Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie"— Transkript prezentace:

1 Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie
Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Vídeňský kongres Koncem září 1814 se sešel ve Vídni mezinárodní kongres, který připravoval uspořádání Evropy po porážce Napoleona. Hlavní osobou celého kongresu byl Klemens von Metternich. Navracejí se staré dynastie – tzv. období restaurace. Vzniká Svatá aliance – spojenectví Ruska, Pruska a Rakouska.

3 Restaurace Bourbonů Francie je opět konstituční monarchií. Volební právo je v rukách bohatých. Karel X. se pokusil o státní převrat, ale neúspěšně. V červenci 1830 proběhla proti Karlovi X. revoluce. Karel X. odstoupil. Nastupuje Ludvík Filip z burbounského rodu.

4 1830–1848 – ve Francii vládne bohatá buržoazie. Roste vnitřní napětí
1830–1848 – ve Francii vládne bohatá buržoazie. Roste vnitřní napětí. Zostřuj se policejní tlak.

5 Vznik Belgie Belgie byla součástí Nizozemského království. Konec srpna 1830 vypuklo v Bruselu velké lidové povstání Nizozemský král se situaci snažil zvládnout silou, ale zasáhla Svatá aliance. Rozhodla, že jižní Nizozemí bude samostatnou monarchií. Od roku 1831 pod názvem Belgické království. Prvním králem byl Leopold I.

6 Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie
Zápis Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie Září 1814 Vídeňský kongres Navracejí se staré dynastie – tzv. období restaurace. Vzniká Svatá aliance – spojenectví Ruska, Pruska a Rakouska. Restaurace Bourbonů V červenci 1830 revoluce ve Francii - Karel X. odstoupil Nastupuje Ludvík Filip Srpna 1830 lidové povstání v Bruselu 1831 Belgické království - prvním králem byl Leopold I.

7 Opravte chyby v textu: Ještě před definitivní porážkou Napoleona se sešel v Berlíně kongres, kde se jednalo, jak to bude dál s Evropou. Hlavním organizátorem byl Alfons von Metternich. Výsledkem byla Svatá koalice – spojenectví Ruska, Pruska a Francie. V jednotlivých zemích se navracejí staré dynastie. Celé období označujeme jako období rekonstrukce.

8 Správné řešení: Ještě před definitivní porážkou Napoleona se sešel ve Vídni kongres, kde se jednalo, jak to bude dál s Evropou. Hlavním organizátorem byl Klemens von Metternich. Výsledkem byla Svatá aliance – spojenectví Ruska, Pruska a Rakousku. V jednotlivých zemích se navracejí staré dynastie. Celé období označujeme jako období restaurace.

9 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, leden Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: osmý ročník, Francie, období restaurace, Burbouni, Belgie Prezentace seznamuje s tím, jak se Evropa začala měnit po Napoleonově porážce. Je to doba, kdy se nám objevuje na mapě Evropy mnoho nových států. Součástí prezentace je práce s chybou. Chybný text je možné i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Prezentaci je možné využít i k samostudiu. Použitá literatura: HLAVAČKA, M. a kol.: Dějepis pro 8. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 8: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: FRAUS, s. ISBN HARNA, J., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí II.1.vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie"

Podobné prezentace


Reklamy Google