Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Větrné mlýny na Slovácku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Větrné mlýny na Slovácku"— Transkript prezentace:

1 Větrné mlýny na Slovácku

2 Kuželovský větrný mlýn

3 - Větrný mlýn se nachází na nezalesněném hřbetu Bílých Karpat jihovýchodně nad obcí Kuželov a jihozápadně od Velké nad Veličkou. - Je jedním z mála dodnes zachovalých větrných mlýnů tzv. holandského typu. - Byl pravděpodobně postaven v roce a více než sto let sloužil zemědělcům z Kuželova, Hrubé Vrbky a dalších vesnic. V roce 1946 ustala jeho činnost úplně. - Mlýn má kuželovitou kamennou konstrukci, která nese střechu se šindelovou krytinou. Střecha je uložena otočně a natáčena kolem svislé osy mlýna tak, aby větrné kolo bylo vždy nastaveno proti větru. - V přilehlých obytných a hospodářských budovách je zřízena expozice horňáckého bydlení a místního způsobu malovýrobního hospodaření z přelomu 19. a 20. století.

4 Větrný mlýn Jalubí

5 - Větrný mlýn v obci Jalubí, pamětníky též přezdívaný Smolkův větřák, je replikou větrného mlýna holandského typu, který zde stával od pol. 19. stol. až do roku Nová stavba mlýna proběhla v letech 2007–2009 se záměrem vybudovat věrnou kopii původního objektu a přiblížit tak široké veřejnostizručnost a dovednost předchozích generací stavitelů a řemeslníků; větrný mlýn v Jalubí byl oceněn v soutěži Stavba roku Zlínského kraje 2009. Od mlýna se otevírá krásný výhled na Chřiby, Bílé Karpaty, Javorníky, Vizovické a Hostýnské vrchy.

6 Větrný mlýn Bukovany

7 - Větrný mlýn, který se stal zdaleka viditelnou dominantou kopce nad obcí Bukovany u Kyjova, byl postaven a slavnostně otevřen v roce 2004. Třípatrová budova mlýna ukrývá malou expozici muzea slovácké vesnice 19. století a také galerii, kde jsou pravidelně pořádány výstavy zejména jihomoravských umělců. V nejvyšším patře se nachází vyhlídková terasa, která skýtá nádherné výhledy do okolí.

8 Na Slovácku se nachází už pouze pár větrných mlýnu, protože většina jich nepřežila válku. Ty které se do dnes dochovaly, nebo jejich napodobeniny nás udivují a dokazují nám důmyslnost našich předků. (poznámka) Většina větrných mlýnů u nás je postavena v holandském stylu.

9 Vypracoval: Jakub Svoboda 9.A
Zdroje:


Stáhnout ppt "Větrné mlýny na Slovácku"

Podobné prezentace


Reklamy Google