Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

výtvarné vyjadřování od nejstarších dob

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "výtvarné vyjadřování od nejstarších dob"— Transkript prezentace:

1 výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
DUM č.16 výtvarné vyjadřování od nejstarších dob Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_IX.4 Vzdělávací oblast: Člověk a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Téma: Výtvarné vyjadřování od nejstarších dob- zobrazení a zachycení události , stavby v perspektivě Datum: Ročník: druhý stupeň ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost –Výtvarná výchova Metodický materiál: Určeno pro zkvalitnění výuky a motivaci v hodinách výtvarné výchovy, jako materiál k hledání stop v dějinách výtvarného vyjadřování . Jméno: Mgr.Ludmila Cahová

2 Anotace Výukový materiál má vést k zamyšlení nad činnostmi člověka v průběhu staletí a jejich dopadem na život dalších generací. Rozvíjí dovednost zachytit kresbou perspektivu.

3 UMĚNÍ MEZOPOTÁMIE Území na Blízkém východě, nacházející se mezi středním tokem řek Eufrat a Tigris, v širším slova smyslu pak území obklopující větší část toku těchto dvou řek. Součást tzv. úrodného půlměsíce, tj. území zahrnující dnešní Irák, Sýrii, Libanon, Izrael, Jordánsko a Egypt, kde se poprvé rozvíjela zemědělská kultura a kde se zrodily první písemné památky v dějinách lidstva. Dnes je Mezopotámie součástí Iráku a východní Sýrie.

4 - před 5 000 lety obývaly tuto část země dva národy – Sumerové- asijský národ, Akkadové- semitský národ - podle Bible byla Mezopotámie kolébkou světových dějin. Tvůrci mezopotámské kultury byli Sumerové ( kolem roku 3 000př.n .l. měla sumerská abeceda 900 znaků, které se později zjednodušily do klínového písma - Zatímco sever Mezopotámie v okolí měst Aššur a Ninive byl později zván Asýrie, jihu kolem města Babylón se dostalo označení Babylónie.

5 - Babylonská říše - 2 000 let př. n. l
        - Babylonská říše - 2 000 let př.n.l. dosáhla na území Mezopotámie největšího rozkvětu. Hlavní město- Babylón, panovník Chammurapi - Rekonstruované hradby Babylonu       RADOMIL, CM. Soubor:Walls of Babylon 2 RB.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

6 LEVELS ADJUSTED FROM FILE:PIETER_BRUEGEL_THE_ELDER_-_THE_TOWER_OF_BABEL_(VIENNA)_-_GOOGLE_ART_PROJECT.JPG, ORIGINALLY FROM GOOGLE ART PROJECT.. Soubor:Pieter Bruegel the Elder - The Tower of Babel (Vienna) - Google Art Project - edited.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

7 Ve výukovém materiálu byly použity fotografie a obrázky – /zdroj uveden pod kopiemi/, přednášky dějin umění – z vlastních zdrojů, bylo čerpáno z knihy Dějiny umění Aloise Bauera - bez přímé citace a texty z Bible. Výukové listy byly zhotoveny autorsky v grafickém programu.


Stáhnout ppt "výtvarné vyjadřování od nejstarších dob"

Podobné prezentace


Reklamy Google