Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání."— Transkript prezentace:

1 Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání různých typů informace. Často existuje více formátů pro reprezentaci jednoho typu dat. Některé formáty jsou navrženy pro ukládání přesně daného typu dat, například JPEG je určen na uchovávání statických obrázků. Jiné mohou sloužit pro několik typů dat (např. GIF)

2 Rozpoznávání formátu souboru Pro správné zacházení s daty, bylo potřeba, aby operační systém rozeznal jaká data se v souboru v souborovém systému nacházejí. Operační systémy v minulosti zavedly několik způsobů řešení.

3 Rozpoznání podle přípony Jednou z metod, využívanou například na operačních systémech vyvíjených DEC a CP/M, na operačních systémech typu DOS a Windows, je určit formát na základě části jména následující po poslední tečce „.“ (první zprava). Například „index.html“ je soubor jménem „index“, formátu HTML. Výhodou tohoto řešení byla snadná změna označení formátu přejmenováním, například z HTML na text přejmenujeme index.html na index.txt.

4 Rozpoznání podle hlavičky Naproti tomu Unix a od něj odvozené operační systémy využívají prvních bytů souboru. Například obrázky formátu GIF uvozuje sekvence GIF87a nebo GIF89a dle použitého standardu GIF Tento způsob sice umožňuje přesnou identifikaci formátu, ale pro zjištění formátu je třeba projít databázi možných hlaviček, což může zpomalovat v grafických aplikacích, kde kliknutí způsobí vykonání, proto je běžnější při práci s příkazovým řádkem.

5 Textové formáty ASCII - jde o kódovou tabulku, která definuje znaky anglické abecedy, a jiné znaky používané v informatice.Kód ASCII je podle původní definice sedmibitový, obsahuje tedy 128 platných znaků. TXT - Textový formát je takový formát souborů, ve kterém se používají pouze textová data. Textová data jsou data složená výhradně z tisknutelných znaků. Dá se otevřít např. V NotePadu. ASCII Tabulka

6 Bitmapové Formáty JPEG - je standardní metoda ukládání počítačových obrázků ve fotorealistické kvalitě. JPEG je vhodný pro fotografické snímky nebo malby realistických scenérií s hladkými přechody v tónu a barvě. PNG - je grafický formát určený probezeztrátovou kompresi rastrové grafiky. Nabízí podporu 24 bitové barevné hloubky, nemá tedy jako GIF omezení na maximální počet 256 barev. GIF - je grafický formát určený pro rastrovou grafiku. Je využitelný pro obrázky, které obsahují nízký počet barev (loga, grafy atd.)

7 Vektorové formáty SVG - je formát souboru, který popisuje dvojrozměrnou vektorovou grafiku pomocí XML. Formát SVG by se měl v budoucnu stát základním otevřeným formátem pro vektorovou grafiku na Internetu. CDR - je formát vektorové grafiky, který používá jako svůj hlavní výstup software Corel Draw od společnosti Corel Corporation. DXF - je CAD formát vyvinutý firmou Autodesk, umožňující výměnu dat mezi AutoCADem a dalšími programy.Od verze AutoCADu 10 (9.1988) a výše DXF podporuje jak textovou ASCII tak binární formu. Starší verze podporují výhradně pouze textovou

8 Otázky 1) Který z uvedených formatů se zabývá vektorovou grafikou? A)JPEG, B)GIF, C)ASCII, D)CDR [D] 2) Jaká je hlavní nevýhoda formátu GIF? A)Omezení 256 barev, B)Zastaralá technologie, C)Nekompatibilnost s grafickými editory, D)Žádná [A] 3) Jakou firmou byl vynalezen formát DXF? A)Autohelp, B)Microsoft, C)Autodesk, D)Apple [C) 4) Jakou Abecedou definuje znaky formát ASCII? A)Řeckou, B)Anglickou, C)Japonskou, D)Ruskou [B]


Stáhnout ppt "Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání."

Podobné prezentace


Reklamy Google