Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých."— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5 Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých.

6 Na táhlé výšině nad řekou Mží stojí původně románský kostel Všech svatých. Chrám nazývaný „matka plzeňských kostelů“ je symbolickým počátkem plzeňské historie.

7 Kostel byl farním kostelem ve vsi, jejíž původní jméno znělo nejspíš Záhoří.

8 Hřbitov byl po roce 1900 uzavřen a od roku 1963 nebyl ani hlídán a udržován. Byl devastován vandaly a využíván jako zdroj materiálu.

9 Hřbitovem a kostelem nás provázel pan Josef Kabát, zástupce dobrovolných aktivistů, kteří se podílejí na záchraně kostela.

10 Na hřbitově je celá řada nákladných hrobek a náhrobků, většina vznikla v poslední čtvrtině 19. století.

11 Renesanční klenba presbytáře pochází až z 16. století.

12 Novogotický oltář.

13 Sv. Václav, Panna Marie s Ježíškem a sv.Ludmila.

14 Nástěnné malby v presbytáři kostela.

15

16 Boční oltář pocházející ze zrušeného kostela sv. Rocha pod Saským mostem. Socha sv. Immaculaty (vznášející se Panny Marie).

17 Náhrobní kámen z červeného mramoru s podobou dívky, latinský nápis říká,že zde leží vznešená a urozená panna“Beatrix de Buchet“, která zemřela r. 1599 ve věku 12 let.

18 Renesanční kazatelna z r. 1596 a vstupní gotický portál, již nepoužívaný, je zazděný.

19

20

21

22

23 Renesanční náhrobníky byly původně umístěny v podlaze.

24 Náhrobní kámen urozené paní Ludmily Honové z Lowenbergu, zemřelé 28.listopadu 1713. Honové z Lowenbbergu byli starou plzeňskou erbovní rodinou a vlastnili dům v Saské, nyní Rooseweltově ulici.

25 Bohatý velmož Jindřich ze Dvora si v r. 1382 zakoupil v Plzni funkci rychtáře. Aby přesvědčil spoluobčany o své vážnosti, nechal si po dostavění kostela…

26 …Všech svatých k jeho severní straně přistavit soukromou kapli.

27 Její obkročná klenba je v Česku unikát a dá se srovnat pouze s předsíní Svatovítského chrámu od Petra Parléře v Praze.

28 V severní zdi kaple byl od vrstev omítek obnažen zbytek kamenného liturgického umyvadla, tzv. lavaba.

29 Kostel s přistavěnou kaplí.

30 Fotografie ze 70.let 20. století pohled na obnažené zdivo kaple. Křížky jsou označeny kameny z polokruhové stavby snad apsidy kostela.

31 Zástupce dobrovolných aktivistů, kterých se na záchraně kostela podílelo více než 40, pan Josef Kabát, dostal za zásluhy o kostel r. 1993 Cenu města Plzně.

32 Návštěva hřbitova i kostela je možná každou středu od 17 hodin, po dohodě s přítomnými aktivisty.

33 Bez práce jmenovaných i nejmenovaných lidí, kteří se stále snaží udržovat pořádek na hřbitově a usilují o jeho parkovou úpravu, by se dnes kostel Všech svatých nemohl považovat za jednu z okras města Plzně, ale za jeho hanbu. Nezbývá než vzdát holt dlouholetému úsilí o zvelebení tohoto místa, které ještě zdaleka neskončilo.

34


Stáhnout ppt "Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých."

Podobné prezentace


Reklamy Google