Náležitosti nápojových lístků Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Náležitosti nápojových lístků Anotace: prezentace slouží k žákům k pochopení a upevnění učiva. Žáci se seznámí se všemi údaji, které mají být uvedeny na nápojovém lístku . Klíčová slova: nápojový lístek , NL, aperitiv, alkoholické a nealkoholické nápoje, gastronomická pravidla. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_16
Náležitosti nápojových lístků: náležitosti nápojového lístku jsou údaje uvedené na NL slouží hostovi ke správnému výběru nápojů číšníkovi slouží ke komunikaci s hostem a správnému objednání vybraného nápoje. Obr. 1 Obr. 2 Nápojový lístek jový lístek
pořadí nápojů určují gastronomická pravidla: aperitivy přírodní vína Pořadí nápojů na NL: pořadí nápojů určují gastronomická pravidla: aperitivy přírodní vína dezertní vína šumivá vína destiláty likéry míchané nápoje nealkoholické nápoje pivo teplé nápoje.
U jednotlivých skupin se nápoje uvádějí v tomto pořadí: 1. Aperitivy - kořeněná vína, lihoviny, míšené a ostatní 2. Přírodní vína - bílá, růžová, červená, vinný střik 3. Dezertní vína - žlutá, červená 4. Šumivá vína - bílá, růžová, červená obr. 3 – 6
5. Destiláty - obilní, ovocné, ostatní 6. Likéry - ovocné, ostatní, emulzní 7. Míchané nápoje 8. Nealkoholické nápoje - vody, limonády, mošty, přírodní šťávy obr. 7 - 9
9. Pivo - světlé, tmavé, speciální, nealkoholické, dietní 10. Teplé nápoje - nealkoholické – káva, čaj, kakao, čokoláda, mléko, horká limonáda, alkoholické – horké víno, grog, punč, vinná pěna. Obr. 10 - 11
Pořadí uvnitř skupin se řadí podle: původu - tuzemský, dovážený chuti - suchý, polosuchý, sladký, hořký stáří - značení hvězdičkami, písmeny, rokem kvality - originální, značkový, konzumní výrobce a oblasti původu - koňaky, whisky, dezertní vína a další balení - lahvové, rozlévané, čepované ze sudu. Obr. 12 - 14
Množství nápoje a jejich cena: uvádí se v litrech, nebo cl u některých nápojů mohou být uvedeny různé míry - např. destiláty 0,02; 0,04 nebo 0,05 l , u piva množství 0,3; 0,4 nebo 0,5 l. Whisky: 4 cl Jack Daniel’s 160,- Kč 4 cl Johnie Walker Red 195,- Kč 4 cl Jim Beam 160,- Kč 4 cl Ballantines 160,- Kč 4 cl Tullamor Dew 160,- Kč
Lístky ve vinárnách: obsahují podrobnější údaje: ročník značku vína bližší označení- odrůdové, známkové, přívlastkové, archivní, výběrové, vyznamenané stručnou charakteristika vína výrobce - vlastník vinice, družstvo, vinařský závod, oblast, místo, země). 0,75 l Rulandské modré, výběr z hroznů 470,- Kč Templářské sklepy Čejkovice, ČR, Mutěnická oblast, ročník 2010 (Víno jemné chuti se svěžími kyselinkami a vůní sušených švestek a mandlí, vhodné ke zvěřině a zralým sýrům)
Obsah nápojových lístků může být v každých střediscích rozdílný. Kavárenský lístek může mít na prvním místě teplé nápoje, vinárenský naopak přírodní vína, v pivnici může být na prvním místě uvedeno pivo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1, Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Ilustrace: [online.] [cit. 2013-01-21] dostupné z: www.office.microsoft.com – obr. č. 1 – 14. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.