Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,"— Transkript prezentace:

1 PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy, info@praceavztahy.cz
Čas pro změnu … PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,

2 Proč je změna nutná? Důsledky psychického násilí jsou stejně devastující, jako u násilí fyzického … Pro jedince, a také pro společnost! (příklady) Jaký je však současný stav ochrany občana v této oblasti? (viz ombudsman-ka) Nové vymezení pojmu „psychický nátlak“ a „psychické násilí“ je nezbytné!… Šikana, mobbing, diskriminace, atp. jak se zdá (již) „nestačí“….

3 Straining? Tento pojem se objevil v rozsudku soudkyně Moniky Bertoncini (2004, prac. soud v Bergamu/It.) … V Itálii se tak stalo již několikrát, dokonce se o „strainingu“ píše také v rozhodnutí nejvyššího (kasačního) soudu v r

4 Co je „straining“? Straining – z angl. „námaha“, „přetěžování“, „(vy)nucení“, donucení … Tento pojem je používán jako „alternativa“ k pojmu „mobbing“ poradenským týmem „Mobbing Prima“ v Bologni/It. (Harald Ege).

5 Harald Ege … … psycholog a soudní znalec …za posledních 10 let údajně asi 6000 (znaleckých) posudků pro italské, ale také rakouské a německé soudy. Zásadní otázka: Proč soudy tak málo pracují s termínem „mobbing“? Je straining subtilnějším vymezením mobbingu či (další) umělá konstrukce?

6 Nátlak vs. násilí (psychické)
„Úkolem vedoucího je vytvářet na své podřízené tlak!“ Klíčová otázky: Jak moc? A kde leží ta hranice mezi ještě přijatelným tlakem a již nepřípustným - a zcela destruktivním - „nátlakem“? Hranice mezi tzv. eustresem a distresem!!! Návrat k myšlenkám Hanse Selye-ho?

7 Vztahy na pracovišti … - Vztah – i ten patologický (mobbing, atp. )
je „záležitostí“ minimálně 2 lidí !!! Role „agresor“ vs. „oběť“ sice může být dána typem osobnosti, ale pokaždé má situační kontext! (Leymann vs. Babiak & Hare) - „Situace“ u soudů? – „Prověřuje“ se jenom poškozený zaměstnanec , nikoli však vůdčí kompetence vedoucích! (P. Wickler) (Soudce jako reprezentant „moci“?)

8 Změna? A v čem vlůastně? Posuzovat míru „distresu!!! Kde a z jaké příčiny vzniká? Jaký je jeho dopad na jednotlivé účastníky sporu? Jaké jsou škody a koho takový distres nejvíce poškozuje? Role „lékaře“ – nyní? A v budoucnosti? Po „nástupu“ tzv. neurověd? (Měření distresu EEG.) Názor jednotlivce („soudce“) je vždy subjektivní, systém „poroty“ by byl spolehlivější. (Až „pro nás“ budou tyto problémy „důležitější“, než jsou dnes!)

9 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,"

Podobné prezentace


Reklamy Google