Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Litovel
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Specifické podmínky závěrečných Výzev 12. června 2014.
Výroční konference ROP Střední Morava Nový model hodnocení projektů a řešení porušení podmínek ROP Střední Morava Olomouc Zlín
Specifika závěrečných výzev a projektů v nejisté části alokace Červenec 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Ing. Hana Veselá Magistrát hl. m. Prahy Odbor fondů Evropské unie.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Ing. Zdeněk Bogoč.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Požadavky na předkládání žádostí a kritéria pro výběr projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Olomouc Zlín 15.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Postup realizace ROP Střední Morava Konference samospráv Olomouckého kraje Olomouc 27. února 2012.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti ROP Střední Morava.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Olomouc Zlín Podmínky pro dopracování projektu – 2.etapa (problémy,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Kroměříž Podmínky pro dopracování projektu 2., 3., 4. etapa (problémy, rizika,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
Seminář k výzvě IOP č. 9 Seminář k výzvě IOP č. 9 ZAJIŠTĚNÍ PŘENOSU DAT A INFORMACÍ V ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVĚ Představení.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Požadavky na předkládání žádostí a kritéria pro výběr projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Specifikace administrace ROP Střední Morava na.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Informace o výzvě pro školy
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 02/2007 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc Zlín Uherské Hradiště 18.
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Jeseník Olomouc.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Druhy kontrol projektu:
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Ověření a udržitelnost malého projektu
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Specifikace administrace ROP Střední Morava na konci programového období

Struktura dokumentace a její účel (rizika)

ÚPRAVA DOKUMENTACE PŘEDKLÁDANÉ V RÁMCI 1. ETAPY VĚCNÉHO HODNOCENÍ A 2. ETAPY DOPRACOVÁNÍ PROJEKTŮ Jednotlivé etapy administrace Etapa 1 - Předložení individuálních projektů Etapa 2 - Dopracování projektu Etapa 3 - Povinné přílohy předkládané před uzavřením Smlouvy o poskytnutí dotace Webová žádost Benefit7+ Popis proveditelnosti projektu Územní rozhodnutí a jeho možné nahrazení Čestná prohlášení Čestné prohlášení žadatele o tom, že si je vědom dodržování pevných lhůt a o možném následném vyřazení Stavební povolení a jeho možné nahrazení Doklady o právní subjektivitě Doklady o zajištění financování realizace a udržitelnosti projektu Rozpočet projektu na základě ukončeného zadávacího řízení Marketingová analýza projektu Projektová dokumentace, vč. rozpočtu projektu Kompletní dokumentace po ukončení zadávacího řízení Popis investičního záměru Předložená žádost o stavební povolení potvrzená stavebním úřadem Doklad o posouzení vlivu projektu na životní prostředí Finanční a ekonomická analýza projektu (vč. finančního zdraví a kapitálové přiměřenosti) Doklady o zajištění financování realizace projektu Územně plánovací informace a její možné nahrazení Doklady o zajištění financování projektu Další přílohy a fotodokumentace

Provázanost Marketingové analýzy, Finanční a ekonomické analýzy projektu s dokumenty k dopracování projektu V dokumentace pro dopracování projektů musí být jednotlivé informace v souladu. Jedná se zejména o soulad v cílech a aktivitách projektu, monitorovacích indikátorech a socioekonomických přínosech projektu, časovém harmonogramu projektu. Případné změny jsou možné pouze za předpokladu, že se nejedná o podstatné změny projektu (viz příloha č. 1 textace výzvy) a současně nedojde ke zpochybnění výsledků tzv. „volné soutěže projektů“, která probíhá v etapě 1 administrace – Věcné hodnocení projektů

Provázanost Popisu Investičního záměru a projektovou dokumentaci, vč Provázanost Popisu Investičního záměru a projektovou dokumentaci, vč. rozpočtu projektu Popis investičního záměru a rozpočet v něm obsažený musí korespondovat se zpracovanou projektovou dokumentací a rozpočtem projektu. Nesmí zde docházet k podstatným změnám Žadatel v Popisu investičního záměru dokládal přesnější slovní popis projektu a aktivit. Rozpočet projektu musel být zpracován v požadované struktuře, která umožňuje sjednotit rozpočet do jednotné struktury a částečného detailu - tato struktura musí být zachována i v 2. Etapě – Dopracování projektu a 3. Etapě – přípravy Smlouvy o poskytnutí dotace a dále i v průběhu realizace projektu.

