ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-07 Jakost zboží Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží Pojem jakost a kvalita se promítá do běžného života, do obchodu a marketingu. Pojem kvalitní vyjadřuje objektivní hodnocení zboží.
Úloha jakosti zboží jakost výrobků je hlavním předmětem soutěže na světových trzích státy, které produkují jakostní výrobky dosahují na světových trzích úspěch a bohatství jakost výrobku ovlivňuje i životní úroveň obyvatel jakost je důležitý ekonomický i politický činitel
Kvalita a jakost zboží V praxi se často kvalitě a jakosti přikládá stejný význam – mezi nimi je však určitý rozdíl. Užitná hodnota zboží má dvě stránky: Stránku strukturální – kvalitativní Stránku množstevní - kvantitativní
Kvalita zboží Kvalitní zboží má seskupeny užitné vlastnosti v jeden harmonický celek a zboží uspokojuje potřeby zákazníka Nekvalitní zboží postrádá ve své hodnotě jednu z významných vlastností Kvalitnější zboží má rozšířenou užitnou hodnotu o další dvě užitné vlastnosti
Posuzuje se podle množstevní stránky Jakost zboží Posuzuje se podle množstevní stránky „Jakost zboží vyjadřuje množstevní stránku jeho užitné hodnoty, míru, nakolik je schopno uspokojovat určité potřeby zákazníka.“
Jakost zboží Pokud výrobek obsahuje jiné složky, suroviny než má obsahovat pak se jedná o zboží nejakostní NEJVYŠŠÍ – MAXIMÁLNÍ JAKOST NEJÚČELNĚJŠÍ – OPTIMÁLNÍ JAKOST
KOMLEXNÍ ŘÍZENÍ JAKOSTI VÝROBKŮ Komplexní řízení jakosti výrobků vyžaduje péči výrobců a státu: Tvorba právních předpisů Metrologie Státní dozor nad kvalitou zboží
POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 19- 23. ISBN NEUVEDENO.