•Rakovník královské město•

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
VELKÁ BRITÁNIE WALES. WALES - velšsky Cymru – ve staré velštině to znamená „krajan“ - jméno Wales pochází z germánského slova Walha, které znamená „cizinec“,
Pohled na Štoky kolem roku Základ je podle znaku prvních majitelů Štoků – rodu Trčků z Lípy. Pštrosí pero je na památku napoleonských bojů v okolí.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ a MŠ a nedostatek pedagogů Místní akční plán vzdělávání na území ORP Černošice č. CZ /0.0/0.0/15_005/
Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých.
Máme rádi Pardubice Po stopách koňských kopyt ZŠ Staňkova 128, Pardubice Veronika Fránová, 8.A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Něco o kraji Rozloha: 4757 km2 Krajské město: Hradec Králové Královéhradecký kraj leží na severovýchodě České republiky u hranice s Polskem. Malá ukázka.
EXKURZE DO KUTNÉ HORY ANEŽKA PROCHÁZKOVÁ. CO JSME VŠECHNO VIDĚLI CHRÁM SVATÉ BARBORY MOROVÝ SLOUP PANNY MARIE NEPOSKVRNĚNÉ KAMENNÝ DŮM KAMENNÁ KAŠNA VLAŠSKÝ.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
říčka Balinka Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se.
Brno Jan Sehnal VI. tř. Hlavní nádraží  Je nejdůležitější osobní nádraží v Brně  Je postaveno ve slohu SECESE  Je kulturní.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
ČESKÁ REPUBLIKA Plzeňský kraj Plzeňský kraj v ČR.
Odolena Voda je město v okrese Praha-východ, ve kterém žije přes 5 tisíc obyvatel. Leží při dálnici D8, 16 km severně od centra Prahy, 7 km východně.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Budapešť. Parlament Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Z.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Vítejte v Jičíně!!!.
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
Dominik a Prokop 1.
N. Sedláková E. Jarabicová
Název školy: Základní škola Městec Králové
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
Česká republika Obyvatelstvo
Hluboká nad Vltavou.
Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Autor: Andrea Kolářová
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Větrné mlýny na Slovácku
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Středověká kolonizace
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Anotace: Klíčová slova:
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Přírodní podmínky na území Slovácka
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Paříž Veronika Nováková, 4.A.
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

RAKOVNÍK KRÁLOVSKÉ M Ě STO

Písemn ě je Rakovník poprvé p ř ipomínán v roce 1252 jako sídlo krajského soudu. Písemn ě je Rakovník poprvé p ř ipomínán v roce 1252 jako sídlo krajského soudu. Rakovník se p ů vodn ě nazýval Rokytka a to podle ř í č ky, která osadou protékala. Rakovník se p ů vodn ě nazýval Rokytka a to podle ř í č ky, která osadou protékala. Své dnešní jméno dostal údajn ě podle pov ě sti o velikém hladomoru, který zasáhl kraj. Své dnešní jméno dostal údajn ě podle pov ě sti o velikém hladomoru, který zasáhl kraj. POV Ě ST  POV Ě ST  Podle pov ě sti vznikl Rakovník v okolí mlýna, ve kterém matka va ř ila d ě tem k jídlu v dob ě hladomoru raky. V č ase nejv ě tší bídy cht ě la sebe a své d ě ti sprovodit ze sv ě ta tak, ž e nava ř ila raky z potoka, kte ř í byli do té doby pokládáni za jedovaté. Po té, co objevili, ž e raci jsou naopak jedlí, rozrostlo se zdejší osídlení v osadu a posléze v m ě sto. Avšak jméno m ě sta a ani jeho zalo ž ení pravd ě podobn ě s raky nesouvisí. Slovo "rakovník" nejspíše znamenalo druh porostu v mok ř inách p ř i potoce. Z n ě ho se pojmenování p ř eneslo nejprve na potok a tak teprve na m ě sto.

NÁMĚSTÍ CESTA DO MĚSTA

Tradi č ní pivovar v Rakovníku také Pivovar Bakalá ř je pivovar v Rakovníku, který funguje ji ž od roku V tomto pivovaru se va ř í pivo pod zna č kou Bakalá ř a s exportními zna č kami Č ernovar a Pra ž a č ka. Tradi č ní pivovar v Rakovníku také Pivovar Bakalá ř je pivovar v Rakovníku, který funguje ji ž od roku V tomto pivovaru se va ř í pivo pod zna č kou Bakalá ř a s exportními zna č kami Č ernovar a Pra ž a č ka.

Gotický kostel sv. Jiljí le ž í na západním okraji Rakovníka na bývalém Karlovarském (té ž Svatojilském) p ř edm ě stí asi 1,2 km od historického jádra m ě sta. Gotický kostel sv. Jiljí le ž í na západním okraji Rakovníka na bývalém Karlovarském (té ž Svatojilském) p ř edm ě stí asi 1,2 km od historického jádra m ě sta.

