Náležitosti nápojových lístků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ROGRAM M ICROSOFT O UTLOOK Předmět: Práce s počítačem Ročník: 3. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Marie Mazurová Anotace: Seznámení s programem Microsoft.
Advertisements

Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Náležitosti a druhy menu
Výstupní zařízení – tiskárny, rozdělení
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Další operace s vektory
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Netradiční aranžérské materiály
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Druhy barev podle účelu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Podstatná jména pomnožná, hromadná a látková
Rozdělení inventáře, MSI
Obecná rovnice přímky - procvičování
Aritmetická posloupnost
Výroba instantních prášků 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby zápisu algoritmů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vytápění Tepelné ztráty
Obvod a obsah mnohoúhelníků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kategorie odbytových středisek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba nápojových prášků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Parametrická rovnice přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti počítače, rozdělení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba dezertních hmot 2
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
Teorie Informace, signál
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Transkript prezentace:

Náležitosti nápojových lístků Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Náležitosti nápojových lístků Anotace: prezentace slouží k žákům k pochopení a upevnění učiva. Žáci se seznámí se všemi údaji, které mají být uvedeny na nápojovém lístku . Klíčová slova: nápojový lístek , NL, aperitiv, alkoholické a nealkoholické nápoje, gastronomická pravidla. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_16

Náležitosti nápojových lístků: náležitosti nápojového lístku jsou údaje uvedené na NL slouží hostovi ke správnému výběru nápojů číšníkovi slouží ke komunikaci s hostem a správnému objednání vybraného nápoje. Obr. 1 Obr. 2 Nápojový lístek jový lístek

pořadí nápojů určují gastronomická pravidla: aperitivy přírodní vína Pořadí nápojů na NL: pořadí nápojů určují gastronomická pravidla: aperitivy přírodní vína dezertní vína šumivá vína destiláty likéry míchané nápoje nealkoholické nápoje pivo teplé nápoje.

U jednotlivých skupin se nápoje uvádějí v tomto pořadí: 1. Aperitivy - kořeněná vína, lihoviny, míšené a ostatní 2. Přírodní vína - bílá, růžová, červená, vinný střik 3. Dezertní vína - žlutá, červená 4. Šumivá vína - bílá, růžová, červená obr. 3 – 6

5. Destiláty - obilní, ovocné, ostatní 6. Likéry - ovocné, ostatní, emulzní 7. Míchané nápoje 8. Nealkoholické nápoje - vody, limonády, mošty, přírodní šťávy obr. 7 - 9

9. Pivo - světlé, tmavé, speciální, nealkoholické, dietní 10. Teplé nápoje - nealkoholické – káva, čaj, kakao, čokoláda, mléko, horká limonáda, alkoholické – horké víno, grog, punč, vinná pěna. Obr. 10 - 11

Pořadí uvnitř skupin se řadí podle: původu - tuzemský, dovážený chuti - suchý, polosuchý, sladký, hořký stáří - značení hvězdičkami, písmeny, rokem kvality - originální, značkový, konzumní výrobce a oblasti původu - koňaky, whisky, dezertní vína a další balení - lahvové, rozlévané, čepované ze sudu. Obr. 12 - 14

Množství nápoje a jejich cena: uvádí se v litrech, nebo cl u některých nápojů mohou být uvedeny různé míry - např. destiláty 0,02; 0,04 nebo 0,05 l , u piva množství 0,3; 0,4 nebo 0,5 l. Whisky: 4 cl Jack Daniel’s 160,- Kč 4 cl Johnie Walker Red 195,- Kč 4 cl Jim Beam 160,- Kč 4 cl Ballantines 160,- Kč 4 cl Tullamor Dew 160,- Kč

Lístky ve vinárnách: obsahují podrobnější údaje: ročník značku vína bližší označení- odrůdové, známkové, přívlastkové, archivní, výběrové, vyznamenané stručnou charakteristika vína výrobce - vlastník vinice, družstvo, vinařský závod, oblast, místo, země). 0,75 l Rulandské modré, výběr z hroznů 470,- Kč Templářské sklepy Čejkovice, ČR, Mutěnická oblast, ročník 2010 (Víno jemné chuti se svěžími kyselinkami a vůní sušených švestek a mandlí, vhodné ke zvěřině a zralým sýrům)

Obsah nápojových lístků může být v každých střediscích rozdílný. Kavárenský lístek může mít na prvním místě teplé nápoje, vinárenský naopak přírodní vína, v pivnici může být na prvním místě uvedeno pivo.

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1, Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Ilustrace: [online.] [cit. 2013-01-21] dostupné z: www.office.microsoft.com – obr. č. 1 – 14. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.