Nařízení EU o poskytování informací spotřebiteli na obalech potravin – upřesňující stanoviska Ing. Jindra Jirešová jindra.jiresova@seznam.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Spotřební a energetické daně
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Pojem přeměna obchodní společnosti
Povinná elektronická komunikace v zadávacích řízeních
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Katastr nemovitostí (KNEM)
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Spotřební a energetické daně
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zvláštní odborná způsobilost
Základy účetnictví změny rozvahových položek
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Nesrovnalosti v měření imisí a rozptylových modelech
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Jak číst nápisy na potravinách
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
EVROPSKÁ UNIE.
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN VÝŽIVOVÉ HODNOTY NA OBALU
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Nařízení EU o poskytování informací spotřebiteli na obalech potravin – upřesňující stanoviska Ing. Jindra Jirešová jindra.jiresova@seznam.cz 27.3.2013 Tel. 607 125 764

Nařízení EU o označování Cíle označování potravin - zajištění bezpečnosti potravin - informování o výživové hodnotě - informování o kvalitativních znacích potraviny - zajištění sledovatelnosti produktů - zvýšení prodejnosti výrobků Zveřejněno v Evropském věstníku dne 22.11.2011 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25.října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1924/2006 a (ES) č.1926/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č.608/2004 Vstupuje v platnost: 13. prosince 2011 Použitelnost od : 13.prosince 2014

Nařízení EU o označování Základní požadavky návrhu Oblast působnosti (čl.1): Vztahuje se na označování potravin ve všech fázích potravního řetězce včetně stravovacích služeb a na všechny druhy obalů. Na přepravních obalech (nebo přiložené dokumentaci) musí být údaje nutné ke správnému zpracování informací na spotřebitelský obal. Definice (čl.2):Jsou převzaty ze souvisejících přímo použitelných předpisů EU (např. nařízení 178/2002, 853/2004, 1333/2008 atd.)Dále jsou doplněny definice – zařízení společného stravování, balená potravina, místo provenience, hlavní zorné pole, čitelnost, zákonný název, vžitý název atd. používané v předpise.

Nařízení EU o označování Povinně uváděné informace na spotřebitelských obalech (čl. 9 odst. 1) a) název potraviny b) seznam složek c) alergeny d) množství určitých složek nebo skupin složek e) čisté množství potraviny f) datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti g) zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití h) jméno nebo obchodní název a adresa PPP, pod jehož jménem nebo obchodním názvem je potravina uváděna na trh, a není-li usazen v EU, pak dovozce potraviny trh EU i) země původu nebo místo provenience j) návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít

Stanoviska EK Ustanovena pracovní skupina při EU – stanoviska nenahrazují výrok soudu (jsou pouze doporučení) 1) při použití etiket – musí být na viditelném místě 2) na skupinovém balení neurčeném pro konečného spotřebitele – musí být povinně název potraviny; datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti; jakékoli zvláštní podmínky skladování a/nebo užívání; jméno nebo obchodní název a adresa odpovědného provozovatele potravinářského podniku údaje musí být na etiketě nebo v přiložené dokumentaci Pokud by ale toto balení bylo určeno k prodeji konečnému spotřebiteli, musí být údaje na každém balení 3) Symboly používané pro návod k přípravě musí být srozumitelné a doprovázené slovním vyjádřením 4) Největší plocha obalu – u obdélníkových tvarů – je to největší strana u cylindrických obalů – celá plocha bez víka, dna a zakřivené části hrdla u lahví 5) Označování alergenů - u více slovných názvů je třeba vyznačit alergenní část např. sušené mléko

Stanoviska EK 6) Alergeny na obalech menších než 10 cm2 – složení není povinný údaj a může být věta Obsahuje…- v tomto případě to je alergenní informace a musí být odlišena od dalšího textu 7) Alergeny při prodeji nebalených potravin – musí být jasně vyznačeny na prodejním místě Poskytování informací o alergenech „na žádost“ není považováno za „způsob poskytování informací“ 8) Prodej na dálku – spotřebitel musí mít všechny povinné informace před dokončením nákupu. Za správnost a pravdivost údajů odpovídá provozovatel potr. podniku, pod jehož jménem je potravina prodávána - u balených potravin – všechny údaje kromě data min. trvanlivosti nebo použitelnosti (ty v době prodeje) - u nebalených potravin – informace o alergenech před dokončením prodeje, ostatní povinné údaje v okamžiku doručení 9) Uvádění na trh potravin označených podle nařízení 1169/2011 před 14.12.2014 – lze, ale umístění údajů nesmí být v rozporu se směrnicí 2000/13 Podle stanoviska SZPI – pokud PPP použije značení „po novu“, musí být splněny všechny požadavky nařízení 1169/2011 včetně nutriční tabulky (rozsah, pořadí) 10) Pojmenování složek: - u olejů/tuků musí být vyznačen jejich rostlinný druh bez ohledu na jejich množství formulace typu „řepkový rostlinný olej nebo částečně ztužený palmový olej“ je nepřípustná

