5. Prezentace výsledků vědecké práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
5.5. Vědecká publikace - hlavní výstup vědecké činnosti - spolu s patenty, nedá se kombinovat obojí - předmět duševního vlastnictví - jednu skutečnost.
Advertisements

Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Hodnocení bakalářské práce. Formální náležitosti BP odevzdat ve 2 vyhotoveních a v elektronické podobě (PDF) Dodržet termín odevzdání Hodnotí vedoucí.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Formální a obsahové požadavky na referát z odborných p ř edm ě t ů Referát Zpracoval Ing. Jan Weiser.
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT B Učebna UF 219 pátek h.
11 Doktorské studium na FLD doc. Ing. Tomáš Kušta, Ph.D.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Jsou venkovské školy horší než městské?
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
16.1 Dokument v digitální podobě
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Základy automatického řízení 1
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Pracovní porada Pracovní list.
Funkční styl odborný Oblast odborných publikací, časopisů, učebnic.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Občanské soudní řízení I.
Pracovní porada Pracovní list.
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
Vznik pracovního poměru
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
5. Prezentace výsledků experimentální práce
MINIMATURITY
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Informace k e-tržišti Gemin
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Přídavná zařízení.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Části obchodního dopisu, osnova
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Jak na prezentaci? Každý bude mít 5 minut na prezentaci vědeckého článku s tématem ekologie a Vaši kolegové a vyučující budou mít 2-3 minuty na otázky.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Občanské soudní řízení I.
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Občanské soudní řízení I.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
5. Prezentace výsledků vědecké práce
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Akreditace NMS Podklady Poděbrady
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Transkript prezentace:

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.5. Vědecká publikace - hlavní výstup vědecké činnosti - spolu s patenty, nedá se kombinovat obojí - předmět duševního vlastnictví - jednu skutečnost nelze publikovat vícekrát - správná citace původních sdělení - co je potřeba uvážit když hodlám uveřejnit tzv. původní sdělení (original article)? - vhodně zvolit časopis - zaměření, impakt faktor - složení redakce - odhadnout rozsah a kvalitu práce zamýšlené k publikaci - mám na to v porovnání s konkurencí? - publikační náklady - zejména v případě tisku barevných obrázků či v případě elektronických časopisů jsou enormní - porovnat své výsledky s tzv. „minimal requirements“ - minimální požadavky existují dnes skoro pro některé instrumentální oblasti experimentální biologie jako tzv. MIBBI tj. Minimum Information for Biological and Biomedical Investigations B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.5. Vědecká publikace - formální náležitosti - liší se dle časopisu, nutno prostudovat pokyny pro autory a prostudovat poslední články daného periodika - online informace o veškerých náležitostech psaní původních sdělení - lze nalézt na http://pareonline.net http://www.scidev.net/global/publishing/practical-guide/how-do-i-write-a-scientific-paper-.html - připravené výsledkové bloky jsou velkou výhodou - průběžné zpracovávání - obvyklé pořadí sepisování - výsledky - použitý materiál a metody - literární úvod ´ - diskuse - abstrakt - název práce - v případě jasného poselství je naopak tím prvním - Skvělý průvodce sepisováním a publikováním článků – San Francisco Edit B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek 2

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.5. Vědecká publikace - struktura běžného původního sdělení v podobě rukopisu: Title - název práce, snaha o zaujmutí na první pohled patrná, úvodní stránka obsahuje též jména autorů, kontaktní informace, klíčová slova, příp. další údaje - Abstract (summary) - abstrakt práce - Introduction - úvod, krátkou formou shrnuje dosavadní znalosti, končí uvedením přínosu celé práce - Results - výsledky, zpravidla dělené do bloků Před odesláním práce je nutné nechat zkontrolovat angličtinu nejlépe rodilým mluvčím, zásadně však vždy odborníkem v dané oblasti. Dobře se osvědčují zahraniční kolegové, někteří si tímto způsobem i přivydělávají. V dnešní době se již vědecké publikace většinou neodesílají v tištěné podobě, postačuje využít možnosti zaslání plně elektronické verze. Jednotlivé soubory tvořící práci, tj. vlastní text, obrázky a doplňující materiál se ukládají přímo na server časopisu. Zde je také vhodné umístit tzv. cover letter, tj. dopis editorovi, kde se jasně uvede proč se práce zasílá a co přináší nového. Po prvním shlédnutí práce hlavním editorem časopisu či jeho určité oblasti se práce dostává do tzv. recenzního řízení. Již toto je malým úspěchem na cestě k publikaci, protože často se nezdaří přesvědčit ani hlavního editora a tento posílá práci zpět autorům. Editor zasílá práci vlastním hodnotitelům z řad odborníků v dané problematice. Těch může být různé množství podle kvality časopisu (zpravidla 1-3). Vědecká komunita funguje na principu solidarity, recenzenti z řad odborníků na určitou oblast jsou povinni pokud s tím souhlasí do určité doby (zpravidla okolo 10 dnů) vypracovat na práci posudek. Na základě tohoto posudku se editor rozhoduje o přijetí či zamítnutí práce. Vlastní posudek dostávají ke čtení i sami autoři a jsou povinni následně reagovat na veškeré vznesené dotazy, případně dále experimentovat. Pokud vzájemná komunikace dopadne dobře, je práce přijata a nastává pravá korektorská práce spočívající ve sladění formátu článku se standardem daného časopisu. V této činnosti pomáhají autorům vydatně korektoři daného časopisu. Pokud jde vše hladce, lze dnes očekávat, že článek vyjde do několika týdnů od jeho přijetí, nejčastěji elektronickou formou. Tištěná forma následuje v horizontu 1 měsíce u lepších časopisů, u horších i několik měsíců. - Discussion - diskuse, někdy tvoří jeden celek s výsledky - Material and Methods - materiál a metody - References - soupis citované literatury - Figures, Tables - jednotlivé obrázky a tabulky, číslování zvlášť - Captions - popisky k obrázkům B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek 3

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.5. Vědecká publikace Zaslání rukopisu: - kontrola angličtiny - zásadně rodilým mluvčím, který je odborníkem v daném oboru, někteří kolegové si takto přivydělávají - electronic submission - zaslání elektronickou formou, dnes již standard, jednotlivé soubory se nahrávají přímo na server časopisu - cover letter - dopis hlavnímu editorovi časopisu, ve kterém je shrnuto proč je dobré článek publikovat - recenzní řízení - hlavní editor vyzve 1-3 odborníky z dané oblasti k posouzení práce a vypracování posudků - princip vzájemnosti, možnost navržení oponentů - posudek dostávají anonymně ke čtení autoři, reagují na vznesené dotazy a připomínky - v případě shody je článek schválen k publikaci - korektorská práce - grafické sladění s formátem časopisu B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek 4