Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má 1 290.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má 1 290."— Transkript prezentace:

1 PRAHA

2 Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má 1 290 211 obyvatel. Praha je všeobecně považována za jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Sídlí zde prezident,vláda, vrchní soud atd.. Praha má 57 samostatných městských částí.

3

4 Pr ů mysl výroba kovodělných výrobků výroba strojů a zařízení chemie a farmaceutický průmysl průmysl výrobků ze skla, keramiky a porcelánu, stavební hmoty výroba dopravních prostředků (mimo výroby automobilů), zde zejména kolejní soupravy, motocykly, lehká letadla a jiná

5 Památky Karolinium  Národní divadlo Staroměstská radnice Václavské náměstí Vyšehrad Karlův most Katedrála Sv. Víta Národní muzeum Obecní dům Petřín Staroměstské náměstí Tančící dům Valdštejnský palác Karlštejn

6 Karl ů v most Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu. Most byl postupně ozdoben jednatřiceti sochami a sousošími. Původně se mu říkalo Kamenný nebo Pražský most. Název Karlův most se vžil až v roce 1870 na základě podnětu Karla Havlíčka Borovského. Po mostě vede historická královská cesta Je 515,76metru dlouhý.

7 Orloj Orloj vytvořil roku 1410 hodinář Mikuláš z Kadaně podle návrhu mistra Jana Šindlera. Orloji uprostřed dominuje astronomický ciferník a pod ním kalendářní deska. Nad astronomickým ciferníkem jsou dvě okna, v nichž se pohybují apoštolové. Na konci 2.světové války byl značně poničen a jeho obnovení si vyžádalo celkovou rekonstrukci. Je jedním z nejnavštěvovanějších turistických objektů Prahy.

8 Národní divadlo Stavba Národního divadla trvala úměrně dlouho k monumentálnosti budovy i k obtížím, jež způsobovaly zvýšené náklady na ni v průběhu stavby. Národní divadlo bylo otevřeno 11.června 1881. Národní divadlo bylo uzavřeno pro dokončení práce. Uprostřed nich, 12. srpna 1881 došlo k požáru. Požár byl pochopen jako „celonárodní katastrofa“. Obnovené divadlo bylo znovu otevřeno 18.listopadu 1883 představením Smetanovi Libuše.

9 Katedrála Sv.Víta Karlštejn Vyšehrad Václavské náměstí

10 http://www.praha.eu/jn p/cz/home/magistrat/in dex.html http://www.praha.eu/jn p/cz/home/magistrat/in dex.html Doležalová, Peřinová.


Stáhnout ppt "PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má 1 290."

Podobné prezentace


Reklamy Google