Doložení dokladů o zajištění financování projektu V rámci etapy 2. – Dopracování projektu žadatel doloží úvěrovou smlouvu související s financováním projektu, v případě kdy nebude uzavřena smlouva, tak doloží závazný úvěrový/bankovní příslib a to tak, aby byl platný až do okamžiku uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace. V případě financování projektu vlastními zdroji či jinou osobou doloží žadatel čestné prohlášení o složení depozitu ve výši vlastního podílu do podpisu Smlouvy o poskytnutí dotace. V případě veřejných subjektů bude doloženo usnesení zastupitelstva, kterým bude potvrzen závazek financování realizace, ale i udržitelnosti projektu. Vzhledem ke konci programového období doporučuje ÚRR nepodceňovat tuto problematiku

Financování projektů nezakládajících veřejnou podporu - Základní pravidla k eliminaci rizik z přezávazkování/ nedočerpání finanční alokace programu Základní východiska: finanční alokace ROP Střední Morava jsou stanoveny a vyúčtovávány v EUR, kde Regionální rada nedokáže predikovat vývoj kurzu CZK/EUR po období realizace projektu, dle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů a na ně navazujících prováděcích právních předpisů, nesmí Regionální rada uzavřít Smlouvy o poskytnutí dotace, které nejsou kryty schváleným rozpočtem, Regionální rada nemá žádné další příjmy, které by bylo možné využít na krytí přezávazkování programu, vyjma příjmů uvedených v bodu 1), Cílem Regionální rady je plně vyčerpat veškeré finanční prostředky programu a minimalizovat riziko vrácení finančních prostředků zpět do rozpočtu EU. Proto bylo nutné hledat opatření k eliminaci těchto rizik a tyto jsou zveřejněny v rámci vyhlášených výzev.

Čestné prohlášení žadatele o tom, že si je vědom nutnosti dodržování pevných lhůt a o možném následném vyřazení: Statutární zástupce žadatele v rámci Etapy č. 2 doloží nové čestné prohlášení: Jedná se o čestné prohlášení, které žadatel obdrží ve Výzvě k dopracování a ve kterém podepíše, že si je vědom stanovených lhůt pro předkládání povinných příloh a následném možném vyřazení jeho projektu při jejich nedodržení. Toto prohlášení souvisí s koncem programového období 2007-2013 a nutností uzavřít Smlouvu o poskytnutí dotace nejpozději do 31.12.2013

Rizika související s dopracováním projektových žádostí ve vztahu ke konci programového období (příklady): Soulad projektu s územně plánovací dokumentací a vydání stavebního povolení – dle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) jsou pevně vymezeny postupy a lhůty (včetně možnosti odvolání) Změny v projektové dokumentaci – zde může docházet k nutnosti upravit projektovou dokumentaci např. ve vazbě na hygienické normy Majetkové vztahy – i zde může docházet o rizikům nedořešení majetkových vztahů např. u liniových staveb, majetku v dědickém či insolvenčním řízení Nedostatečné zajištění financování projektu – kde mohou nastat rizika, že v rámci realizace projektu dojdou žadateli finanční zdroje

Další rizikové oblasti související s realizací projektů Dle podmínek stanovených národními orgány a legislativou ČR musí docházet ke sčítání korekcí či odvodů za porušení rozpočtové kázně – tj. porušení podmínek ROP Střední Morava. Evropská komise přísnila přístup k posuzování veřejné podpory. V rámci projektu musí být dosaženo hodnot monitorovacích indikátorů a socioekonomických přínosů, tak jak žadatel deklaroval ve své projektové žádosti a tyto hodnoty musí být udrženy po celou dobu udržitelnosti. V rámci kontrol prováděných ÚRR ale i např. kontrol či auditů NKÚ, AO ad. je kladen důraz na kontrolu způsobilosti výdajů a jejich hospodárnosti. S tím souvisí i problematika veřejných zakázek a zakázek mimo režim zákona.

Specifika administrace ROP Střední Morava na konci programového období

Omezení – specifika související s administrací programu na konci programového období Není možné bezdůvodně posouvat lhůtu pro dopracování projektů – tj. 2 etapu s tím, že musí být vždy garantován podpis Smlouvy o poskytnutí dotace do 31.12.2013 Realizaci projektů není možné posunout a projekty musí být vždy ukončeny nejpozději k 30.6.2015 Případné snížení způsobilých výdajů, uplatnění finanční korekce či odvody za porušení rozpočtové kázně tak bude Řídící orgán ROP Střední Morava vracet zpět do rozpočtu Evropské unie. Jak vyplývá z výše uvedeného, není možné již posouvat lhůty jak pro dopracování projektových žádostí (resp. podpisu Smlouvy o poskytnutí dotace) tak pro realizaci projektů.

Doporučení Nepodceňovat zajištění financování realizace projektu Nepodceňovat přípravu dokumentace pro dopracování projektových žádostí a dokumentace nezbytné pro podpis Smlouvy o poskytnutí dotace Nepodceňovat přípravu a realizaci veřejné zakázky či zakázky Nepodceňovat realizaci projektu a jeho případné změny (včetně způsobilosti výdajů, jejich dokladování, zaúčtování atd.) V této souvislosti tedy ÚRR apeluje na žadatele/příjemce a doporučuje komunikovat s pracovníky ÚRR každou změnu projektu či jakýkoliv problém, který se vyskytne v jakékoliv fázi administrace či realizace projektu.

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST www.rr-strednimorava.cz