Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální dějiny Památky Uherského Brodu."— Transkript prezentace:

1 Regionální dějiny Památky Uherského Brodu

2 Uherský Brod na dobovém obraze

3 Odkud pochází název města?

4 Poznáte významné stavební památky Uherského Brodu?

5 1. Radnice Renesančně a barokně přestavěná pozdně gotická budova představující společenskou i architektonickou dominantu města. Symbol staleté městské samosprávy

6

7 2. DOMINIKÁNSKÝ KOSTEL A KLÁŠTER NANEBEVZETÍ PANNY MARIE
Jedna z nejstarších a největších památek města. Původně gotický klášterní kostel z pol století.

8

9 3. FARNÍ KOSTEL Chrám Neposkvrněného početí Panny Marie představuje vynikající barokní architekturu. Byl postaven podle plánů kounicovského italského architekta Domenica Martinelliho.

10

11 4. MUZEUM - SLOUPOVÝ SÁL Na místě gotického hradu zaniklého v 17. století, měl podle plánů Domenica Martinelliho vzniknout velkorysý zámecký komplex. Byl však vybudován pouze objekt konírny, jako fragment původní rozlehlé zámecké stavby, která nebyla realizována.

12

13 5. PANSKÝ DŮM Rozsáhlá barokní budova palácového charakteru (projekt D. Martinelli) s dochovaným goticko- renesančním a renesančním jádrem s řadou zajímavých architektonických detailů.

14

15 OPEVNĚNÍ MĚSTA Město Uherský Brod bylo ve 13. stol opevněno jednoduchou, ale silnou hradební zdí, jejíž zbytky se dodnes zachovaly v jižní a severní části města. Hradební zeď byla 1, 7 m široká, 10 m vysoká a její celková délka činila m. Vstupovalo se čtyřmi branami. 6.

16

17 DALŠÍ VÝZNAMNÉ PAMÁTKY
Kostel mistra Jana Husa - Nejstarší dochovaná gotická sakrální architektura ve městě pozměněná renesanční přístavbou věže a raně barokní přestavbou v 17. století. Kašna se sochou sv. Floriana - z roku 1756 stojí na místě původní městské radnice zbourané v roce Socha sv. Floriana patří k vrcholným dílům sochaře Josefa Antonína Winterhaltera. Mariánský sloup - velmi hodnotná barokní památka z roku Sloup stál původně ve středu Mariánského náměstí. Na dnešní místo byl přemístěn po roce 1922. Nadační dům - původní budova se připomíná již v roce Vzhledem k tomu, že svou velikostí nevyhovoval, byl v roce zbořen, v letech znovu postaven jako špitál - útulek pro staré a chudé měšťany. Za Marie Terezie sloužil jako kasárna. Dům je ozdoben městským znakem a nápisem na kamenném ostění starého portálu, udávající v chronogramu, že tento útulek byl vybudován roku 1713 za primátora Pavla Hájka.

18 Zdroje:


Stáhnout ppt "Regionální dějiny Památky Uherského Brodu."

Podobné prezentace


Reklamy Google