Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_07_B_04 Tematická oblast: Elektrostatické pole a elektromagnetismus Téma: Kondenzátory Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: říjen 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 KONDENZÁTORY Kondenzátor je elektrotechnická součástka, jejíž základní vlastností je elektrická kapacita C[F]. Kondenzátor se skládá: ze dvou vodivých desek – elektrod prostor mezi elektrodami je vyplněn dielektrikem vše je uzavřeno v obalu s vývody od elektrod

4 KONDENZÁTORY Kondenzátory se od sebe odlišují: dielektrikem rozměry
konstrukcí kapacitou max. velikostí napětí

5 𝑄=𝐶∙𝑈 𝐶;𝐹,𝑉 KONDENZÁTORY
Kondenzátory slouží k dočasnému uchování elektrického náboje. Velikost náboje, který je kondenzátor schopen uchovat je dána napětím a kapacitou kondenzátoru. Q – elektrický náboj C – kapacita kondenzátoru U – elektrické napětí 𝑄=𝐶∙𝑈 𝐶;𝐹,𝑉

6 𝑊= 1 2 𝐶∙ 𝑈 2 𝐽;𝐹,𝑉 KONDENZÁTORY
Energie uchovaná v kondenzátoru je dána opět velikostí napětí a kapacity kondenzátoru. 𝑊= 1 2 𝐶∙ 𝑈 2 𝐽;𝐹,𝑉 W – elektrická energie C – kapacita kondenzátoru U – elektrické napětí Energie je v kondenzátoru uchována v podobě elektrického náboje.

7 KONDENZÁTORY OPAKOVÁNÍ: Co je to kondenzátor? ……………………………………………………………
Jaké jsou hlavní části kondenzátoru? …………………………………………………………… Čím se od sebe odlišují jednotlivé druhy kondenzátorů? ..……………………… Na čem závisí velikost náboje akumulovaného v kondenzátoru?

8 KONDENZÁTORY Vocabulary: capacitor – kondenzátor capacity – kapacita
conductive plate – vodivá deska electrode – elektroda terminal – vývod

9 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google