Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věta se skládá ze slov Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věta se skládá ze slov Název školy"— Transkript prezentace:

1 Věta se skládá ze slov Název školy
Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod Autor Mgr. Marie Hanzlíková Datum Název VY_32_INOVACE_12_Slovní druhy Téma Slovní druhy – podstatná jména Ročník 2.,3.,4. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Věta se skládá ze slov

2 Anotace: Prezentace slouží jak ke společnému vyvození nové látky ve 2. a 3. ročníku, tak k pozdějšímu opakování. Žáci mohou pracovat pod vedením učitele s interaktivní tabulí nebo samostatně na osobním počítači. V úvodních snímcích je stručná charakteristika podstatných jmen, podpořená vizuálním vjemem z obrázků. Žáci s pomocí učitele vyvozují další podstatná jména. Následující snímky slouží k procvičování s okamžitou kontrolou (posun nebo výběr provádíme kliknutím ). V další části žáci ověřují své znalosti samostatně (např. písemně). V závěru prezentace je hodnocení předchozího cvičení, které si mohou žáci provést sami v rámci sebehodnocení. Přechody mezi jednotlivými snímky provádíme kliknutím. Citace: V prezentaci byly použity obrázky volně dostupné v galerii Microsoft Office.

3 SLOVNÍ DRUHY PODSTATNÁ JMÉNA

4 Podstatná jména jsou názvy
osob: máma, Tom, lidé zvířat: kuře, myš, slon věcí: lampa, židle,stůl vlastností: krása, radost dějů: skok,vaření,běh

5 Ptáme se na ně KDO? CO?

6 Ukazujeme na ně TEN: muž, vlak, cíl, pes TA: žena, radost, růže
TO: dítě, kuře, město TI : hoši, sloni, žáci, lvi TY: koně, domy, stoly TA: koťata, přání,děvčata

7 V řádcích najdi podstatná jména :
les, růžová, mlynář, nese, mládí domek, dcera, létám, oči, smutek los, starý, lenost, krása, učitelka postel, čtyři, nebe, pán, chválí

8 Najdi vetřelce v každém řádku se schovalo jedno slovo, které není podstatným jménem
les, lesník, lesík, lesní, polesí, lesíček domek, domovník, doma, domeček krása, krasavec, krásné, krasotinka pán, paní, panáček, panský, panna

9 Rozděl podstatná jména
auto stavení TEN péče otec stůl sova TA léto dívka pole lékař příklad TO kopretina Toto jsou podstatná jména čísla jednotného.

10 VÝBORNĚ! A ještě jednou.

11 Rozděl podstatná jména
srnci dlaně TI mláďata selata růže stavení TY piloti kluci tulipány úsměvy hříbata TA řidiči Toto jsou podstatná jména čísla množného.

12 A teď si ověříme naše znalosti:
VÝBORNĚ! Už ti to jde dobře! A teď si ověříme naše znalosti:

13 Vypiš z textu podstatná jména:
V sobotu jsme šli na výlet. Maminka zabalila svačinu do batůžku. Tatínek naplánoval trasu a vyrazili jsme. Naším cílem byl nedaleký hrad. Sluníčko nám svítilo na cestu. Pěšina se vinula mezi loukami k lesu. Tam na kopci stál hrad. Jeho hradby se tyčily vysoko k nebi. Výstup k hlavní bráně byl namáhavý. Vyšplhali jsme až na vrchol hradní věže. Naše námaha byla odměněna nádherným výhledem do okolí a dobrotami z maminčina batůžku.

14 Řešení : V sobotu jsme šli na výlet. Maminka zabalila svačinu do batůžku. Tatínek naplánoval trasu a vyrazili jsme. Naším cílem byl nedaleký hrad. Sluníčko nám svítilo na cestu. Pěšina se vinula mezi loukami k lesu. Tam na kopci stál hrad. Jeho hradby se tyčily vysoko k nebi. Výstup k hlavní bráně byl namáhavý. Vyšplhali jsme až na vrchol hradní věže. Naše námaha byla odměněna nádherným výhledem do okolí a dobrotami z maminčina batůžku.

15 Hodnocení : 27 – 25 bodů Výborně, chválím, podstatná jména už poznáš.
Chválím, ale sem tam ti ještě něco unikne, procvičuj! 21 – 19 bodů Ještě to ujde, musíš ale hodně procvičovat! 18 – 16 bodů Podstatná jména ještě moc nepoznáš, hodně se uč! 15 – méně bodů Tohle opravdu nestačí, máš před sebou hodně práce!


Stáhnout ppt "Věta se skládá ze slov Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google