Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_13 Tematická oblast: SPOJOVACÍ A KLOUBOVÉ HŘÍDELE, JEJICH KLOUBY, ROZVODOVKY A DIFERENCIÁLY Téma: Kuželový diferenciál, uzávěrka Autor: Ing. Miroslav Bodlák Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Silniční doprava, předmětu SILNIČNÍ VOZIDLA. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Kuželový diferenciál, uzávěrka
Tyto diferenciály jsou u vozidel nejrozšířenější. Hlavní části diferenciálu jsou: klec diferenciálu - je přišroubovaná k talířovému kolu stálého převodu, čepy satelitů - jsou pevně uloženy do klece diferenciálu a jsou na nich otočně uloženy satelity, Satelity - jsou otočně uloženy na čepech a přenáší točivý moment na planetová kola, planetová kola - jsou uložena pevně na hnacích hřídelích kol.

4 Kuželový diferenciál, uzávěrka
Činnost (při shodných dynamických poloměrech kol nápravy): Při jízdě v přímém směru mají obě planetová kola shodné otáčky. Proto se satelity na čepech neotáčejí. Při jízdě zatáčkou se otáčky planetového kola na vnitřní straně zatáčky zmenší a otáčky planetového kola na vnější straně zatáčky o stejnou hodnotu zvětší. Tím se budou satelity na svých čepech otáčet. Konstrukční řešení se navzájem liší provedením klece diferenciálu a počtem satelitů. U osobních silničních automobilů se obvykle používají dva satelity. U nákladních a speciálních automobilů bývají čtyři satelity.

5 Kuželový diferenciál, uzávěrka
U některých vozidel lze diferenciál vyřadit z činnosti (zablokovat) uzávěrkou diferenciálu. Na obrázku je kolíčková uzávěrka. Do objímky jsou nalisované kolíčky, které jsou posuvně uložené v kleci. V planetovém kole jsou pro kolíčky otvory. Zařazení uzávěrky nastane spojením planetového kola s klecí diferenciálu pomocí kolíčků.

6 Kuželový diferenciál, uzávěrka
Tím se zabrání otáčení levého planetového kola vůči kleci. To má za následek znehybnění satelitů a tím i pravého planetového kola. Tím je diferenciál vyřazen z činnosti. Uzávěrka může být ovládaná: - mechanicky, - pneumaticky, - elektropneumaticky.

7 Kuželový diferenciál, uzávěrka
Uzávěrku diferenciálu lze zapnout jen u stojícího vozidla, nebo při přímé jízdě při stejných otáčkách obou planetových kol. Zařazení uzávěrky je řidiči signalizováno na přístrojové desce. Jakmile vozidlo vyjede z terénu na adhezní povrch, je nutné neprodleně uzávěrku vyřadit. V opačném případě: - vozidlo bude obtížně zatáčet, - budou se nadměrně opotřebovávat pneumatiky.

8 Kuželový diferenciál, uzávěrka
OPAKOVÁNÍ: Z jakých částí se skládá kuželový diferenciál? Popište činnost diferenciálu při jízdě zatáčkou. Jaký je účel uzávěrky a kdy se používá? Popište činnost kolíčkové uzávěrky.

9 Použité zdroje: VLK Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN JAN, ŽDÁNSKÝ, ČUPERA: Automobily – Převodná ústrojí motorových vozidel (2). Nakladatelství Avid s.r.o. Brno 2007, ISBN Příručka pro automech. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google