zapojování kondenzátorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zapojování kondenzátorů
Advertisements

M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_03 Název materiáluSložení.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII KAPACITORY,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Pasivní součástky Nejrůznější formy a tvary
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Základní pojmy z optiky
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
EU_12_sada1_19_Inf_Excel_1_Šeb
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Elektromotor a jeho využití
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Další součástky s jedním přechodem PN
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Měření elektrického proudu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
SPOJOVÁNÍ KONDENZÁTORŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kondenzátor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Digitální učební materiál
Závislost elektrického odporu
Intenzita elektrického pole
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zapojování rezistorů SÉRIOVÉ PARALELNÍ ELEKTRICKÝ PROUD STEJNÝ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

zapojování kondenzátorů Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.39 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: červenec 2014 Ročník: 3. ročník – čtyřleté gymnázium, 7. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Elektrický náboj a elektrické pole Materiál slouží k zopakování kapacity vodiče. Materiál se zabývá především kondenzátory, jejich druhy a možnostmi jejich zapojení. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Kapacita vodiče kapacita vodiče C skalární veličina schopnost vodiče přijmout při dané hodnotě potenciálu určitý náboj Q Vodič má kapacitu 1 F, jestliže se nábojem 1 C nabije na elektrický potenciál 1 V. Kapacita koule o poloměru r v prostředí o relativní permitivitě εr [1]

kondenzátor – soustava tvořená dvojicí navzájem izolovaných, obvykle plošných vodičů v malé vzdálenosti druhy kondenzátorů: podle dielektrika: plastový skleněný keramický slídový papírový elektrolytický podle tvaru: deskové válcové kulové svitkové podle kapacity: s neměnitelnou kapacitou s měnitelnou kapacitou [5] [3] [2] [4]

Využití kondenzátorů Fotografický blesk Ladicí součástka v přijímači Defibrilátor Odrušovací kondenzátor Počítačová paměť Odstranění stejnosměrné složky elektrického proudu Stabilizační prvek v elektrických obvodech Časovače [6] [7] [9] [8]

Leidenská láhev historicky první kondenzátor sloužil zásobník elektrického náboje při experimentech s elektřinou název podle univerzity v Leidenu v Nizozemsku, kde s ní v 18. století prováděli experimenty jedná se o skleněnou nádobu, na jejíž vnější i vnitřní straně jsou přilepeny (příp. napařeny) kovové vrstvy (sklo nadále sloužilo jako dielektrikum, které oba polepy oddělovalo, z vnitřního polepu vedl hrdlem láhve ven vodič, zakončený kovovou koulí) původně se jednalo o skleněnou nádobu naplněnou vodou, do níž byl zaveden kovový drát procházející zátkou (voda tvořila jednu elektrodu kondenzátoru, druhou elektrodou byla ruka držící láhev při experimentech, sklo sloužilo jako dielektrikum) [11] [10]

Deskový kondenzátor bez dielektrika tvořen dvěma rovnoběžnými deskami o obsahu S ve vzájemné vzdálenosti d oddělené vakuem v praxi místo vakua vzduch S d S - obsah aktivní plochy ε0 - permitivita vakua d - vzdálenost desek [12]

Deskový kondenzátor s dielektrikem tvořen dvěma rovnoběžnými deskami o obsahu S ve vzájemné vzdálenosti d oddělené dielektrikem dielektrikum – látka, která nevede elektrický proud každé dielektrikum charakterizováno relativní permitivitou εr (εr >1) S - obsah aktivní plochy ε0 - permitivita vakua εr – relativní permitivita d - vzdálenost desek S r [13] [14]

Zapojování kondenzátorů Kondenzátory se vyrábějí v řadách s určitými hodnotami kapacit. Požadovanou hodnotu kapacity dostaneme vhodným zapojením. Druhy zapojení kondenzátorů: paralelní sériové kombinované

Výsledná kapacita zapojení se zvětší. Paralelní zapojení Uvažujme dva (resp. tři) kondenzátory o kapacitách C1, C2, (C3) a zapojíme je paralelně (vedle sebe). Výslednou kapacitu po zapojení kondenzátorů označme C. C1 C2 C1 C2 C3 Výsledná kapacita zapojení se zvětší.

Výsledná kapacita zapojení se zmenší. Sériové zapojení Uvažujme dva (resp. tři) kondenzátory o kapacitách C1, C2, (C3) a zapojíme je sériově (za sebou). Výslednou kapacitu po zapojení kondenzátorů označíme C. Výsledná kapacita zapojení se zmenší. C1 C2 C1 C2 C3

Kombinované zapojení Kondenzátory můžeme zapojit kombinací paralelního a sériového zapojení. Ukázky možného zapojení 3 kondenzátorů. C´ C´ C1 C2 C3 C1 C2 C3

Příklady na zapojení kondenzátorů (1. část) Př. Vypočítejte výslednou kapacitu tří kondenzátorů zapojených podle schémat:

Příklady na zapojení kondenzátorů (2. část)

Trocha opakování 1. Vysvětlete, co je to kondenzátor. 2. Popište Leidenskou láhev a k čemu se používala? 3. Vysvětlete pojem kapacita vodiče. 4. Popište deskový kondenzátor s dielektrikem. 5. Vypočtete výslednou kapacitu kondenzátorů zapojených podle schémat:

Zdroje a použitá literatura [1] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Faraday.jpg?uselang=cs [2] PETRUS. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor#mediaviewer/Soubor:ZnackaKondenzatoru.jpg [3] OMEGATRON. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor#mediaviewer/Soubor:Capacitors_electrolytic.jpg [4] JULO. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor#mediaviewer/Soubor:Kondensatory-rozne.jpg [5] PYSZ, Wojciech. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor#mediaviewer/Soubor:Rotary_capacitor_Pionier.JPG [6] RAMA. wikipedia [online]. cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Canon_flashes#mediaviewer/File:Canon_G11_img [7] SNOWDOG. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Defibrillator#mediaviewer/File:Street-defibrillator.jpg [8] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronick%C3%A1_pam%C4%9B%C5%A5#mediaviewer/Soubor:DDR2_ram_mounted.jpg [9] STAHLKOCHER. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Casova%C4%8D#mediaviewer/Soubor:Digitale_Zeitschaltuhr.jpg [10] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leyden_jar_showing_construction.png?uselang=cs [11] GORDON, James Edward Henry. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leyden_jar.png?uselang=cs [12] PAJS. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kondenzator_deskovy_schema.svg?uselang=cs [13] FABIAN_R. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plate_CapacitorII.svg?uselang=cs [14]CEPHEIDEN. wikipedia [online]. [cit. 2.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plate_Capacitor_DE.svg?uselang=cs schémata zapojení kondenzátorů byla vyrobena ve freewarovém programu Curcuit Diagram 2.0 SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0