Hospodářský cyklus Pavel Seknička. Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svět podle CIA Úvodem 16 vládních zpravodajstvích agentur, přizvaní civilní experti Velmi americko-centristicky zaměřená Budoucnost na základě čtyř.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_11_Nezaměstnanost TEMA:Finanční gramotnost.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
Základy financí1 Aktuální finanční trendy. Základy financí2 Globální megatrendy Globalizace Demografický vývoj Klimatické změny Energie.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Lidská společnost digitálního věku
Inflace. Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy, která se projevuje vzestupem cen v ekonomice (růstem celkové cenové hladiny). Opakem inflace je deflace,
Rovnováha na trhu výrobků a služeb, spotřeba, úspory a investice Pavel Janíčko.
Téma č. 2: Rovnovážný výstup hospodářství Petr Musil Základy ekonomie II.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : květen.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
Obchod, trh Základy hospodaření.
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Autor: Ing. Alice Horáčková
Podpora v nezaměstnanosti
Dějiny daňových teorií
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus Milena Tichá
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Model důchod-výdaje.
Model agregátní poptávky a nabídky
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ZÁKLADY EKONOMIE II Hospodářská politika 3. přednáška
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
HDP, HNP, ekonomický cyklus Národní hospodářství
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
Makroekonomie E 7 - otázky.
INFLACE.
Organizace.
Hospodářský cyklus VY_32_INOVACE_40_814
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Ekonomika– národní hospodářství
Teorie reálných hospodářských cyklů (RBC)
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Finanční gramotnost Inflace ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
Základy ekonomie Seminář 9..
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Výdaje a rovnovážný produkt (model 45°)
0. ORGANIZACE PŘEDMĚTU.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Výdaje a rovnovážný produkt (model 45°)
Praktické přínosy WEP pro české podniky
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Téma 3 Spotřeba, úspory, investice
Globalizace Milena Tichá
Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky
Transkript prezentace:

Hospodářský cyklus Pavel Seknička

Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti, které postihují celou ekonomiku a obvykle trvají něco mezi dvěma a deseti lety. Pro tyto výkyvy je charakteristická ekonomická expanze a naopak útlum ve většině sektorů ekonomiky najednou. Rozlišujeme dvě hlavní fáze hospodářského cyklu: recesi a expanzi. Hospodářský cyklus má dva body obratu: vrchol a sedlo.

Charakteristika útlumu Uvedené jevy jsou typické charakteristiky které obvykle doprovázejí útlum ekonomiky: Pokles spotřebitelských nákupů, zatímco zásoby zboží dlouhodobé spotřeby narůstají, Klesá poptávka po práci, S poklesem výstupu se zpomaluje inflace, Zisky firem prudce klesají

Teorie hospodářského cyklu Vnější teorie – tyto teorie nacházejí vysvětlení hospodářského cyklu vně ekonomického systému – např. války, revoluce, volby, vývoj cen ropy, objev nových nalezišť zlata, migrace, nově objevené přírodní zdroje, velké inovace, vědecké objevy, ale také skvrny na slunci, klimatické změny či změny počasí. Vnitřní teorie – příčiny hospodářského cyklu vznikají uvnitř ekonomického systému, příkladem může být spekulativní bublina a její splasknutí, nebo fungování multiplikátoru a akcelerátoru apod.

Přehled teorií hospodářského cyklu Monetární teorie, Model multiplikátoru a akcelerátoru, Teorie politického cyklu, Teorie rovnovážného hospodářského cyklu, Teorie reálných hospodářských cyklů Teorie nabídkových šoků.

Okunův zákon Okunův zákon uvádí, že pokles HDP o dvě procenta potencionálního produktu znamená nárůst nezaměstnanosti průměrně o jeden procentní bod. Okunův zákon znamená pojítko mezi trhem zboží a služeb a trhem práce. Popisuje vztah mezi krátkodobými změnami reálného HDP a změnami nezaměstnanosti.

Globální finanční krize v letech 2007 až 2009 Pavel Seknička

Faktory ovlivňující globalizaci finančních trhů Proces internacionalizace a integrace finančních trhů, Rozvoj nadnárodních finančních korporací, Nové způsoby mezinárodního financování, Finanční inovace, Vývoj moderních informačních a telekomunikačních technologií,

Finanční trhy a tři velká rizika Dluhová krize eurozóny, Spekulativní bubliny, Regulace finančních trhů.

Historické souvislosti Velká hospodářská krize 1929 – 1933 Japonská past v 90. letech 20. století, Asijská krize (Thajsko) v roce 1997 Pád technologických akcií v USA v letech 2000 až 2003

Průběh globální finanční krize Rok 2006 – první příčiny na hypotéčním trhu v USA: Snížení poptávky po hypotékách, Pokles poptávky po rodinných domech, Hypotéční banky se dostávají do problémů, Mírné kolapsy na mezibankovním trhu, Obtížnější přístup ekonomických subjektů k úvěrovým zdrojům.

Průběh globální finanční krize Rok 2007 první rok krize – hypotéční krize v USA, problémy na trhu s CDO – zajištěnými dluhovými obligacemi, začíná finanční krize, která nabývá globální rozsah. Rok 2008 – pád banky Lehman Brathers, rozpad mezibankovního trhu – od září 2008 až do března – dubna Rok 2009 – obnova důvěry v ekonomiku v USA.

Analýza příčin globální finanční krize Politika Fany Mae a Fredy Mac, Rozvolnění úvěrových standardů hypotéčních bank, Rozšíření rozsahu nestandardních hypoték, Obecná podpora spekulací ze strany státních institucí, Nízké úrokové sazby a všeobecná podpora soukromého bydlení, Speciální druh investičních nástrojů CDO a CDS.