Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Advertisements

Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Z obrázků vytvoř věty jednoduché Některé věty napište na tabuli.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_7_Opakování podstatných jmen Téma: 7B_ČJ7.roč.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice Název sady: Český jazyk a literatura.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Přívlastek II VY_32_INOVACE_03-28 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přístavek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název prezentace (DUMu)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
SLOVNÍ DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Přísudek VY_12_INOVACE_Rů_I_34 Název projektu: OP VK
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
1) Věta dvojčlenná 2) Věta jednočlenná 3) Větný ekvivalent
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Věta jednočlenná, dvojčlenná, větný ekvivalent
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Křížovky s VS po S II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Uhřice, okres Hodonín
AUTOR: Mgr. Jaroslava Šašinková
AUTOR: Kateřina Křížová
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Doplněk (verbální atribut)
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
SLOVNÍ DRUHY. SLOVNÍ DRUHY Přehled slovních druhů: Slova ohebná: Skloňují se: 1. Podstatná jména 2. Přídavná jména 3. Zájmena 4. Číslovky Časují se:
AUTOR: Kateřina Křížová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
VY_32_ INOVACE_O7_ ČESKÝ JAZYK 3
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_01_PODMĚT A PŘÍSUDEK
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C50Čj6_Přívlastek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
podmět NĚKOLIKANÁSOBNÝ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Předmět VY_32_INOVACE_03-24 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
SKLADBA SKLADEBNÍ DVOJICE Jabloň před domem krásně rozkvetla.
Věta jednoduchá Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav, Školní 402, , příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_1706_podmět Téma: Podmět Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3496 Datum vytvoření: 11.6.2012 Datum ověření: 13.6.2012

Anotace Tematický okruh: český jazyk – skladba – podmět Ročník: 6. – 9. Materiál je určen pro výklad a opakování učiva z předcházejících ročníků. Je doplněn úkoly k procvičení daného tématu, při kterých lze doplňovat popisovačem přímo do prezentace. Pro žáky je názorný, motivační a aktivizuje je.

Podmět Základní větný člen Tvoří základní skladební dvojici s přísudkem Nezávisí na žádném jiném větném členu Otázka KDO – CO? + přísudek Druhy podmětu: vyjádřený nevyjádřený všeobecný

Podmět vyjádřený Podstatným jménem (Kočka klidně předla.) Zájmenem (Někdo buší na dveře.) Přídavným jménem (Sytý hladovému nevěří.) Číslovkou (Dva do cíle nedoběhli.) Slovesem v infinitivu (Není dobré přejídat se.) Neohebným slovním druhem (Ozvalo se bolestné au. Poplašné „hoří“ vyburcovalo celou ves.)

Vypište podměty a určete, kterým slovním druhem jsou vyjádřené: Bylo by nádherné prožít několik dnů u moře. Naši se určitě budou hněvat. Tři z nás musí zůstat na základně. Kdo přišel jako poslední? Z řad přihlížejících zaznělo fuj. Do místnosti vkročil neznámý muž. To se v žádném případě nemělo stát. Rozbouřené moře se zlověstně vzdouvalo.

Řešení Bylo by nádherné prožít několik dnů u moře. prožít 5 Naši se určitě budou hněvat. naši 3 Tři z nás musí zůstat na základně. tři 4 Kdo přišel jako poslední. kdo 3 Z řad přihlížejících zaznělo fuj. fuj 10 Do místnosti vkročil neznámý muž. muž 1 To se v žádném případě nemělo stát. To 3 Rozbouřené moře se zlověstně vzdouvalo. moře 1

Podmět nevyjádřený Známý ze situace nebo ze souvislosti Zřejmý z tvaru určitého slovesa Nemohu si na to zvyknout. [já] Napíšeme babičce, aby měla radost. [my] [babička] Že se nestydíte! [vy]

Podmět všeobecný Označuje široký okruh lidí, které neumíme přesně pojmenovat, má všeobecnou platnost Objevuje se často v příslovích a rčeních Hlásili to v rozhlase. V divadle hrají novou hru. S poctivostí nejdál dojdeš.

Rozlište podměty nevyjádřené a všeobecné Co dávají dnes v televizi? Koupili jsme si novou televizi. Hlavou zeď neprorazíš. Určitě prorazím se svým nápadem. Slyšela jsem, že dnes píšeme písemku. Jména osob píšeme s velkým počátečním písmenem.

Řešení Co dávají dnes v televizi? všeobecný Koupili jsme si novou televizi. nevyjádřený Hlavou zeď neprorazíš. všeobecný Určitě prorazím se svým nápadem. nevyjádřený Slyšela jsem, že dnes píšeme písemku. nevyjádřený Jména osob píšeme s velkým počátečním písmenem. všeobecný

ZDROJE STÝBLÍK, Vlastimil a kol. Přehledná mluvnice češtiny pro základní školy. Praha: Fortuna, 1992, ISBN 80-85298-36-8. TOPIL, Zdeněk; BIČÍKOVÁ, Vladimíra. Český jazyk s Tobiášem. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 1996, ISBN 80-85808-39-0.