Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Klíčová slova:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Klíčová slova:"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Klíčová slova:
školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Milena Trojanová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ ČJS.4.Tro.48_Levy_Hradec Datum: Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Název: Levý Hradec Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace se vztahuje k učivu o počátcích osídlování území našeho státu v okolí dnešního hlavního města. V Levém Hradci stojí kostel, založený knížetem Bořivojem, manželem svaté Ludmily. Klíčová slova: Levý Hradec, románský sloh, kníže Bořivoj

2 Levý Hradec

3 Levý Hradec leží na okraji Prahy
Levý Hradec leží na okraji Prahy. Najdeme ho v městské části Roztok, v Žalově. Základy kostela sv. Klimenta pocházejí z konce 9. století. Kníže Bořivoj a jeho manželka, sv. Ludmila, se nechali pokřtít na Velké Moravě Cyrilem a Metodějem. Bořivoj založil v Levém Hradci první křesťanský kostel u nás. Jeho základem byla rotunda, typická stavba románského slohu. V konstrukci kostela je dodnes patrná. V okolí kostela probíhal rozsáhlý archeologický výzkum, který potvrdil, že oblast byla osídlena již v dávných dobách, bylo tu rozsáhlé hradiště. O jeho existenci se zmiňuje i Kosmova kronika. Místo mělo výborné podmínky pro život, nachází se na návrší nad Vltavou. Množství archeologických nálezů – nádob, šperků a zbraní – se našlo na blízkém vrchu Řivnáč. Místo má své neopakovatelné kouzlo, přijeďte se přesvědčit.

4 Louka u kostela.

5

6 Pohled na vrch Řivnáč a koryto Vltavy.

7 Pohled na Vltavu.

8 Vrch Řivnáč za soumraku.

9 Návrší nad Vltavou, v pozadí vrch Řivnáč.

10 Kdo založil první křesťanský kostel na našem území
Kdo založil první křesťanský kostel na našem území? Je možné kostel v dnešní době vidět? Kde se nachází Levý Hradec? Jakou má souvislost založení kostela v Levém Hradci s příchodem Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu? Ve kterém století byl založen kostel v Levém Hradci? Co víš o kněžně Ludmile? Jak se jmenuje vědecký obor, který zkoumá památky po dávném osídlení?

11 První křesťanský kostel na našem území
založil kníže Bořivoj. Dodnes tvoří základy kostela sv. Klimenta v Levém Hradci.

12 Levý Hradec je na západním okraji
Prahy, v Roztokách.

13 Bořivoj založil kostel v Levém Hradci
poté, co přijal spolu s manželkou od Cyrila a Metoděje křest.

14 Kostel v Levém Hradci byl založen na
konci 9. století.

15 Kněžna Ludmila byla hluboce věřící. Ke
křesťanství vedla i svého vnuka Václava. Zemřela násilnou smrtí, nechala ji zavřaždit její snacha Drahomíra. Později byla svatořečena.

16 Zkoumáním památek po osídlení se
zabývá archeologie.

17 Zdroj: Text i fotografie autorka.


Stáhnout ppt "Anotace: Klíčová slova:"

Podobné prezentace


Reklamy Google