Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ JAZYK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ JAZYK"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ JAZYK Téma: TVAROSLOVÍ - zájmena Ročník: 8.-9. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 ZÁJMENA

3 3. Zájmena zastupují podstatná a přídavná jména
naznačují osobu, věc nebo vlastnost, případně na ně odkazují skloňují se určujeme u nich rod číslo pád

4 Druhy zájmen Zájmena osobní odkazují k účastníkům komunikace
(já, ty, on, ona, ono, my, vy, oni, ony, ona, se) Zájmena přivlastňovací přivlastňujeme jimi různým mluvnickým osobám (můj, tvůj, jeho, její, náš, váš, jeho, jejich, svůj)

5 ukazujeme jimi na určitou osobu, zvíře, věc nebo vlastnost
Zájmena ukazovací ukazujeme jimi na určitou osobu, zvíře, věc nebo vlastnost (ten, tento, tenhle, onen, takový) Zájmena tázací tážeme se jimi po osobě, zvířeti, věci nebo vlastnosti (kdo, co, který, jaký, čí)

6 Zájmena vztažná připojují k sobě některé věty v souvětí (kdo, co, který, jaký, čí, jenž) Zájmena neurčitá blíže jimi neurčujeme o kom nebo o čem je řeč (někdo, něco, některý, nějaký, něčí, lecco) Zájmena záporná popíráme jimi existenci nějaké osoby, zvířete, věci nebo vlastnosti (nikdo, nic, nijaký, ničí, žádný)

7 Ve větách vyhledej, označ a urči druhy zájmen.
Já zůstanu raději doma. Co budeš dělat dnes večer? Ať se přihlásí, kdo už je s prací hotov. Někdo zaklepal na dveře. S námi si nemusíte dělat starosti. Ten kluk se mi líbí. Na vrcholu Sněžky jsme neviděli nic. Mám také takovou sukni. Nevšimli jste si něčeho zvláštního?

8 Řešení. Já(osobní) zůstanu raději doma. Co(tázací) budeš dělat dnes večer? Ať se přihlásí, kdo(vztažné)už je s prací hotov. Někdo(neurčité) zaklepal na dveře. S námi(osobní) si nemusíte dělat starosti. Ten(ukazovací) kluk se mi(osobní) líbí. Na vrcholu Sněžky jsme neviděli nic(záporné). Mám takovou(ukazovací) sukni doma ve skříni. Nevšimli jste si něčeho(neurčité) zvláštního?

9 Zdroj: Vlastní tvorba Citace: Základní mluvnice českého jazyka
Zdroj: Vlastní tvorba Citace: Základní mluvnice českého jazyka. Praha: SPN pedagogické nakladatelství, akciová společnost, ISBN Klíč k češtině: aneb Na češtinu od lesa. Praha: Albatros nakladatelství, a. s., právní nástupce, ISBN

10 Český jazyk: Přehled učiva základní školy
Český jazyk: Přehled učiva základní školy. Praha: Nakladatelství Fortuna, ISBN Anotace: Žáci získají ucelený přehled o tom, co jsou zájmena a jaké jsou jejich druky. Ve větách vyhledají zájmena a určí druhy.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ JAZYK"

Podobné prezentace


Reklamy Google