Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 11 Druhy číslovek TEMA: Český jazyk 6. třída ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Číslovky Hana Kletečková

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 6. třídy v hodinách českého jazyka. Slouží jako výkladová, kdy po výkladu následuje procvičování. Vše je zábavnou formou – žáci si ihned ověří, jestli látku znají. Kde udělali chybu, se dozví při závěrečné společné kontrole. Tato prezentace procvičí i druhy slov. Lze si obě procvičovací cvičení vytisknout pro každého žáka, nebo lze přepisovat i z tabule. Správné řešení obou cvičení je v prezentaci zobrazeno. K závěrečné společné kontrole, kdy se nadepisují druhy slov nebo číslovek, je potřeba učitel.

4 Co jsou to číslovky? Jsou to slova významu číselného. Označují počet, pořadí apod. Rozlišujeme číslovky určité, které označují přesný počet, určité pořadí apod. (lze je vyjádřit číslicemi, čtyři – 4), a neurčité, které nevyjadřují určitý, přesný počet, např. několik, mnoho apod.

5 Druhy číslovek Základní vyjadřují počet, odpovídají na otázku kolik (jeden, několik) Řadové vyjadřují místo v číselné řadě, odpovídají na kolikátý (první, několikátý) Druhové označují množství druhů, ptáme se kolikerý, kolikery (dvojí, dvoje, několikerý, několikery) Násobné - kolikrát se nějaká věc vyskytuje, kolikrát se znásobila,ptáme se kolikrát, kolikanásobný (dvakrát, dvojnásobný, několikrát, několikanásobný)

6 Násobné vyjadřují, kolikrát se nějaká věc vyskytuje, kolikrát se znásobila, odpovídají na kolikrát, kolikanásobný. Např. U: dvakrát, dvojnásobný N: několikrát, několikanásobný

7 Poznámka 1 1 Slova např. jednotka, dvojka, stovka jsou Slova např. jednoduchý, dvojitý jsou Slova mnoho, málo ve spojení s podstatným jménem např. židlí jsou Slova mnoho, málo ve spojení se slovesem např. běhat jsou podstatná jména 2 přídavná jména. 4 mnoho židlí, málo židlí číslovky. 6 mnoho běhat příslovce.

8 Určete druhy slov: A skupina: zdravý, první, pěkně, sedm, pětka, lípa, jednoduchý, sedmý, dvakrát, topol, pětina, pěst, široký, třináct, tisíc, větší, každý, písmeno, mého, stého. B skupina: dub, bílá, druhého, pět, pátý, silně, vysoký, strom, svého, několik, dvojí, nic, píše, palivo, dvakrát, opakovat, dvacátý, taška, polovina, dvojitý.

9 Řešení: A skupina podst.jména – 6x příd.jména – 4x zájmena – 2x číslovky – 7x slovesa – 0x příslovce – 1x B skupina podst.jména – 5x příd. jména – 3x zájmena – 2x číslovky – 7x slovesa – 2x příslovce – 1x

10 Určete druh číslovek: A skupina: trojí, patery, šest, sto, málo, dvojnásobný, několik, jedna, první, šestkrát po dvou, dvacet, milión, osm, sedmý, sedmery, třicet, šestnáct, tři, třikrát. B skupina: dvoje, dvaadvacátý, trojí, třikrát, trojnásobný, tři, několik, mnoho, mnohokrát, padesát pět, několikery, několikerý, několikrát, desátý, desetkrát, desatero, osm, osmý, osmnáctý, po osmnácti.

11 Řešení: A skupina Z - 12x Ř – 2x D – 3x N – 3x
B skupina Z –7x Ř –3x D – 5x N – 5x

12 Citace: Text: vlastní zdroje


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google