Mariánský sloup stojí voln ě v prostoru Husova nám ě stí. Tato vrcholn ě barokní skulptura je z roku 1745, je tvo ř ena st ř edním pilí ř em, který je završen sousoším Panny Marie a č ty ř mi úhlop ř í č n ě situovanými konzolami se sochami sv. Václava, Víta, Prokopa a Vojt ě cha. Západní pr ůč elí spodní č ásti sousoší je zdobeno m ě stským znakem. Mariánský sloup stojí voln ě v prostoru Husova nám ě stí. Tato vrcholn ě barokní skulptura je z roku 1745, je tvo ř ena st ř edním pilí ř em, který je završen sousoším Panny Marie a č ty ř mi úhlop ř í č n ě situovanými konzolami se sochami sv. Václava, Víta, Prokopa a Vojt ě cha. Západní pr ůč elí spodní č ásti sousoší je zdobeno m ě stským znakem.

První dochovaná zmínka o zvonech kostela sv. Bartolom ě je pochází z roku 1495, kdy mlyná ř Ji ř í zakoupil u mistra Ji ř ího na Novém M ě st ě Pra ž ském dva zvony. Zvon Bartolom ě j, lidov ě té ž zvaný Ž ebrák a Ji ř í zvaný Mlyná ř První dochovaná zmínka o zvonech kostela sv. Bartolom ě je pochází z roku 1495, kdy mlyná ř Ji ř í zakoupil u mistra Ji ř ího na Novém M ě st ě Pra ž ském dva zvony. Zvon Bartolom ě j, lidov ě té ž zvaný Ž ebrák a Ji ř í zvaný Mlyná ř Nachází se tam gotický nápis "Georgius Molendinator Civis Raconensis propriis impensis curavit" tedy "Zhotoveno na náklad mlyná ř e Ji ř ího, ob č ana rakovnického".

Farní kostel svatého Bartolom ě je (n ě kdy dle místního zvyku uvád ě n jako chrám č i d ě kanský chrám svatého Bartolom ě je), je dominantou rakovnického Husova nám ě stí, kde spolu se zvonicí, která stojí v jeho bezprost ř ední blízkosti, tvo ř í jeho východní zakon č ení. Kostel je spolu se zmi ň ovanou zvonicí zapsán jako nemovitá kulturní památka. Farní kostel svatého Bartolom ě je (n ě kdy dle místního zvyku uvád ě n jako chrám č i d ě kanský chrám svatého Bartolom ě je), je dominantou rakovnického Husova nám ě stí, kde spolu se zvonicí, která stojí v jeho bezprost ř ední blízkosti, tvo ř í jeho východní zakon č ení. Kostel je spolu se zmi ň ovanou zvonicí zapsán jako nemovitá kulturní památka.

Vysoká brána pat ř í k historickým dominantám královského m ě sta Rakovníka. Nachází se na severním okraji historické č ásti m ě sta a tvo ř ila spolu s branou Pra ž skou, Svatojilskou a Lubenskou sou č ást st ř edov ě kého m ě stského opevn ě ní. Vysoká brána je zapsána jako nemovitá kulturní památka Vysoká brána pat ř í k historickým dominantám královského m ě sta Rakovníka. Nachází se na severním okraji historické č ásti m ě sta a tvo ř ila spolu s branou Pra ž skou, Svatojilskou a Lubenskou sou č ást st ř edov ě kého m ě stského opevn ě ní. Vysoká brána je zapsána jako nemovitá kulturní památka

Pra ž ská brána je jedna z nejp ů vabn ě jších staveb svého druhu v Č eských zemích. Pra ž ská brána je jedna z nejp ů vabn ě jších staveb svého druhu v Č eských zemích. Jedná se o charakteristické dílo č eské gotiky vladislavské. Jedná se o charakteristické dílo č eské gotiky vladislavské.

Spole č nost Procter&Gamble zalo ž ili v roce 1837 výrobce sví č ek William Procter a výrobce mýdla James Gamble v americkém Ohiu. O necelých 40 let pozd ě ji, v roce 1875, František Otta otevírá v č eském Rakovníku svou první mýdlárnu- p ř edch ů dkyni dnešní Rakony. Spole č nost Procter&Gamble zalo ž ili v roce 1837 výrobce sví č ek William Procter a výrobce mýdla James Gamble v americkém Ohiu. O necelých 40 let pozd ě ji, v roce 1875, František Otta otevírá v č eském Rakovníku svou první mýdlárnu- p ř edch ů dkyni dnešní Rakony. Tyto t ř i pány- zakladatele- spojuje i podobný recept na úsp ě šné podnikání: chovat se č estn ě a proti konkurenci bojovat p ř edevším špi č kovou kvalitou výrobk ů s co nejni ž šími výrobními náklady.

Rakovník je také proslulý výrobou celosv ě tov ě známých dla ž dic a obklad ů Rakovník je také proslulý výrobou celosv ě tov ě známých dla ž dic a obklad ů Výroba této keramiky probíhá momentáln ě na Raku 3, d ř íve té ž na Raku 1 tzv. Šamotka Výroba této keramiky probíhá momentáln ě na Raku 3, d ř íve té ž na Raku 1 tzv. Šamotka

St ř edo č eský kraj St ř edo č eský kraj Le ž í 50 km západn ě od Prahy a 47 km na severovýchod od Plzn ě. Le ž í 50 km západn ě od Prahy a 47 km na severovýchod od Plzn ě. Ž ije zde asi 16,5 tisíce obyvatel.Ž ije zde asi 16,5 tisíce obyvatel. Rozloha je 896,3 km² Rozloha je 896,3 km² Znak Znak Vlajka

KONEC 9.A Natálie Samková 9.A Natálie Samková