Stres a vztahy na pracovišti …

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je vztahová patologie?
Advertisements

Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Lesní škola a školka Bezinka v Palkovicích Ivana Cviková.
Kostelec nad Černými lesy příspěvková organizace zřízena Městem Kostelec nad Černými lesy Kontakty: tel: webové.
Třetí kariéra Věk jako příležitost – využijme potenciál zaměstnanců 50+ Diskusní seminář „Rovné šance na trhu práce“ Kateřina Kubešová, EXPERTIS PRAHA.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Alzheimercentrum Jihlava o.p.s. Romana Havelky 4899/13 Jihlava
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bělohlávek, M. a kol.: Ahoj, Úmluvo, 1. vydání, Parta Praha 2001.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Řešení spisové služby Statutární město Brno, aneb je třeba ještě něco udělat? Brno, Rostislav Obrlík, vedoucí Organizačního úseku, Magistrát.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Monitoring, audit a kontrola
Čas, kdy si musím vybrat, co dál…
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Sexual harassement, mobbing
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Pojem přeměna obchodní společnosti
Roční preventivní program a následná práce se třídou a rodiči Ing
Josef Středula, předseda ČMKOS
Analýza konkurenčního prostředí
Příprava projektů OP Z – základní informace
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,
Proč původci domácího násilí nemluví o svých problémech s kolegyněmi a kolegy v zaměstnání a proč o nich nemluví ani jeho oběti?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Bojíte se francouzštiny?
a management projektů SF EU
Krátké zamyšlení pro začátek … … o práci a vztazích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Název vzdělávacího materiálu
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Psychologie práce a organizace Otázky na pracovním pohovoru a CV Matěj Stříteský
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
Didaktika sportovních činností
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Terapeutické komunity
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Město Valašské Meziříčí pro občany Chcete snížit náklady na domácnost
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Středoškolská soutěž ČR v kybernetické bezpečnosti
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Krajský metodický kabinet STROJÍRENSTVÍ
Výběrové řízení z hlediska právního a psychologického
Prodeji produktu nebo služby
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, pracovní stres
Firemní brožura Tohle je skvělé místo pro cíle společnosti.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Inkluzivní vzdělávání jako multiparadigmatický diskurs u odborné veřejnosti (Nitra, ) Ladislav Zilcher.
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Profesní zákon o sociálních pracovnících
Když vás potká vyhoření
Život bez střeva , Praha.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Specializace v sociální práci
Transkript prezentace:

Stres a vztahy na pracovišti … PhDr. Pavel Beňo (Práce a vztahy) Tel. 222711362 nebo 602349848 E-mail: 222711362@praceavztahy.cz

Osnova: Práce, pracovní výkon a radost z práce Od „klasického“ k tzv. „psychosociálnímu“ stresu Zaměstnání jako místo hrůzy a ohrožení zdraví (násilí na pracovišti) Snakes in suits (Hadi v oblecích) – P. Babiak, R. Hare Mobbing vs. Straining Posttraumatická zahořklost podle Michaela Lindena Důstojná práce, psychický nátlak a psychické násilí na pracovišti – Jak to vidíte Vy? Dotazy …

„Něco na rozehřátí …“ Ano či ne ? „Člověk byl stvořen, aby pracoval.“ „Potřeba spolupráce a férových vztahů jsou zakotveny již v našich genech.“ „Stres je i psychický nátlak.“ „Více demokracie by mělo také znamenat méně násilí – fyzického i psychického.“

Práce, pracovní výkon a radost z práce Charakter práce se mění! (Kupř. méně fyzické dřiny, atp.) Vědecký management (F.W. Taylor, H. Ford, T. Baťa) Human Relations (Hawthornské studie, Elton Mayo …)

Stres & psychosociální stres … 3 osobnosti z historie výzkumu stresu: Walter B. Cannon … Hans Selye … Hainz Leymann (1871 – 1945) (1907 – 1982) (1932 – 1999) Pojem stres, patří dnes ve vědecké terminologii údajně k nejvíce frekventovaným slovům a mluví-li se nyní o stresu, v drtivé většině případů máme na mysli stres „psychosociální“,( tzv. „stres z interpersonálních vztahů“).

„Selyeho Praha“ … (GAS, Eustres-Distres, 3 fáze stresu …)

Zaměstnání jako místo hrůzy … (I.P. Pavlov a jeho experimenty …) Víte co je? Šikana - kyberšikana Mobbing -cybermobbing Bossing - grooming, pharming Staffing - happy slapping Bullying - hoax, outing, phishing Harassment (obtěžování) - sexting Diskriminace - pharming Stalking - cyberstalking … Whistleblowing Co mají tyto destruktivní formy jednání společného?

Snakes in suits (Hadi v oblecích) P. Babiak, R. Hare, 2006

Mobbing vs. Straining Harald Ege, Bologna/It; www.mobbing-prima.it Viz prezentaci Mobbing vs. Straining na http://praceavztahy.cz/archives/mobbing-a-bossing-jako-studijni-predmet?preview_id=1008

Posttraumatická zahořklost … dle Michaela Lindena Viz prezentaci Trauma-PTSD-PTED na http://praceavztahy.cz/archives/mobbing-a-bossing-jako-studijni-predmet?preview_id=1008

Koncept důstojné práce (ILO 1999) - „decent“ work, „dignity“… „würdige“ Arbeit, „gute“ … Práce - mužů i žen – která probíhá v podmínkách 1. svobody (freedom), 2. rovnosti (equity), 3. bezpečí a jistoty (security) a lidské důstojnosti (human dignity) zdroj: www.ilo.org/public/english/standards/relm/ilc/ilc87/rep-i.htm Jak vidíte situaci ve Vaší firmě? (Na škále 0 – 100%?) V posledních letech se v kontextu výkonu práce mluví o „moderním otroctví“ (modern slavery). Myslíte si, že oprávněně? Mluví se však také o „slušné“ příp. „férové“ firmě. Podle čeho - podle jakých „znaků“ – lze takovou firmu (roz)poznat?

(Psychický) nátlak, násilí… v práci Jak to vidíte Vy? (Práce ve dvojicích …) Jak by jste tyto pojmy - „nátlak“ a „násilí“ - popsali či definovali? Co je ještě přijatelné a co již ne? Kde je hranice a jak se „to“ pozná? Jakou roli by zde mohly hrát !“vztahy“?

Diskuse … Vaše otázky … Vaše myšlenky … Vaše náměty a návrhy … Děkuji za pozornost!