Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 3. Nápoje Úvod zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 22.10.2017
Obsah Charakteristika Dělení Složení Význam
Poživatiny Dělení Potraviny – rostlinného původu - živočišného původu Pochutiny Nápoje
Charakteristika Dodávají nezbytnou vodu pro rozpuštění živin, k přepravě při výstavbě buněk Povzbuzují tělesnou a duševní činnost Alkoholické u mladistvých škodí zdravému vývoji a v dospělosti nadměrné požívání poškozuje zdraví
Význam Tělo dospělého člověka obsahuje 70 % vody Vytváří prostředí pro biochemické procesy Některé nápoje dodávají organismu živiny
Dělení Nealkoholické nápoje Alkoholické nápoje stolní voda, minerální voda, sodová voda, ovocné a zeleninové šťávy, sirupy, zahuštěné ovocné šťávy, ovocné nápoje, limonády a ostatní nealkoholické nápoje. Alkoholické nápoje Pivo Víno Lihoviny Míchané nápoje
Dělení Nealkoholické nápoje Alkoholické nápoje Nealkoholické nápoje neobsahují etanol, nebo nejvýše 0,75 % objemu Alkoholické nápoje obsahuje více než 0,75 objemových procent etanolu (tzv. alkoholu). Základem výroby těchto nápojů je etanolové kvašení.
Otázky Jak dělíme poživatiny? Charakterizuj nápoje. Jaký je význam nápojů? Jak nápoje dělíme? Charakterizuj nealkoholické nápoje a uveď příklad. Charakterizuj alkoholické nápoje a jak je dělíme?