Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Běžecké lyžování. Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Běžecké lyžování. Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody."— Transkript prezentace:

1 Běžecké lyžování

2 Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody se uskutečnily v Norsku již v 17. století. Ve střední Evropě se první závody uskutečnily roku 1893. Na programu olympijských her se běžecké lyžování poprvé objevilo v roce 1924 v Chamonix ve formě závodu na 18 a 50 km a závodu sdruženého (dnes severská kombinace). Roku 1936 byl na program olympijských her přidán štafetový běh 4×10 km.

3 Techniky běhu Technika běhu na lyžích (zejména závodní forma) se neustále vyvíjí. Nejvýraznějším pokrokem byl vznik tzv. bruslení, které se v oficiální terminologii nazývá volný styl. Prvky bruslení se v běžeckém lyžování vyskytovaly od jeho počátků. Klasický styl Běží se v připravené stopě s využitím techniky střídavého běhu a jízdy soupaž. Kromě těchto prvků je povoleno odšlapování (odraz jednou lyží) v zatáčce, odšlapování při přejíždění ze stopy do stopy a tzv. stromeček (lyže do „V“ při překonávání prudkého stoupání), při kterém ale nesmí docházet ke skluzu.

4 Lukáš Bauer-český reprezentant v běhu na lyžích V sezóně 2007-2008 suverénně vyhrál Tour de Ski a Světový pohár v běhu na lyžích 2007. Svůj triumf na Tour de Ski pak zopakoval i v sezóně 2009/2010. Na ZOH v Turíně a na MS v Liberci získal v závodě na 15 km klasicky stříbrnou medaili. Je mistrem České republiky v závodě na 10 km klasicky (2003, 2004) a skiatlonu (2004).

5 Petter Northug-norský reprezentant v běhu na lyžích 25letý norský reprezentant 7krát vyhrál Světový pohár, vlastní například 3 olympijské medaile a mnoho dalších. Jeho nejlepší místo ve SP je 2. Od začátku jeho kariéry jezdí na lyžích značky Fischer, na kterých se umí prosadit jak ve sprintech tak na vytrvalostních tratích. Je známý svojí neuvěřitelnou cílevědomostí. Již skoro tradiční posměšky v cíly, které jsou většinou směřovány na závodníka, kterého porazil jsou občas až velmi nepřátelské a namyšlené.

6 Děkuji, že jste si můj článek přečetli a těšte se na další články časopisu FANI. Magdalena Žižková


Stáhnout ppt "Běžecké lyžování. Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody."

Podobné prezentace


Reklamy Google