Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D Josef II. a jeho reformy Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Josef II. (1780 – 1790) Nejstarší syn Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského. Vychován v osvíceného a sebevědomého pragmatika. Zemřel na tuberkulózu.

3 Od roku 1765 císařem – Svaté říše římské a spoluvladařem matky v habsburské monarchii. V roce 1780 Marie Terezie zemřela, vlády se ujal její syn Josef II vydal toleranční patent – povolil náboženskou svobodu – vedle římskokatolické víry víra protestantská, luteránská, kalvínství, řeckokatolická víra (pravoslaví).

4 1781 – zrušena povinnost nosit na oděvu židovské znamení
1781 – zrušena povinnost nosit na oděvu židovské znamení. Židé mohli navštěvovat všechny školy. Podzim 1781 zrušil všechny kláštery, které nevzdělávaly mládež a nepečovaly o nemocné zrušil nevolnictví i přes odpor šlechty. Poddanství a robota zůstaly zachovány (poddaný nepotřebuje povolení k uzavření manželství, k odchodu z panství na studium). Poddaní zbaveni osobní závislosti na vrchnosti.

5 Posílil správní centralismus
Posílil správní centralismus. Ve všech městech zavedl kontrolní magistráty. Zrušené kláštery měnil na kasárna, nemocnice a chudobince. Zrušil trest smrti zemřel, jeho nástupcem Leopold II. (bratr).

6 Pojmy Asimilace – přizpůsobení, splynutí Centralizace – soustředění něčeho do jednoho místa Pragmatik – člověk, pro kterého je nejvyšší zásadou užitečnost Reforma – oprava, úprava směřující ke zlepšení

7 Zápis Josef II. (1780 – 1790) Syn Marie Terezie Pokračoval v reformách, posiluje centralismus 1781 toleranční patent a zrušil nevolnictví Rušil kláštery Nástupce Leopold II.

8 Rozhodněte, zda je výrok správně, nebo ne
Josef II. byl otec Leopolda II. ano – ne Centralismus je soustředění něčeho do jednoho místa. Josef II. zavedl povinnou školní docházku. Toleranční patent byl vydán roku 1781. V roce 1871 bylo zrušeno nevolnictví. Josef II. zrušil trest smrti. František Štěpán Lotrinský byl Josefův otec.

9 Správné řešení Josef II. byl otec Leopolda II. ano – ne
Centralismus je soustředění něčeho do jednoho místa. Josef II. zavedl povinnou školní docházku. Toleranční patent byl vydán roku 1781. V roce 1871 bylo zrušeno nevolnictví. Josef II. zrušil trest smrti. František Štěpán Lotrinský byl Josefův otec.

10 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, listopad Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: osmý ročník, Habsburkové, habsburská monarchie, toleranční patent, centralismus, nevolnictví V této prezentaci se obeznamuje se základními informacemi o Josefovi II. A jeho práci. Doporučuji zdůraznit , co měl společného s matkou a především, čím se od ní lišil. Sám byl prototypem josefínského úředníka. Součástí prezentace je práce s výrokem, tu je možné i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Prezentaci je možné využít i k samostudiu. Použitá literatura: HLAVAČKA, M. a kol.: Dějepis pro 8. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 8: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň“ FRAUS, s. ISBN HARNA, J., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí II.1.vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google