Stanoviska EK 11) Údaj o přítomnosti vody – musí být vyznačen v názvu potravin podle přílohy VI (masných výrobků…) v případech, kdy to spotřebitel nepředpokládá a v případě, že je vody více než 5% 12) Údaje o množství - Pokud se potraviny v hotovém balení skládají ze dvou nebo více jednotlivých balení, která nejsou považována za prodejní jednotky a která neobsahují stejné množství téhož produktu, musí být kromě údaje o čistém množství celého balení uveden i údaj o celkovém počtu těchto jednotlivých balení. V případech, kdy v souvislosti se zavedenými výrobními postupy nelze uvést přesný údaj o celkovém počtu jednotlivých balení, a to z technických důvodů (není prováděna kontrola počtu kusů) nebo v důsledku jiných výrobních omezení, může tento počet výjimečně vyjadřovat průměrný počet. Lze rovněž použít výraz „přibližně“ nebo podobnou formulaci či zkratku 13) Množství „polevy“ – po diskuzi se jedná o podíl definovaný jako nálev (např. glazura u ryb) 14) Výživové údaje – povinné údaje – v tomto pořadí a rozsahu (v tabulce nebo za sebou) energetická hodnota tuky z toho nasycené mastné kyseliny sacharidy z toho cukry bílkoviny sůl

Stanoviska EK Údaje musí být v min. velikosti písma vzhledem k ploše obalu Je-li obsah živin nízký, lze použít formulaci „Obsahuje zanedbatelné množství …“ umístěným v těsné blízkosti výživových údajů U nebalených potravin lze obsah výživových údajů omezit na údaje o energetické hodnotě nebo na údaje o energetické hodnotě a o obsahu tuků, nasycených mastných kyselin, cukrů a soli. Rozšířený rozsah energetická hodnota  tuky z toho — nasycené mastné kyseliny — mononenasycené mastné kyseliny — polynenasycené mastné kyseliny  sacharidy z toho — cukry — polyalkoholy — škroby vláknina bílkoviny vitaminy a minerály U nebalených potravin lze výživové údaje uvádět jen v přepočtu na jednu porci nebo jednotku spotřeby

Stanoviska EK Tento seznam je uzavřený a nelze do něj doplňovat další údaje Uvádění dalších živin mimo seznam - např. omega-3-MK – vyznačují se pouze v případě použití výživových tvrzení a to v jeho blízkosti. Nelze je uvést do tabulky v rámci polynenasycených MK - Pokud je výživové tvrzení zaměřeno na živinu uvedenou v tabulce (např. „se sníženým obsahem energie“) není nutné už obsah energie vyznačovat znovu v blízkosti tvrzení Referenční výživové údaje – údaje o vitaminech a minerálech vyjádřené v % se označí „referenční výživová hodnota“ (dříve doporučená denní dávka) stejná formulace se použije i v případě dnes zavedeného pojmu GDA. Údaje musí být vztaženy na 100 g/ml a kromě toho mohou být vyjádřeny na 1 porci. Věta „Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2 000 kcal)“ se vyznačí v blízkosti výživových údajů v případě, že jsou uvedena i v % doporučeného denního množství Lze použít zkratku RI (reference intake) ale musí být doplněno vysvětlení referenční hodnota příjmu

Stanoviska EK - Jednotka spotřeby – volí ji výrobce a musí být pro spotřebitele vyznačena srozumitelným způsobem pokud nelze počet porcí v balení určit přesně, lze použít výraz „přibližně“ nebo symbol ≈ nebo ~ - Piktogramy – pro vyjádření výživových hodnot použít nelze (např. pro vícejazyčné verze)

