Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Fyzikální vlivy Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Zboží je vystaveno řadě vlivů, které mohou způsobit to, že se zboží stane nekvalitní až nepoužitelné. Prezentace obsahuje vlivy mechanické a fyzikální, negativní dopady vlivů na zboží.

3 Fyzikální vlivy Mechanické vlivy Klimatické vlivy teplota vlhkost
světelné záření prašnost

4 Mechanické vlivy Působí zejména při přepravě, skladování zboží a prodeji zboží tlaky nárazy Hrozí deformace na zboží, rozbití, rozsypání, rozlití zboží

5 Klimatické vlivy teplota
pro udržení jakosti zboží se vyžaduje určitá teplota – optimální teplota ZMĚNY TEPLOT Stoupající teplota Co může způsobit? Vytékání, rozmrazení, deformaci, zrání, klíčení, růst mikroorganismů, vysychání, odpařování, srážení apod. Klesající teplota Co může způsobit? Zákal, křehkost, rozpad. Teplota bod bodem mrazu Co může způsobit? Znehodnocení zboží, roztržení obalu s obsahem vody.

6 Klimatické vlivy vlhkost
Vyjadřuje obsah vodní páry ve vzduchu Absolutní vlhkost vzduchu - je množství vodní páry obsažené v 1m3 vzduchu, vyjádřené v gramech Relativní vlhkost vzduchu - vyjadřuje se k určité teplotě - představuje procento nasycení vzduchu vodní párou - vyjadřuje se v procentech

7 Klimatické vlivy světelné záření
U tuků, potravin s obsahem vitamínů ultrafialová složka světelného záření urychluje rozkladné chemické reakce U čočky, kompotů, papíru viditelná složka světelného záření podporuje růst mikroorganismů Na zboží, střechách infračervená složka světelného záření způsobuje ozařování materiálu

8 Klimatické vlivy prašnost
Prašnost ovzduší se určuje jako množství prachu spadlé na 1m2 za rok Prach znehodnocuje vzhled, zhoršuje hygienické vlastnosti zboží, spolu s vodou se podílí na korozi výrobků

9 Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, ISBN NEUVEDENO Obrázky:


Stáhnout ppt "ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google