Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

říčka Balinka Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "říčka Balinka Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se."— Transkript prezentace:

1

2

3 říčka Balinka

4 Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se občerstvili Martinými výbornými řezy. Pokračovali jsme dále do Šeborova a do Uhřínova, s chrámem Paně Povýšení Svatého Kříže. Místní Hospoda Zálesanka otevírá až v 17 hodin, ale do hospody jsme se dostali, neboť jsme byli očekáváni. Náš hojný počet pana hostinského i jeho paní překvapil, prý nemívají více jak pět hostů. Dobře jsme se občerstvili různými nápoji a pozorně jsme si prohlédli zajímavé „relikvie“ místní trampské osady. Dále jsme potom putovali podél říčky Balinky panenskou přírodou do Stránecké Zhoře na pohlídku zámku Řádu rytířů Kristových v ČR.

5 OBEC UHŘÍNOV

6 V roce 1349 byl v Uhřínově postaven kostel, v místech kde kázali sv. Cyril a Metoděj, kteří putovali z Velkého Meziříčí na jihozápadní Moravu. Původní barokní kostel delší čas pustl. Dnešní chrám Páně Povýšení Svatého Kříže byl slavnostně vysvěcen 20. 11. 1909 biskupem Pavlem Huymem. Oltář je nezvykle postaven na západ a chrám je postaven v pseudorománské slohu.

7 HOSPODA ZÁLESANKA V UHŘÍNOVĚ

8

9

10

11

12 Konvent a provinční správa Řádu rytířů Kristových v ČR

13

14

15 NOVA MILITIA JESU CHRISTI

16

17 Zámek byl zbudován v 16. století Stráneckými ze Stránec na místě původní tvrze. Po Bílé Hoře měl několik vlastníků a fungoval jako samostatné panství až do 18. století. Pak byl přičleněn k zámku velkomeziříčskému a po první pozemkové reformě byl prodán hrabětem Harrachem družstvu pěstitelů Stránecká Zhoř. Po znárodnění sloužil zemědělským účelům a byl zdevastován. Od roku 2000 je zámek v majetku Řádu rytířů Kristových, který jej obnovuje. Obnova probíhá v duchu tradičních materiálů a řemesel. Ve Stránecké Zhoři bude obnovena památka, která bude dominantou nejen této obce. Zámek usiluje o zařazení do programu Záchrany architek- tonického dědictví MK ČR.

18

19

20

21

22

23 REDAKCE WWW STRÁNEK zpracovali Věra Veselá, Marta Drobná a Ing. Jan Krejčí 2011


Stáhnout ppt "říčka Balinka Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se."

Podobné prezentace


Reklamy Google