Stanoviska MZe Dotazy legislativního výboru Diskutovány byly následující otázky (zatím 3 kola): největší plocha obalu, vyznačování alergenů, uvádění nutričních údajů, GDA ?, vyznačování přidané vody, adresa provozovatele potr. podniku, označování samolepkou, skládačkou, uvádění druhu oleje/tuku, uvádění údajů na obale při prodeji na dálku… Označování alergenů - u vícesložkových potravin musí být alergen vyznačen ve složení – čl.21 odst. 1 a-b nařízení 1169/2011. Informace typu „Výrobek může obsahovat stopy…“ není považována za alergenní informaci a neměla by být zdůrazněna. Přídavek vody - formulací „s přídavkem vody“,“ s přidanou vodou“ Označování dolepkou - povinné údaje musí být ve stejném zorném poli – tj. na dolepce musí být i originální název výrobku. Velikost písma se posuzuje ve vztahu k celému obalu (ne pouze k ploše dolepky)

Doporučení EK Výživové hodnoty lze získat: Na základě analýz Výpočtem z údajů v tabulkách např. http://www.foodcomp.dk http://www.czfcdb.cz/ (databáze VÚPP) GDA – podle stanoviska EK nadále nepoužívat – nařízení 1169 požaduje pojem „referenční hodnota příjmu“ - vzhledem k tomu, že pro spotřebitele nebude toto označení úplně srozumitelné, výrobci postupují individuelně (jako nepovinný údaj). Ikony GDA ale nelze zařadit mezi výživové hodnoty – podle výkladu nařízení 1169 je to nepovolené.

Doporučení EK Tolerance, zaokrouhlování: Vydány pokyny EK směrované na kontrolní orgány – doporučení vztahují se k nařízením EU 1169/2011, 1924/2006, 1925/2006. Nezahrnuje potraviny dle směrnice 2009/39 – potraviny pro zvláštní účely - deklarovaný obsah hodnot musí být na konci doby minimální trvanlivosti / použitelnosti

Doporučení EK Pokud je naměřená hodnota mimo toleranci deklarace, měly by být posouzeny následující aspekty a přijata opatření: a) druh živiny b) rozsah odchylky c) povaha odchylky (nadhodnocení nebo podhodnocení) ve vztahu k dotčené živině d) přirozená vysoká variabilita živiny, včetně sezónnosti e) zvláštní vysoké degradace živin v některých potravinových matricích f) zejména vysokou analytické variabilitu živin v určité potravinové matrici g) zejména nízká homogenita produktu vedoucí ke zvláště vysokým odchylkám obsahu živin v produktu, který není kompenzován způsobem odběru vzorků h) splnění většiny vzorků z šarže s tolerancí, pokud jsou tyto údaje k dispozici i) platnost výrobního procesu pro stanovení deklarovanou výživnou hodnotu j) výsledky vlastních kontrol výrobce k) předchozí problémy nebo předchozí sankce proti společnosti

Doporučení EK Tabulka 1: Tolerance pro potraviny jiné než doplňky stravy, včetně nejistoty měření.   Tolerance pro potraviny (včetně nejistoty měření) vitaminy +50% ** -35% minerály +45% - 35% Sacharidy, cukry, bílkoviny, vláknina <10 g ve 100 g: ±2 g 10-40 g ve 100 g: ±20% >40 g ve 100 g: ±8 g tuky <10 g ve 100 g: ±1.5 g Nasycené, mononenasycené, polynenasycené MK <4 g ve 100 g: ±0.8 g ≥4g ve 100 g: ±20% sodík <0.5 g ve 100 g: ±0.15 g ≥0.5 g ve 100 g: ±20% sůl <1.25 g ve100 g: ±0.375 g ≥1.25 g ve 100 g: ±20%

Doporučení EK Tabulka 2: Tolerance pro doplňky stravy, včetně nejistoty měření   Tolerance pro potraviny (včetně nejistoty měření) vitaminy +50%** -20% minerály +45% -20%

Doporučení EK Tabulka 4: zaokrouhlení pokyny pro uvádění živin v nutričním označování potravin nutrient hodnota zaokrouhlení Energetická hodnota   na nejbližší 1 kJ / kcal (bez desetinných míst) Tuky*, sacharidy*, cukry*, bílkoviny*, vláknina*, polyoly*, škroby* ≥10 g ve 100 g nebo ml <10 g a > 0.5 g ve 100 g nebo ml žádné zjistitelné množství přítomné nebo v koncentraci ≤ 0,5 g na 100 g nebo ml Na nejbližší 1g (bez desetinných míst) Na nejbližší 0,1 g "0 g" nebo "<0,5 g"mohou být deklarovány Nasycené MK*  Mono-nenasycené MK* Polynenasycené MK* <10 a > 0.1 g ve 100 g nebo ml žádné zjistitelné množství přítomné nebo v koncentraci ≤ 0,1 g na 100 g nebo ml  Na nejbližší 1g (bez desetinných míst) Na nejbližší 0.1 g "0 g" nebo "<0,1 g"mohou být deklarovány sodílk ≥1 g ve 100 g nebo ml <1 a > 0.0125 g ve 100 g nebo ml žádné zjistitelné množství přítomné nebo v koncentraci ≤ 0,0125 g na 100 g nebo ml  Na nejbližší 0,1 g Na nejbližší 0.01 g "0 g" nebo "<0,01 g" mohou být deklarovány

