DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_8_INOVACE_STO_42 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Stolničení Tematický okruh: Druhy míšených nápojů a servis Téma: Barový inventář I. Ročník: 2 Jméno autora: Anna Hanáková Datum tvorby: 16. 12. 2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s prací barmana a barovým provozem, zároveň je seznamuje s druhy míšených nápojů, jejich výrobou a správným servisem v praxi. Materiál je určen pro žáky 2. ročníku (opakování pro žáky 3. ročníku) obor kuchař, číšník do předmětu „Stolničení“. Slouží k výkladu a procvičení učiva na interaktivní tabuli.
Barový inventář I.
OBSAH Základní vybavení a inventář Zdroje
Základní vybavení a inventář I. Barový inventář je vizitkou každého barmana i podniku, mezi základní inventář řadíme: Šejkr Dvoudílný – americký BOSTON (nerezové tělo šejkru a míchací sklenice) Třídílný – evropský (tělo šejkru, hlava se sítkem a čepička vše z nerezu) Míchací sklenice – tlustostěnná, konická do 1L
Základní vybavení a inventář II. Barové sítko (streiner) Mixer Míchací lžička Stříkací láhev (baňka se zátkou ve které je otvor) Sada odměrek (2, 3, 4, 5 – 10cl) Malé prkénko ke krájení citrusů a tvoření ozdob Barmanské nože (vlnkovité ostří s dvoubodcem na konci)
Základní vybavení a inventář III. Výrobník ledu Nádoba na led, drtič ledu Dózy na ovoce Vývrtka, otvírač lahví s korunkovým uzávěrem Lis na citrusy Mudler – drtítko Struhátko na muškátový oříšek Gumové podložky
Základní vybavení a inventář IV. Džbánky (0,2l, 0,5l, 1l) Napichovátka Míchátka Srkací stébla (slámky, brčka) Talířky Misky Nalévátka
OTÁZKY A ÚKOLY Popiš evropský šejkr. Co znamená v barovém provozu BOSTON? Napište co největší počet barového inventáře
Zdroje Literatura: Internet: Burešová P:, Zimáková B:. Gastronomické služba – servis, Praha: vydavatel Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. 2007, ISBN 978-80-86578-86-6 Černý Jiří:. Barový provoz v kostce, Úvaly: vydavatelství Ratio, ISBN 80- 902312-7-6 Salač Gustav: Stolničení, Praha: Fortuna 2006, ISBN 80-7168-752-9 Internet: Obrázky :. https://encrypted- tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTNWNdnjs9n4e_EpujGaUxUsv1p 9dUH9HLvMeBw6nJqohxQk5Gb http://gastro-tip.cz/storage/images/product-popup/994.jpg http://www.eu-vyprodeje.cz/fotky9566/fotos/9566_252__vyr_421.jpg https://encrypted- tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQvHn5X9hPFQ9- ogzn6xY1v0ytjAJ8_SKoU-bnsM1lianKeQqpw