Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
„EU peníze středním školám“
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Rostliny - význam a jejich dělení.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny rostlinného původu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Rostliny - význam a jejich dělení.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Co je to zdravá výživa ?
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 3. Nápoje Úvod zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 22.10.2017

Obsah Charakteristika Dělení Složení Význam

Poživatiny Dělení Potraviny – rostlinného původu - živočišného původu Pochutiny Nápoje

Charakteristika Dodávají nezbytnou vodu pro rozpuštění živin, k přepravě při výstavbě buněk Povzbuzují tělesnou a duševní činnost Alkoholické u mladistvých škodí zdravému vývoji a v dospělosti nadměrné požívání poškozuje zdraví

Význam Tělo dospělého člověka obsahuje 70 % vody Vytváří prostředí pro biochemické procesy Některé nápoje dodávají organismu živiny

Dělení Nealkoholické nápoje Alkoholické nápoje stolní voda, minerální voda, sodová voda, ovocné a zeleninové šťávy, sirupy, zahuštěné ovocné šťávy, ovocné nápoje, limonády a ostatní nealkoholické nápoje. Alkoholické nápoje Pivo Víno Lihoviny Míchané nápoje

Dělení Nealkoholické nápoje Alkoholické nápoje Nealkoholické nápoje neobsahují etanol, nebo nejvýše 0,75 % objemu Alkoholické nápoje obsahuje více než 0,75 objemových procent etanolu (tzv. alkoholu). Základem výroby těchto nápojů je etanolové kvašení.

Otázky Jak dělíme poživatiny? Charakterizuj nápoje. Jaký je význam nápojů? Jak nápoje dělíme? Charakterizuj nealkoholické nápoje a uveď příklad. Charakterizuj alkoholické nápoje a jak je dělíme?