Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje Anotace: Prezentace popisuje zařízení, které slouží k udržení teploty hotových pokrmů během výdeje. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: vodní lázeň, výdejní ohřívací stůl, výdejní vozík Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_17
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Hrncový pařák slouží k ohřívání knedlíků, těstovin, masa spodní nádoba je naplněna vodou horní nádoba má děrované dno, do této nádoby vkládáme pokrm který je ohříván párou vznikající ve spodní nádobě
Kovové vany nejjednodušší zařízení vana se umístí na sporák naplní vodou a do ní se vloží nádoby s pokrmy nevýhoda - kolísání teploty vody
Výdejní vodní lázně vodní lázeň je vestavěná v kovovém stole nebo pojízdná (možné přesunutí k expedici) voda je ohřívaná parou, plynem nebo elektricky teplota vody je řízená termostatem
Výdejní ohřívací stoly základem je vodní lázeň , která je zakryta deskou s otvory na gastronomické nádoby teplota lázně je řízena termostatem (60°-90° C) materiál - chromniklová ocel
stoly jsou vyráběné : s jednou velkou lázní - všechny pokrmy v gastronomických nádobách mají stejnou teplotu zabudováno několik vodních lázní - v každé lázni může být jiná teplota
Obrázek č. 1
Výdejní vozíky umožňují výdej pokrmů i ve vzdálenějších prostorách od kuchyně plynové (plyn stlačený v ocelových láhvích) nebo elektrické (připojené na elektrickou síť) různá velikost a vybavení pokrmy v gastronomických nádobách se v nich ohřívají prostřednictvím vodní lázně nebo horkým vzduchem
Obrázek č. 2
Obrázek č. 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. Obrázky: č. 1- 3 archiv školy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.