Podpora zaměstnanosti: Sociální firma ONZA a.s. Jirkov Libor Duchoň (radní města Jirkov, předseda představenstva) Miroslav Koranda (Člověk v tísni) Gabriela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Prostupné bydlení Martin Šimáček.
Nám. Dr. E. Beneše 1, Jirkov, Prostupné zaměstnávání Agentura pro sociální začleňování, Praha.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Dobrá praxe ve spolupráci krajské samosprávy a Agentury Martin Navrátil (ASZ) Praha,
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Místní rozpočtové jednotky
Zákon o sociálním podnikání
Členská schůze MAS Nepomuk,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Pardubicích
31 Základní typy zdravotnických systémů
Zákon o sociálním podnikání
Sociální ekonomika Mirka Wildmannová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Liberec, Mgr. Martin Chochola
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Podpora sociálního podnikání
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Josef Bernard, Renata Mikešová
Sociální podnikání Sociální firma.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

Podpora zaměstnanosti: Sociální firma ONZA a.s. Jirkov Libor Duchoň (radní města Jirkov, předseda představenstva) Miroslav Koranda (Člověk v tísni) Gabriela Melková (Agentura pro sociální začleňování) Olomouc,

Jak jsme zaváděli sociální firmu z pohledu Lokálního partnerství popud k jednání o založení sociální firmy vyvstal ze strany pana Libora Duchoně, zastupitele města Jirkova a zástupců chomutovské pobočky Člověk v tísni o.p.s. seznámení představitelů samosprávy s konceptem sociálního podnikání proběhlo také na půdě Lokálního partnerství zodpovědnost za napsání žádosti o dotaci na založení sociálního podniku převzala chomutovská pobočka Člověk v tísni o.p.s. ve spolupráci s Liborem Duchoněm a s asistencí lokálního konzultanta Agentury pro sociální začleňování Karla Straky Podpora zaměstnanosti: Sociální firma ONZA a.s. Jirkov

Jak jsme zaváděli sociální firmu z pohledu podnikatele a města motivace podnikatele pana Duchoně – dlouhodobá znalost místních problémů, znalost prostředí radnice, možnost podílet se na vytváření komunitního plánu města, komunikace s místní pobočkou Člověka v tísni, vytvoření podnikatelského plánu a podíl na jeho prosazení město – uvědomuje si problém nezaměstnanosti, využilo možnosti vytvořit pracovní místa pro nekvalifikované občany – ustoupení od mechanizace úklidových prací ve městě: investice do lidí a pracovních míst se dlouhodobě vyplácí Podpora zaměstnanosti: Sociální firma ONZA a.s. Jirkov

Sociální firma ONZA a.s. Jirkov akciová společnost s jediným akcionářem městem Jirkov firmu koupil Libor Duchoň jako ready made společnost a společně s chomutovskou pobočkou Člověka v tísni o.p.s. požádal o dotaci na sociální podnikání od MPSV, během toho město Jirkov firmu převzalo 100 % akcií zajištění zakázek – město Jirkov uzavřelo dlouhodobou smlouvu na 5 let s firmou ONZA a.s. v ročním objemu cca 5 mil. Kč obsah činnosti: údržba zeleně, údržba a správa parkovacích míst a městských hřbitovů, ruční úklid veřejných prostranství, ruční úklid v zimním období, organizování veřejné služby, probační a mediační služba

Podpora zaměstnanosti: Sociální firma ONZA a.s. Jirkov Sociální firma ONZA a.s. Jirkov 16 zaměstnanců z řad nízko kvalifikovaných občanů má trvalý zaměstnanecký poměr 16 zaměstnanců z řad nekvalifikovaných občanů města má brigádní smlouvu 14 z uvedených zaměstnanců je z řad Romů, další bydlí v oblastech či v blízkosti sociálně vyloučených lokalit města Jirkov všichni řadoví zaměstnanci jsou z řad uchazečů o zaměstnání vedených na Úřadu práce, případně osob, kterým končil zaměstnanecký poměr u jiného zaměstnavatele

Jak jsme zaváděli sociální firmu z pohledu nestátní neziskové organizace sociální podnikání se zdá být dobrou cestou k navýšení finanční soběstačnosti a k udržení či posílení veřejně prospěšných aktivit nestátních neziskových organizací propojování zkušeností a spolupráce podnikatele a nestátní neziskové organizace se ukazuje jako ideální řešení pro start a činnost sociální firmy spolupráce s privátním sektorem a samosprávami při zaměstnávání i při zajištění udržitelnosti sociálních aktivit je prospěšná všem stranám - ONZA je v tomto ohledu dobrým a funkčním mixem Podpora zaměstnanosti: Sociální firma ONZA a.s. Jirkov

Sociální aspekty/pravidla sociální firmy ONZA a.s. Jirkov 80 % zaměstnanců je ze sociálně vyloučených lokalit, sociálně znevýhodněných 80 % ze zisku činnosti je investováno zpět do rozvoje společnosti sociální firma podporuje sociálně integrační aktivity a komunitní aktivity ve městě Jirkov – motivační pracovník, od roku ,75 úvazku TSP, komunitní aktivity apod. propagace principů sociální ekonomiky – rozšiřování sítě stakeholderů posilování spoluúčasti zaměstnanců na rozhodovacích procesech

Rizika při zavádění, doporučení je třeba mít předem domluvené potenciální zakázky - bez příslibu zakázek a znalosti lokálního prostředí nezačne žádný podnikatel podnikat při zavádění sociální firmy je třeba společně s NNO předem nastavit organizační kritéria a pravomoci zaměstnanců firmy a motivačních či terénních pracovníků domluvená pravidla sociální firmy by měla být uvedena ve stanovách společnosti je třeba vytvořit cíle a plán aktivit směřovaných na zaměstnance a vnější komunitu předpokladem dobrého chodu sociální firmy je průběžná evaluace podnikatelských a společenských aktivit sociální firmy realizovaná vnějším aktérem - co bylo při zavádění problematické? na co bychom si příště dali větší pozor? (2 min, 1 slide) Podpora zaměstnanosti: Sociální firma ONZA a.s. Jirkov

Děkujeme za pozornost! Podpora zaměstnanosti: Sociální firma ONZA a.s. Jirkov