Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Středověká kolonizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Středověká kolonizace"— Transkript prezentace:

1 Středověká kolonizace
Mgr. Jana Cmárová Středověká kolonizace

2 Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Materiál slouží k výkladu tématu „Středověká kolonizace“, zároveň je zaměřen na historii naší obce. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY__32_INOVACE_D_12_Středověká kolonizace Autor Mgr. Jana Cmárová

3 Které oblasti byly osídleny?
Kolonizace Do 12. století byly české země pokryty převážně listnatými lesy, obklopující řídce osídlené oblasti. Které oblasti byly osídleny?

4 Morava, Svitava, Svratka, Dodyjí
Střední a Dolní Labe Morava, Svitava, Svratka, Dodyjí

5 Vysvětli svými slovy rozdíl mezi vnitřní a vnější kolonizací.
Kolonizační pohyb nejprve směřoval nad hranici 300 m n. m., později 500 m n. m., a od první poloviny 13. století také výš. V té době probíhalo v Čechách zakládání nových měst. Na kolonizaci se podílel panovník, šlechta, kláštery a domácí obyvatelstvo. Později i zahraniční kolonisté, zejména z německých zemí. Vysvětli svými slovy rozdíl mezi vnitřní a vnější kolonizací.

6 Rozvíjelo se zemědělství a řemesla.
století: vodní mlýn 11. století: obracecí pluh, trojpolní systém, brány 12. století: větrný mlýn, hamr, gotický opěrný systém 13. století: mechanické hodiny, trakař, glazovaná keramika, kompas, brýle, kolovrat, vysoké pece

7

8 Diskutujte se spolužákem…
Většina obcí v našem okolí pochází právě z období kolonizace. Nově vzniklé vesnice dostávaly různá jména. Velmi časté je u nás jméno LHOTA. Obce a osady s tímto jménem byly zakládány na lesní půdě, kde poddaní byli osvobozeni od jisté „lhůty“ (placení). Jak vznikl název obce ŽHERY? Jak vznikl název obce POŘÍČANY? Jak vznikl název obce KLUČOV?

9 pOŘÍČANY První dochovaná písemná zmínka o Poříčanech pochází z roku 1295. Jméno: Podle polohy u vodního toku (Poříčí sv. Anny) Podle slov „bor“ nebo „borz“, která znamenají les, na jehož okraji Poříčany byly. Podle jména „Bořita“, který možná Poříčany vlastnil.

10 Klučov První dochovaná písemná zmínka o Klučově pochází z roku 1250.
Jméno: Podle jména Kluč, které znamená kluk. Podle pojmu „klučení“, tj. vypalování lesů.

11 Žhery První dochovaná písemná zmínka o Žherech pochází z roku 1226.
Jméno: Podle toho zde sídlili „žháři“, aby posloužili ohněm okolním obyvatelům. Udržovali stálý „žhár“ a přikládali dříví na oheň ve dne i v noci. Lidé přicházeli s hliněnými hrnci a odnášeli si žhár domů k rozdělání ohně. Podle tohoto, že obec vznikla na místě, kde byl ohněm vypálen les a půda upravena k pěstování obilí a lnu.

12 Obrázky http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Ez-map.png

13 Zdroje: Literatura: Webové stránky:
SEMOTANOVÁ, Eva. Česko: Ottův historický atlas. Praha: Ottovo nakladatelství s. r. o., ISBN JELÍNEK, Zdeněk a Zdeněk HELFERT. Kolínsko. Praha: Středočeské nakladatelství a knihkupectví, ISBN Webové stránky: Obec Poříčany. [online]. [cit ]. Dostupné z: Klučov, Lstiboř, Skramníky, Žhery. [online]. [cit ]. Dostupné z: Klučov, Lstiboř, Skramníky, Žhery. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Středověká kolonizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google