Náležitosti a druhy menu Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Náležitosti a druhy menu Anotace: prezentace slouží k osvojení vědomostí v oblasti sestavování menu pro různé skupiny strávníků. Klíčová slova: jednoduché a složité menu, grafická úprava, náležitosti. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_18
Hlediska pro sestavování slavnostního menu: požadavky hostitele uvedené v objednávce finanční možnosti hostitele - rozpočet akce počet hostů a složení společnosti - věk, pohlaví, národnost, náboženství doba podávání – oběd, večeře příležitost konání akce – pro organizace nebo soukromé osoby možnosti provozovny gastronomická pravidla.
Grafická úprava menu: menu je vhodným doplňkem výzdoby tabule může být jednostránkové nebo čtyřstránkové: - na první stránce název a datum akce, obrázek - na druhé podávané nápoje - na třetí podávané pokrmy čtvrtá stránka zůstává prázdná u jednostránkového se střídají nápoje s pokrmy.
Pořadí pokrmů v menu: studený předkrm – součást každého menu polévka – většinou vývary (u večeře se neuvádí) teplý předkrm – často ho nahrazuje tzv. mezichod mezichod z bílého masa, nejčastěji ryba hlavní chod - rozhodující pro celkovou úroveň menu teplý moučník - vynechává se v případě podávání sýrů studený moučník - tradiční chod všech menu zmrzlina ovoce káva – uvádí se mezi pokrmy.
Pořadí nápojů v menu: aperitiv - zpravidla 15 min před jídlem, krátký, suchý nápoj pivo – 0,2 l ležáckého, vhodné pro pány víno v pořadí bílé, růžové, červené, dezertní, šumivé digestiv – pro pány pálenky, pro ženy likéry. Mimo aperitiv a digestiv zařazujeme do menu maximálně 4 nápoje. Nealko holické nápoje, pokud se nejedná o dětské menu, se neuvádějí.
Návaznost nápojů a pokrmů: aperitiv píšeme nad jídla nápoj k jídlu na stejný řádek nápoj ke dvěma pokrmům do meziřádku digestiv se píše pod jídla. Obr. č. 1 a 2
Jednostránkové menu Bohemia Sekt, demi sec Jemná zvěřinová paštička s brusinkovou omáčkou zakapaná pomerančovou šťávou Litovel Premium Krémová polévka s křemenáči Svatovavřinecké, výběr z hroznů, Mikulov 2012 Filírovaná vepřová panenka ve slaninovém kabátku podávaná v šípkové omáčce, bramborové cibulové placky Vanilková zmrzlina s horkými malinami Káva Espresso Hruškovice Jelínek
Čtyřstránkové menu pro pánskou společnost Vodka Dvořák, Kord Terina z husích jater s karamelizovanými jablky Houbový krém se smetanou Sauvignon archivní, Pstruh protýkaný lanýži v zelené čočce Velké Pavlovice 2003 Rulandské červené, Kančí panenka s omáčkou Roudnice 2010 z granátových jablek a pečeným banánem, karlovarský knedlík Překapávaná káva Napoleon V.S.O.P.
Zvolenými pokrmy se snažíme vystihnout (pokud je to možné) příležitost, např.: velikonoční menu – jehněčí maso, velikonoční beránek svatební menu – svatební dort narozeninové – narozeninový dort vánoční – ryba, vánoční cukroví myslivecké – hlavní jídlo ze zvěřiny.
Menu pro děti: stejně jako u jídelních lístků se dělí pro malé a větší děti dbá se na pestrost a vhodnou kombinaci jídel pokrmy mají být lehce stravitelné u slavnostního menu se pokrmy kombinují s vhodnými nealkoholickými nápoji. Obr. č. 3 a 4 6. narozeniny MENU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1, Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Ilustrace: [online.] [cit. 2013-01-23] dostupné z: www.office.microsoft.com – obr. č. 2 – 4, vlastní fotografie - č. 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.