Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_8.2.6. Asie – Blízký východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_8.2.6. Asie – Blízký východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_8.2.6. Asie – Blízký východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentací v PowerPointu se žáci seznámí se základní charakteristikou regionů Asie. Doplněno otázkami a úkoly k zopakování učiva.

2 ASIE – Blízký východ Mgr. Aleš Čech

3 Asie- rozdělení dle polohy Severní Asie Střední Asie JZ Asie Jižní Asie Východní Asie JV Asie

4 Blízký východ Oblast blízkého východu můžeme zařadit do JZ Asie Nejblíže k Evropě – Turecko – Hlavní město Ankara – Část leží v Evropě – Snaha o vstup do EU – Náboženství – Islám (umírněnost) – Východ země Kurdové (snaha o vlastní stát)

5 Přemýšlej! Jak se jmenuje průliv na jehož obou březích leží největší turecké město Istanbul? Jaká jména mělo v historii město Istanbul? Turecko je členem stejné vojenské organizace jako ČR. Jak se tato organizace jmenuje?

6 IZRAEL Hlavní město Jeruzalém Nejvyspělejší stát oblasti Výkonný průmysl Moderní armáda Mrtvé moře

7 Přemýšlej! Proč Izrael, jako jediný židovský stát na světě vznikl v této oblasti a které události k jeho vzniku vedly? Co víš o Mrtvém moři? Najdi v atlasu jeho polohu. Co je terorismus? Jaké prostředky teroristé používají k prosazení svých cílů?

8 Další státy Libanon – Hlavní město Bejrut Sýrie – Hlavní město Damašek Jordánsko – Hlavní město Ammán

9 Přemýšlej! Co je hlavní příčinou neustálých sporů mezi státy ležícími v této oblasti a Izraelem? Urči zeměpisnou polohu města Betlém! Který křesťanský svátek s tímto městem souvisí?

10 Doplň text Zvláštní postavení mezi asijskými státy má ostrov…………ležící sice v Asii, ale zároveň je členem EU. Státy na východním pobřeží Středozemního moře mají podobné přírodní podmínky- …………………………., křovinaté lesy, polopouště a nedostatek vody, hlavně v létě.

11 Zdroje Použité kliparty: http://ofice.microsoft.com DVOŘÁK, Jiří; KOHOUTOVÁ, Alice; TAIBR, Pavel. Zeměpis 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2005, ISBN 80-7238-304-3. Obrázky: NEZJIŠTĚN. Wikipedia [online]. [cit. 10.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Location-Asia-UNsubregions.png DAVID BENBENNICK. Wikipedia [online]. [cit. 10.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Turkey.svg NEZJIŠTĚN. Wikipedia [online]. [cit. 10.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Israel.svg NEZJIŠTĚN. Wikipedia [online]. [cit. 10.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LocationIsrael.svg RACED BASED ON THE CIA WORLD FACTBOOK WITH SOME MODIFICATION DONE TO THE COLOURS BASED ON INFORMATION AT VEXILLA MUNDI.. Wikipedia [online]. [cit. 10.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Lebanon.svg SEE BELOW. Wikipedia [online]. [cit. 10.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Syria.svg SEE BELOW. Wikipedia [online]. [cit. 10.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Jordan.svg


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_8.2.6. Asie – Blízký východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google