Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

římský císař, král český a uherský

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "římský císař, král český a uherský"— Transkript prezentace:

1 římský císař, král český a uherský
Josef II římský císař, král český a uherský

2 Josef II. se narodil 13. března 1741 ve Vídni jako nejstarší syn Marie Terezie a Františka I. Od roku 1764 měl titul římského krále, o rok později se po smrti svého otce stal římským císařem a matčiným spoluvladařem. Josef byl nadšeným stoupencem osvícení a dostával se dost často do sporu se svou konzervativní matkou. Roku 1780 po smrti matky se chopil vlády a začal velmi intenzivně s reformami, které se vyznačovaly přísným centralismem, osvícenou církevní politikou a podporou hospodářského vzestupu. V roce 1781 císař Josef II. vydal toleranční patent a zrušil robotu. V důsledku opakovaného pruského ohrožení přistoupil císař k opevňování Hradce Králové a Olomouce a k výstavbě nových pevnostních měst Terezína a Josefova.

3 Přes velké protesty svých ministrů vstoupil Josef II
Přes velké protesty svých ministrů vstoupil Josef II. po boku Ruska do války s Tureckem. Osobně se ujal velení a však obranná strategie, jež slavila úspěch ve válce o bavorské dědictví se tentokráte neosvědčila a přinesla těžké ztráty císařské armády, stejně jako prudký pokles popularity císaře Josefa. Pro onemocnění předal Josef velení armády maršálu Laudonovi, který dobytím Bělehradu napravil pověst habsburských zbraní. Turecko však vytvořilo koalici se Švédskem a Pruskem a pruská vojenská hrozba přiměla habsburskou stranu k uzavření separátního míru. Josef II. byl dvakrát ženatý, měl jednu dceru z prvního manželství která zemřela v dětství. Císař Josef II. zemřel roku 1790 a zanechal monarchii v těžké krizi. Je pochován v rodinné hrobce kapucínského kláštera ve Vídni.

4

5 V roce 1908 a 1910 byly v Rakousku vydány známky s portrétem císaře Josefa II.

6 Památník císaře Josefa II v Josefově

7 Co jsme se dozvěděli? Josef II spoluvládce Marie Terezie císař sv. říše římské král český, uherský patent o zrušení nevolnictví bylo zrušeno nevolnictví pro Moravu vydal toleranční patent nepracující lid je pro stát zátěží šlechta - u ní zdůvodnění viděl u klášterů, ale žádné odůvodnění nevidí. Zrušil žebravé řády a kláštery, kde se nepracovalo (5 mužských, 12 ženských v Čechách a 4 mužské, 7 ženských na Moravě) začíná se vytvářet národní obrození - náznaky podporoval umění v Praze otevřeno Hosticovo divadlo (Stavovské) Josef umírá v roce 1790


Stáhnout ppt "římský císař, král český a uherský"

Podobné prezentace


Reklamy Google