Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr.Olga Kolářová Název : VY_32_INOVACE_12_Slovní druhy ve větě Sada:Jazykové rozbory Téma: Slovní druhy ve větě Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určen pro 5.ročník Pracujeme s interaktivní tabulí
Práce je zaměřena na určování slovních druhů podle postavení slova ve větě. Společně přiřazujeme věty k příslušným slovním druhům.Znalosti žáků ověříme v samostatné práci. Inovace:práce s interaktivní tabulí zvyšuje aktivitu a pozornost žáků

3 Obsah 1. 2. 3. Přiřaď větu podle vyznačeného slovního druhu
Přiřaď větu a najdi vetřelce 3. Samostatná práce

4 podle vyznačených slov
Věty přiřaď ke správným slovním druhům podle vyznačených slov Přejel jsem hada kolem. Váš pes teď běžel kolem. Na zahradě sedí kos. Nemám tu s sebou peníze. podstatné jméno příslovce sloveso zájmeno David jí pravidelně. Ten spoj není příliš pevný. Kos tu trávu i okolo keřů. Lež už klidně. Nedávej jí to! Ta lež se ti nevyplatí. Spoj přesně body A,B,C. Vezmi mi tu tašku.

5 Přiřad´ větu a najdi vetřelce. přídavné jméno příslovce sloveso
Tatínek mi slepí model auta. Už aby byly prázdniny! Staří psi jsou slepí. přídavné jméno příslovce sloveso částice Jsem už hotov. Budu moci jít ven? Strýc si před vařením ostří nůž. Tak už pojď. Jsem tak šťastný. Soudce zneužil své moci. V televizi dávali Kosí bratry. Ostří hoši se s tím rychle vypořádají. Kosí táta tu trávu pravidelně?

6 1.Užij slova ve větách tak,aby byla vždy jiným slovním druhem.
koulí_______________________________ ______________________________ ráno_______________________________ _______________________________ 2.Opiš větu a urči slovní druhy./Označ je čísly/. Náš Pavel cvičí třikrát týdně. 3.Které přídavné jméno a příslovce můžeš do předcházející věty ještě přidat? Větu napiš. 4.Najdi jednoho vetřelce v každém řádku: hraví,mladí,bílá,milé,modře v lese,u vody,pro mne,vleze,na stůl náš,vaši,tam,mě,ona 5.Najdi vhodná slovesa,která mohou nahradit citoslovce. Pejsek haf na pána. Chlapeček hop do postýlky. Sluníčko kuk za mráčkem.

7 Zdroje Ilustrace:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"

Podobné prezentace


Reklamy Google