Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věta jednoduchá Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav, Školní 402, 691 05, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1131.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věta jednoduchá Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav, Školní 402, 691 05, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1131."— Transkript prezentace:

1 Věta jednoduchá Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav, Školní 402, , příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Alena Krontorádová Datum vytvoření: Ověření ve výuce: v VIII. třídě Šablona: III/2 Sada: 6. Název materiálu: VY_32_INOVACE_6 /20 _ VĚTA JEDNODUCHÁ Předmět: Český jazyk Ročník: 8. Klíčová slova: Věta jednoduchá , věta jednočlenná a dvojčlenná, část podmětná a přísudková, věty slovesné, větný ekvivalent Anotace: Materiál slouží k výkladu, procvičení i upevnění učiva o větě jednoduché a jejímu rozlišení. Použité zdroje: Styblík,V. a kol. Český jazyk pro 8. Ročník ZŠ a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN Kvačková,J. Opakujeme-- češtinu v 8.ročníku. 1.díl. Brno: Nová škola, ISBN Honsigová,L. Stovka cvičení (a něco navíc). Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN X

2 Věta jednoduchá Co je věta jednoduchá?
Větný celek, který vyjadřuje jednu myšlenku. Jaké rozlišujeme věty jednoduché? Dvojčlenné a jednočlenné. Podle čeho dělíme věty na dvojčlenné a jednočlenné? Podle toho, zda obsahují jeden nebo oba základní větné členy. Z jakých částí se skládá věta dvojčlenná? Z části podmětné a přísudkové (i věty s nevyjádřeným podmětem).

3 Rozděl větu dvojčlennou na část podmětnou a přísudkovou :
Odpoledne se na obloze objevily první tmavé mraky. Čtu si ráda knihy. Část přísudková Část podmětná Odpoledne se na obloze objevily první tmavé mraky. Čtu si ráda knihy (já)

4 Podle základu věty dělíme věty jednočlenné na :
a) slovesné – v přísudku obsahují sloveso v určitém tvaru Bolí mě v krku. Setmělo se. Prší. b) neslovesné – základním větným členem není sloveso v určitém tvaru větný ekvivalent

5 Základním členem větného ekvivalentu může být :
Podstatné jméno – Potraviny. Toho nadšení! Karle! Pohov! Přídavné jméno – Velmi zajímavé! Nádherné! Infinitiv – Je slyšet hudba. Nevstupovat! Nekouřit! Příslovce – Výborně! Potichu! Dále! Částice – Ano. Ne. Snad. Prý. Kdepak! Citoslovce – Brr! Pst! Bác! Achich ouvej!

6 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – VJ –  VE –

7 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD –  VJ – VE – Na lyžích.

8 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD –  VJ – Hustě sněží.   VE – Na lyžích.

9 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi.   VJ – Hustě sněží.   VE – Na lyžích.

10 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. VJ – Hustě sněží.   VE – Na lyžích. Jaká krása!

11 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi.   VJ – Hustě sněží.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

12 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím.   VJ – Hustě sněží.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

13 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. VJ – Hustě sněží.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

14 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže.   VJ – Hustě sněží.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

15 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. VJ – Hustě sněží.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

16 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. VJ – Hustě sněží.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

17 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr.   VJ – Hustě sněží. Je chladno.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

18 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr.   VJ – Hustě sněží. Je chladno. Zebe mě do nohou. VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

19 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr.   VJ – Hustě sněží. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

20 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Ještě že jsme dobře namazali.   VJ – Hustě sněží. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

21 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. VJ – Hustě sněží. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese!

22 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah VJ – Hustě sněží. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese! A teď dolů.

23 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah.   VJ – Hustě sněží. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese! A teď dolů. Ouvej!

24 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. Ležím v závěji. VJ – Hustě sněží. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo.   VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese! A teď dolů. Ouvej!

25 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. VJ – Hustě sněží. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese! A teď dolů. Ouvej!

26 Rozděl věty na věty dvojčlenné (VD), věty jednočlenné (VJ) a větný ekvivalent (VE) :
Na lyžích Hustě sněží. Bílé vločky se snášejí k zemi. Jaká krása! Být tak v lese! Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. A teď dolů. Ouvej! Ležím v závěji. Sníh padal až do večera. V zimě se stmívá už po 16. hodině. Řešení : VD – Bílé vločky se snášejí k zemi. Dlouho se nerozmýšlím. Přemluvil jsem Petra. Už máme na nohou lyže. Vyrážíme. Fouká ostrý vítr. Ještě že jsme dobře namazali. Před námi se objevil prudký svah. Ležím v závěji. Sníh padal až do večera.  VJ – Hustě sněží. Je chladno. Zebe mě do nohou. Mrzlo. V zimě se stmívá už po 16. hodině. VE – Na lyžích. Jaká krása! Být tak v lese! A teď dolů. Ouvej!

27 Vyjádři obsah věty dvojčlenné větou jednočlennou :
Blesky křižují oblohu. Blýská se. Cítil se špatně. Bylo mu špatně. Zavírejte okna! Zavírat okna! Buďte zticha! Ticho! Přejeme dobrou chuť! Dobrou chuť! Představení skončilo. Konec přestavení. Vidíme Sněžku. Je vidět Sněžku. Ráno bylo chladné. Ráno bylo chladno.

28 Vyjádři obsah věty jednočlenné větou dvojčlennou.
Rozpršelo se. Začaly padat kapky deště. Z komína se kouří. Z komína stoupá kouř. Schylovalo se k večeru. Blížil se večer. Dobrou noc. Přeji dobrou noc. Sněží. Padá sníh. Je mi smutno. Jsem smutný. Sednout! Sedněte si!

29 Rozvíjej jednočlenné věty, utvoř je co nejdelší.
Bylo dobře. Včera večer mi bylo dobře u babičky na vesnici. Bude veselo. Zítra bude v naší třídě o přestávkách určitě hodně veselo. V kamnech praská. U naší babičky na chalupě příjemně praská v kamnech. Hřmělo. Včera večer venku hrozivě hřmělo. Chumelilo. Loni o Vánocích celý den hustě chumelilo. Je pěkně. V létě je u řeky Dyje vždycky pěkně. Cvičit! Pilně a pravidelně cvičit doma!


Stáhnout ppt "Věta jednoduchá Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav, Školní 402, 691 05, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1131."

Podobné prezentace


Reklamy Google