Doporučení EK Tabulka 4: zaokrouhlení pokyny pro uvádění živin v nutričním označování potravin nutrient hodnota zaokrouhlení sůl  ≥1 g ve 100 g nebo ml <1 a > 0.0125 g ve 100 g nebo ml žádné zjistitelné množství přítomné nebo v koncentraci ≤ 0,0125 g na 100 g nebo ml Na nejbližší 0,1 g Na nejbližší 0.01 g "0 g" nebo "<0,01 g" mohou být deklarovány Vitaminy a minerály vitamin A, kyselina listová, chlorid, vápník, fosfor, hořčík, jód, draslík ostatní vitaminy a minerály 3 platné číslice   2 platné číslice

Odkazy Další užitečné odkazy: Databáze pesticidů http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/index.cfm?event=substance.selection; (je nutné uvést název výrobku nebo pesticidu v angličtině) Databáze rostlin http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/nfnetweb/mod_search/index.cfm?action=mod_search.details&seqfce=624 Zdravotní tvrzení: http://ec.europa.eu/nuhclaims/resources/docs/euregister.pdf

Výživová a zdravotní tvrzení Nařízení EP a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních Povolená výživová tvrzení (Příloha nařízení – nejčastěji používaná): hodnoty jsou vztaženy a stav určený ke konzumaci S NÍZKOU ENERGETICKOU HODNOTOU: < 40 kcal (170 kJ)/100 g SE SNÍŽENOU ENERGETICKOU HODNOTOU: alespoň o 30 % LIGHT/LITE (LEHKÝ): jako „se sníženým obsahem“, uvést proč je light S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU: < 3 g tuku na 100 g BEZ TUKU: < 0,5 g tuku na 100 g S NÍZKÝM OBSAHEM NASYCENÝCH TUKŮ: < 1,5 g nas. a trans-nenas.MK/100 g*) BEZ NASYCENÝCH TUKŮ: < 0,1 g nas. a trans-nenas.MK/100 g S NÍZKÝM OBSAHEM CUKRŮ: < 5 g cukrů/100 g BEZ CUKRŮ: < 0,5 g cukrů/100 g BEZ PŘÍDAVKU CUKRŮ: uvést „obsahuje přirozeně se vyskytující cukry“, jsou-li BEZ PŘÍDAVKU SODÍKU/SOLI: < 0,12 g sodíku/100 g ZDROJ VLÁKNINY: > 3 g/100 g nebo 1,5 g/100 kcal S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY: > 6 g/100 g nebo 3 g/100 kcal *) nesmí představovat více než 10 % energetické hodnoty

Přídatné látky Nařízení EP a Rady (ES) č. 1333/2008 o přídatných látkách - novelizace Konsolidované znění (z ledna 2013 – v Eur-lex zatím nezveřejněno): použitelné od 1.6.2013 Nařízení zahrnuje: — název potravinářské přídatné látky a příslušné číslo označení E (část B) — potraviny, do nichž lze potravinářskou přídatnou látku přidávat (část D - 18 kategorií s návazností na celní sazebník nebo jiné předpisy EU, kde jsou tyto potraviny definované) — podmínky, za nichž lze potravinářskou přídatnou látku používat (část E - k jednotlivým kategoriím jsou přiřazeny povolené přídatné látky a jejich max. množství) — omezení přímého prodeje potravinářské přídatné látky konečnému spotřebiteli (část A – odst.2) Vysvětlení ke jednotlivých kategoriím zatím nezpracováno

Zrušení některých předpisů Česká legislativa Vyhláška č. 235/2010 – čistota a identita přídatných látek – zrušena vyhláškou 298/2012 - nahrazuje ji nařízení EU 231/2012 Vyhláška č. 447/2004 – aromata – zrušena vyhláškou 260/2012 – platí nařízení 1334/2008 a 872/2012 Vyhláška č. 305/2004 – kontaminanty – zrušena vyhláškou 299/2012 (platí nařízení 1881/2006 EU) Evropská legislativa Nařízení 509/2006 a 510/2006 – chráněné názvy – zrušeno – nahrazeno nařízením 1151/2012

Děkuji za pozornost