Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Diagnostika tlumičů pérování Význam Na bezpečnost silničního provozu má velký vliv technický stav tlumiče pérování. Jeho vliv se projevuje: o Na brzdné dráze vozidla o Opotřebení pneumatik o Schopnosti ovládat vozidlo o Komfortnosti jízdy

4 Diagnostika tlumičů pérování Kontrola Vizuální kontrola Spočívá: o Těsnosti o Mechanickém poškození o Povrchové korozi o Stavu pístnice-ohnutí, mechanickém poškození o Stavu uchycení – vůle silenbloků

5 Diagnostika tlumičů pérování Pravidla pro měření o Tlumič nesmí být poškozený o Teplota prostředí musí dosahovat min.10 °C o Kontrola se provádí na zahřátém tlumiči = provedeme jízdu přes nerovnosti (těleso tlumiče musí být zahřáté)

6 Diagnostika tlumičů pérování Hodnocení o Bez závad - tlumič v celém rozsahu pracuje dle požadavků.

7 Diagnostika tlumičů pérování Hodnocení o Vyhovující – nedostáváme se do červeného pole a značí nám to, že budeme muset přistoupit k častým kontrolám. Pokud je na jedné straně znatelný rozdíl. Je potřeba provést výměnu tlumičů na téže nápravě.

8 Diagnostika tlumičů pérování Hodnocení o Nevyhovující

9 Diagnostika tlumičů pérování Metody kontroly 1. Propérováním – propružením či volným pádem 2. Rezonanční – vibračním nuceným

10 Diagnostika tlumičů pérování Metoda rezonanční Jedná se o: 1. Vozidlo najíždí postupně jednotlivými nápravami na zkušební zařízení 2. Provádí se rozkmitání jednotlivých kol na max. rozkmit 3. Provede se vyhodnocení zkoušky

11 Diagnostika tlumičů pérování Propérování o Tato metoda je orientační a provádí se rozkmitem karosérie. Měří se v místech kde provádíme rozkmit.

12 Diagnostika tlumičů pérování Použitá literatura: o http://www.autotesarek.cz/tester_tlumicu/ o http://autoservishorakova.cz/testovani-tlumicu/ http://autoservishorakova.cz/testovani-tlumicu/ o J.Čupera, P. Štěrba, AUTOMOBILY 7 Diagnostika motorových vozidel, ISBN 978-80-903671-9-7, vyd. Avid, Brno 2007, 1. vyd, 195 s. o Gscheidle a kol., Tabulky pro automechanika, ISBN 978-80-86706-21-4, vyd. Europa-Sobotáles, Praha 2009, vyd.16, 496 s.


Stáhnout ppt "Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku."

Podobné prezentace


Reklamy Google