …z Boží vůle římská císařovna, uherská a česká královna, arcivévodkyně rakouská, vévodkyně burgundská a hraběnka tyrolská

2 První a jediná vládnoucí královna
Když v roce 1740 zemřel Karel VI., vymřeli tím Habsburkové po meči, protože po sobě zanechal pouze dceru. MT nastoupila díky otcově dokumentu zvaném Pragmatická sankce, který jí dával právo vládnout. Nicméně žádný ze sousedů to neuznal, takže MT musela po celou dobu své vlády čelit invazím a pokusům o zbavení vlády.

3 Rodinný život Oporou se jí stal její manžel, František I. Štěpán Lotrinský, který přes všechny nabídky zůstal pouhým princem manželem. Sňatek byl na tehdejší dobu výjimečný, protože je oba svazoval silný cit. Společně vychovali 14 dětí. I díky tomu se MT často nechávala oslovovat jako „matka monarchie“.

4

5 Válka o rakouské dědictví
Hned po nástupu musela čelit koalici Pruska, Bavorska a Francie, která vtrhla na její území. I díky pomoci generála Laudona dokázala nepřátelům čelit a nakonec dokázala znovu dobít Prahu a válka skončila čestnou remízou. I kvůli těžkostem ve válce zahájila sérii důležitých reforem, kvůli zlepšení konkurenceschopnosti monarchie.

6

7 Reformy Tereziánský katastr (domovní čísla) Povinnost vzdělávat se
Měnová reforma (tolar) Silniční síť Státní správa a soudnictví (úředníci) Vojenská správa

8

9 Válka sedmiletá V letech 1756 – 1763 bylo Rakousko vtaženo do Sedmileté války. Rakušané si vedli dobře, zejména proti Prusku, ale díky spojenectví s Francií byli nakonec nuceni přiznat porážku. Důsledkem byla definitivní ztráta Slezska.

10 Josef II. 1741 – 1790 Císař Svaté říše římské, král český, uherský a chorvatský, arcivévoda rakouský atd.

11 Ve šlépějích své matky Byl vychován v duchu osvícenectví.
Spolupodílel se na vládě už od svého dospívání. Nejschopnější a nejenergičtější panovník v našich dějinách!

12 Josefínské období Za své pouze desetileté vlády vydal tisíce zákonů, přibližně 3 denně. Byl zapřísáhlým osvícencem, odpůrcem pověr, církve atd. Pokládal se za hlavního úředníka země. Osobně kontroloval a v přestrojení vyzvídal u svého obyvatelstva.

13

14 Nejdůležitejší reformy
Toleranční patent, kterým v říši povoloval i jiné než katolické náboženství, znamenalo to definitivní konec náboženského útlaku, čarodějnických procesů a podobně. Zrušení nevolnictví, které znamenalo osvobození obyvatelstva od středověkých zvyků služby svému feudálovi – od té doby pouze placení zaměstnanci.

15 Milovaný a nenáviděný Pro svou aktivitu se stal postrachem pro vyšší kruhy, kterým bral pravomoce. Posměšně ho nazývali „selským císařem“, kvůli své práci pro nižší vrstvy. Obyčejný lid ho miloval, o tom svědčí rozšíření jména Josef. Umírá na celkovou vyčerpanost organismu, kdy přehnal práci - úřadoval často i 20 hodin denně.

16

17 Konec osvícenctví v Čechách
Po Josefově smrti se pokouší pokračovat jeho bratr Leopold v načaté práci, ale také brzy umírá. Rakouská monarchie se pak následně dostává do pekla napoleonských válek, kdy není příležitost uplatňovat reformy. František I. část reforem ruší, ale přesto jejich důsledky trvají dodnes. Rakousko tehdy patřilo k nejvyspělejším a nejvzdělanějším zemím na světě.


Stáhnout ppt "Marie Terezie 1717 – 1780 …z Boží vůle římská císařovna, uherská a česká královna, arcivévodkyně rakouská, vévodkyně burgundská a hraběnka tyrolská."

Podobné prezentace


Reklamy Google