Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Budapešť. Parlament Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Budapešť. Parlament Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Z."— Transkript prezentace:

1 Budapešť

2 Parlament Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že nejvíce mě udivilo, když mi maminka, která vše měla dopředu nastudované řekla, že parlament má 691 místností. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že nejvíce mě udivilo, když mi maminka, která vše měla dopředu nastudované řekla, že parlament má 691 místností.

3 Dunaj Na Dunaji, který protéká Budapeští můžeme vidět spoustu ostrovů. Nejznámější je však Markétin ostrov, na kterém se můžeme uvolnit v lázních, půjčit si čtyřkolku nebo malý motorový vozík a kochat se krásnou přírodou. Na Dunaji, který protéká Budapeští můžeme vidět spoustu ostrovů. Nejznámější je však Markétin ostrov, na kterém se můžeme uvolnit v lázních, půjčit si čtyřkolku nebo malý motorový vozík a kochat se krásnou přírodou.

4 Řetězový most (Széchenyi Lánchíd) Na Dunaji také kromě ostrovů můžeme vidět mosty. Nejznámější je asi Řetězový most. Na Dunaji také kromě ostrovů můžeme vidět mosty. Nejznámější je asi Řetězový most. Řetězový most zdobí na každé straně 2 lvy. Vypráví se pověst, že architekt těchto lvů zapomněl na jazyky. Jazyky ovšem ve lví puse jsou, ale velmi malé. Architekt kvůli tomu spáchal sebevraždu. Řetězový most zdobí na každé straně 2 lvy. Vypráví se pověst, že architekt těchto lvů zapomněl na jazyky. Jazyky ovšem ve lví puse jsou, ale velmi malé. Architekt kvůli tomu spáchal sebevraždu. Řetězový most je první most na Dunaji, který v Budapešti postaven. Řetězový most je první most na Dunaji, který v Budapešti postaven.

5 Lázně Budapešť je lázeňské město, proto tam najdeme tolik lázní, že ani nebudeme vědět, do kterých se vydat. Budapešť je lázeňské město, proto tam najdeme tolik lázní, že ani nebudeme vědět, do kterých se vydat. Tento problém jsme měli i my, když jsme navštěvovali Budapešť. Nakonec jsme se rozhodli navštívit Gelertovy lázně a udělali jsme dobře. Tento problém jsme měli i my, když jsme navštěvovali Budapešť. Nakonec jsme se rozhodli navštívit Gelertovy lázně a udělali jsme dobře. V těchto lázních se můžete ponořit do krásně teplé 38° vody nebo naopak do studeného plaveckého bazénu. V Gelertových lázní můžete navštívit i venkovní bazén, který má okolo 36° nebo saunu, která je v dřevěném domečku. Po sauně, která má asi 100 C° se ponoříte do ledové kápě s vodou. V těchto lázních se můžete ponořit do krásně teplé 38° vody nebo naopak do studeného plaveckého bazénu. V Gelertových lázní můžete navštívit i venkovní bazén, který má okolo 36° nebo saunu, která je v dřevěném domečku. Po sauně, která má asi 100 C° se ponoříte do ledové kápě s vodou.

6 Nejstarší metro v kontinentální Evropě V Budapešti bylo metro dlouhé 5 kilometrů otevřeno roce 1896. V Budapešti bylo metro dlouhé 5 kilometrů otevřeno roce 1896. O prvenství v kontinentální Evropě se maďarská metropole pře s řeckými Aténami, kde již od roku 1869 fungoval povrchový vlakový spoj. O prvenství v kontinentální Evropě se maďarská metropole pře s řeckými Aténami, kde již od roku 1869 fungoval povrchový vlakový spoj.

7 Bazilika sv. Štěpána Bazilika má 6 zvonů: jeden zvon je na jižní věži a 5 na severní. Bazilika má 6 zvonů: jeden zvon je na jižní věži a 5 na severní. Každý ze zvonů má svoje jméno např. Velký zvon sv. Štěpána (největší zvon v Maďarsku), zvon svatá Panna Marie… Každý ze zvonů má svoje jméno např. Velký zvon sv. Štěpána (největší zvon v Maďarsku), zvon svatá Panna Marie… Každý ze zvonů je něčím pozoruhodný. Každý ze zvonů je něčím pozoruhodný.

8 Opera Je postavena v neo-renesančním stylu s barokními prvky, a přestože její kapacita i velikost nejsou nijak ohromné, svým stylem, krásou i kvalitní akustikou se řadí mezi přední světová divadla. Je postavena v neo-renesančním stylu s barokními prvky, a přestože její kapacita i velikost nejsou nijak ohromné, svým stylem, krásou i kvalitní akustikou se řadí mezi přední světová divadla. Konstrukce byla velmi finančně náročná, vždyť jen hlediště Opery bylo ozdobeno více než 7 kg zlata a jak vevnitř, tak zvenku ji zdobí stovky hodnotných uměleckých děl. Konstrukce byla velmi finančně náročná, vždyť jen hlediště Opery bylo ozdobeno více než 7 kg zlata a jak vevnitř, tak zvenku ji zdobí stovky hodnotných uměleckých děl.

9 Židovská synagoga Židovská synagoga leží hned na začátku Židovské čtvrti v Budapešti. Židovská synagoga leží hned na začátku Židovské čtvrti v Budapešti. Budapešťská synagoga je největší synagogou v Evropě a po Emanu-El v New Yorku druhá největší synagoga na světě mimo Izrael. Celkově je pak čtvrtou největší synagogou na světě. Budapešťská synagoga je největší synagogou v Evropě a po Emanu-El v New Yorku druhá největší synagoga na světě mimo Izrael. Celkově je pak čtvrtou největší synagogou na světě.


Stáhnout ppt "Budapešť. Parlament Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Z."

Podobné prezentace


Reklamy Google