Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.2.4 KAPACITORY,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.2.4 KAPACITORY,"— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.2.4 KAPACITORY, DRUHY, PROVEDENÍ DRUHY, PROVEDENÍ Obor:Elektrikář slaboproud Ročník:2. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč

2 Kapacitory Kapacitor je pasivní elektronická součástka, která je lineární a kmitočtově závislá. Nejdůležitější vlastností kapacitoru je udržet elektrický náboj, tedy jeho kapacita. Jednotkou kapacity je Farad [F]. Další vlastností kapacitoru je, že nepropouští stejnosměrný proud, ale střídavý proud prochází.

3 Parametry kapacitorů - Jmenovitá kapacita [F] - Maximální napětí [U] - Izolační odpor [  ] - Ztrátový činitel tg  - Přesnost kapacity - Teplotní součinitel kapacity

4 Druhy kapacitorů - Pevné kapacitory ● kapacitory s papírovým dielektrikem Kapacitor tvoří dvě hliníkové fólie, které jsou odděleny speciální kapacitorovým papírem. Vrstvy jsou společně svinuté do balíčku takovým způsobem, aby kapacitor měl co nejmenší indukčnost. Celek je zastříknut do plastu nebo zasunut do kovového pouzdra. ● kapacitory z metalizovaného papíru Mají dvě elektrody zhotovené z kapacitorového papíru, který je na obou stranách pokryt hliníkovou vrstvou. Konstrukce je podobná jako u kapacitorů s papírovým dielektrikem. Výhodou jsou menší rozměry a hmotnost.

5 ● kapacitory s plastovou fólii Konstrukce je podobná kapacitorům s papírovým dielektrikem, ale místo papíru je použita fólie, např. (polystyrén, polyester, polypropylen, terylén, teflon). Tyto kapacitory se vyznačují velkou elektrickou pevností, malým ztrátovým činitelem a velkým izolačním odporem (až 500 G  ). ● kapacitory slídové Elektrody mají zhotoveny napařováním nebo nastříkáním stříbrné barvy na tenké destičky z jakostní slídy. Jednotlivé destičky jsou spojeny paralelně, aby se dosáhlo dostatečné kapacity. Slídové kapacitory vynikají malými ztrátami, velkou časovou i teplotní stabilitou a úzkými tolerancemi a hodí se do vysokofrekvenčních obvodů.

6 ● kapacitory keramické Mají dielektrikum, ze speciální keramiky s velkou permitivitou a malými dielektrickými ztrátami. Terčové a diskové kapacitory jsou tvořeny kotoučem příslušného průměru a tloušťky s napařenými stříbrnými elektrodami. Vývody jsou z měděného drátu. Destičkové kapacitory nemají vývody a pájí se přímo do desky plošných spojů. Průchodkové kapacitory jsou tvořeny keramickou trubičkou, kterou prochází vodič spojený s vnitřní elektrodou. Vnější elektroda je upravena pro přišroubování nebo připájení na desku s plošnými spojů nebo kostrou zařízení. Indukčnost těchto kapacitorů je velmi malá. Trubičkové kapacitory jsou tvořeny trubičkou postříbřenou zevnitř i zvenku.

7 ● elektrolytické kapacitory Dielektrikum tvoří tenká vrstva oxidu hliníku na hliníkové nebo tantalové elektrodě, spojení dielektrika s druhou elektrodou je vytvořeno pomocí látky - elektrolytem (tekutý, polosuchý a suchý). Je nutno zachovat polaritu. Výhodou jsou velká kapacita při malých rozměrech. ● bipolární kapacitory Nevyžaduje respektování polarity vývodů. Tomuto vyhovuje většina kapacitorů, kromě elektrolytických, kde by se opačnou polaritou "vypařilo" dielektrikum tvořené oxidem hliníku. Bipolární kapacitory se používají v obvodech střídavého proudu, v místech kde je potřeba velká kapacita.

8 ● tantalové kapacitory Mají v porovnání s hliníkovými kapacitory menší rozměry a lepší časovou a teplotní stabilnost teploty a menší ztráty při vyšší frekvenci (akustické pásmo). Vyrábějí jen pro nižší napětí než hliníkové kapacitory (asi do 70 V).

9 Druhy kapacitorů - S proměnou kapacitou - Otočné ladící - Kapacitní, dolaďovací trimry

10 Použití kapacitorů - oddělovače stejnosměrných napětí od střídavých - rezonanční obvody - kmitočtové filtry

11 Děkuji Vám za pozornost Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.2.4 KAPACITORY,"

Podobné prezentace


Reklamy Google