Přírodní látky 1. Sacharidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Přírodní látky 1. Sacharidy

Sacharidy Jsou organické sloučeniny složené z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku.

Dělení sacharidů: Monosacharidy (mají v molekule 3–6 atomů C) Např.: glukóza, fruktóza Disacharidy (vznikají z molekul monosacharidů za odštěpení vody) Např.: sacharóza Polysacharidy (vznikají z velkého počtu – n – molekul monosacharidů) Např.: škrob, glykogen, celulóza

Monosacharidy Glukosa = hroznový cukr C6H12O6 -je bílá krystalická látka -rozpustná ve vodě -nachází se v krvi (při porušení stálé hodnoty dochází k onemocnění = cukrovka) -je zdrojem energie pro organismy

Dýchání = „rozklad glukosy“= zdroj energie pro život organismů

Fruktóza = ovocný cukr C6H12O6 Je obsažena v ovoci, medu Spolu s glukosou vzniká při fotosyntéze Pozor při nadměrné konzumaci-obezita

Fotosyntéza Rovnice fotosyntézy:

Reakce monosacharidů s Fehlingovým činidlem Fehlingovo činidlo = 10% modrá skalice + 20% hydroxid sodný

Zkumavky s monosacharidy (glukosa, fruktóza) se zbarvily červenohnědě (vyloučeným oxidem měďným nebo mědí)

Disacharidy Sacharóza = řepný cukr, třtinový cukr C12H22O11 (vznik z molekuly glukosy a fruktózy za odštěpení molekuly vody) Vyrábí se z cukrové řepy nebo třtiny (v nich vzniká z glukosy a fruktózy, které vznikají při fotosyntéze) Využívá se ke slazení Při zahřívání z ní vzniká karamel (barvivo E150)

Sacharoza

Maltóza=sladový cukr Bílá krystalická látka Rozpustná ve vodě Vzniká ze škrobu při klíčení zrn ječmene (slad- výroba piva) Méně sladká

Laktóza=mléčný cukr Vyskytuje se v mateřském mléce savců Využívá se při výrobě léků a vitamínových přípravků

Polysacharidy Jejich molekuly jsou obrovské (skládají se z mnoha molekul monosacharidů) = MAKROMOLEKULY Poly- = mnoho

Škrob (C6H10O5)n Je polysacharid složený ze dvou druhů polysacharidů: 1.) 70% AMYLÓZA (rozpustná ve vodě) 2.) 30% AMYLOPEKTIN (nerozpustný ve vodě) Škrobový maz = roztok škrobu v horké vodě Vznik škrobu: doplň uč. Str. 74

Struktura amylózy a amylopektinu ve škrobu:

Důkaz škrobu v bramborách: Na rozkrojený brambor kápněte kapku jodové tinktury (roztok jodu v ethanolu). K jakým barevným změnám došlo?

Význam škrobu: Škrob vzniká v zelených rostlinách při fotosyntéze Je to zásobní látka pro rostliny

Využití škrobu: Je součástí potravin K zahušťování pokrmů Ke škrobení prádla Účinkem enzymů ve slinách (ptyalin) se štěpí (hydrolyzuje) na monosacharidy (sladká chuť).

Glykogen = živočišný škrob Je uložen ve svalech a játrech Je to zásobní látka

Celulóza = buničina Nerozpustný polysacharid Obsažena v buněčných stěnách rostlin Používá se k výrobě: papíru, vaty, celofánu, střelného prachu, E460 = plnidlo při výrobě léčiv Pro člověka je nestravitelná, je součástí VLÁKNINY

Úkol: Co je to CHITIN (chemicky, vlastnosti, výskyt…)