Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MARIE TEREZIE domácí politika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MARIE TEREZIE domácí politika"— Transkript prezentace:

1 MARIE TEREZIE domácí politika

2 MARIE TEREZIE Byla panovnicí rozhodnou, schopnou a vzdělanou - vychovali ji jezuité. Její manžel byl František Lotrinský. Měli 16 dětí (nejzn. Marie Antoinetta). Rozhodla se, že upevní státní moc a pozvedne hospodářství země.

3 DOMÁCÍ POLITIKA = způsob osvíceneckého absolutismu - to znamenalo, že panovník bude zavádět reformy, které zlepší život poddaným a tím pádem také státu.

4 Reformy Reforma = přeměna, změna, úprava, zlepšení v jakékoliv oblasti života, které nemá vliv na funkční základ nějaké oblasti Reforma usiluje o zlepšení systému, takového jak je, nesnaží se ho odstranit jako celek reforma může být i jen doladěním, nebo nanejvýš nápravou závažných křivd, beze změn základů systému.

5 Reformy centralizace státní správy - do Vídně. Přesídlil sem nejvyšší soudní dvůr. Z Vídně se řídily i finance. daně - doposud se daň vypisovala každý rok znovu, vypisovala je dopředu a výše daně byla podle množství majetku - půdy. 1. Tereziánský katastr-soupis půdy

6 Reformy právo - vrchnost ztratila právo soudit poddané, byly zrušeny vrchnostenské úřady, soudili jen vyškolení soudci a úředníci. měnová reforma - zavedla jednotnou měnu zlatky a tolary, manufaktury, zrušila cla mezi zeměmi.

7 Reformy reforma školství zavedla povinnou školní docházku pro děti od 6 do 12 let - tím byla odstraněna negramotnost= všichni se učili číst a psát (kromě Uher). Za Marie Terezie byli poddaní nespokojení s robotami Velké nevolnické povstání na Náchodsku. (Vedl ho rychtář vesnice Rtyně Antonín Nývlt) 1775 Sedláci se s vojskem střetli u Chlumce nad Cidlinou byli krutě poraženi.

8 BITVA U CHLUMCE

9 ROBOTNÍ PATENT PRO ČECHY A MORAVU
1775 v důsledku těchto povstání byl vyhlášen tzv. Robotní patent pro Čechy a Moravu tento patent stanovovuje dobu práce na panském tedy roboty


Stáhnout ppt "MARIE TEREZIE domácí politika"

Podobné prezentace


Reklamy Google