TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ Tomáš Chudárek SITA CZ VII.3 SBĚR A SVOZ ODPADŮ VII.4. PŘÍPRAVA ODPADU K OPĚTOVNÉMU VYUŽITÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Zdokonalovací kurz OŽP Ochrana životního prostředí v AČR.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Stav legislativy OH a plnění Programu předcházení vzniku odpadů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference „Předcházení vzniku.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Velkoobchodní sklady (technické charakteristiky a vybavení)
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Novelizace předpisu D7/2 k organizování výlukových činností k Lenka Komínová GŘ SŽDC Odbor plánování a koordinace výluk Setkání s dopravci,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
1 Právní režim nakládání s odpady I. Průchová. 2 Prameny právní úpravy Zák.č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů Zák.č. 185/2001 Sb.,
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Úvod do technologie silniční nákladní dopravy a základní legislativa Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy - cvičení Ing. František Lachnit,
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Státní organizace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Produkce a nakládání s odpady v roce 2010
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Jednoduché účetnictví
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Logistika a Supply Chain Management
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Přehled nejdůležitějších novinek
GDPR: ochrana osobních údajů
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
POH Středočeského kraje
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Práce na novelizaci odpadové legislativy v oblasti elektroodpadu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Národní akční plán čisté mobility
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Transkript prezentace:

TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ Tomáš Chudárek SITA CZ VII.3 SBĚR A SVOZ ODPADŮ VII.4. PŘÍPRAVA ODPADU K OPĚTOVNÉMU VYUŽITÍ

SBĚR A SVOZ ODPADŮ PŘÍPRAVA ODPADŮ K OPĚTOVNÉMU POUŽITÍ východiska, legislativa odpadového hospodářství legislativní požadavky na sběr a svoz odpadů sběr a svoz odpadů −shromažďování odpadu u původce −možnosti svozu odpadů −logistika odpadového hospodářství příprava odpadů k opětovnému použití 2

3

VÝCHODISKA V OBLASTI SBĚRU A SVOZU ODPADŮ odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit (definice ze zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech) odpad je nejviditelnějším výstupů činnosti člověka do okolního prostředí −produkce odpadu ČR (2013 – zdroj ISOH): celková produkce odpadu: t produkce nebezpečných odpadů: t produkce komunálních odpadů: t −nakládání s odpadem (2013 – zdroj ISOH): spalování a energetické využití: t jiné využití t deponování odpadů t 4

5 VÝCHODISKA SBĚRU A SVOZU ODPADŮ - LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Odpadové hospodářství −Původci: oblast provozu podniků, obcí i domácností zahrnující nakládání s odpady, zejména jejich shromáždění, třídění a předání k využití nebo odstranění −Odpadářské společnosti: předmět činnosti a zisku, soubor aktivit zaměřený na získání a odběr odpadu od původců nebo konkurence, jeho přepravu, bezpečné soustředění, úpravu prodej nebo předání jiné osobě, vlastní využití nebo odstranění za ekonomicky co nejvýhodnějších podmínek Charakteristika legislativy v oblasti odpadového hospodářství : −Rozsáhlý a složitý soubor předpisů a požadavků −Legislativní prostředí OH se neustále vyvíjí, mění a aktualizuje −Působnost zákona zasahuje do provozu a ekonomiky každého podniku, živnosti, instituce, obce i domácnosti −Pro podniky, živnosti i obce představují požadavky legislativy OH značnou administrativní zátěž −Nedodržování, neznalost a nerespektování požadavků legislativy OH nese pro podniky riziko značných komplikací a peněžitých sankcí

VÝCHODISKA SBĚRU A SVOZU ODPADŮ - LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Legislativní pravěk odpadového hospodářství: −nakládání s odpadem obecně, jeho zneškodňování a využívání nebylo ošetřeno samostatnou legislativní normou, okrajově řešeno v jiných oblastech: −Nařízení vlády č. 68/1960 Sb. o hospodaření s kovovým odpadem a sběrnými surovinami Stanoví podnikům povinnost separovat kovový odpad a předávat jmenovaným národním podnikům, stanoví národním výborům povinnost organizovat sběr kovového odpadu a sběrných surovin u obyvatelstva −Vyhláška MZd č. 45/1966 Sb. o vytváření a ochraně zdravých životních podmínek V zájmu hygienické ochrany půdy nařizuje volit místa a zařízení pro shromažďování, zneškodňování a zužitkování odpadů tak, aby půda nebyla nadměrně zatížena škodlivinami 6

VÝCHODISKA SBĚRU A SVOZU ODPADŮ - LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Legislativní středověk odpadového hospodářství −zákon č. 238/1991 Sb. o odpadech −první složkový zákon v oblasti odpadového hospodářství −stanovil rámec a základní povinnosti subjektů při nakládání s odpadem −zavedena povinnost soustřeďovat odpad odděleně podle druhů −opatření FVŽP č. 69/1991 Sb., kterým se vyhlašuje Kategorizace a katalog odpadů −zavedlo rozdělení odpadů podle nebezpečnosti (N, Z, O) −zavedlo první systematické řazení odpadu podle druhů – Katalog odpadů – odpady členěny do 5 nadskupin, 25 skupin, 83 podskupin a 710 druhů podle odvětví původu −nařízení vlády ČR č. 513/1992 Sb. o podrobnostech nakládání s odpadem −rozvádí podrobnosti nakládání s odpadem s důrazem zejména na technické zabezpečení nádob, skladů a zařízení před únikem škodlivin do prostředí 7

VÝCHODISKA SBĚRU A SVOZU ODPADŮ - LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Legislativní novověk odpadového hospodářství −zákon č. 125/1997 Sb. o odpadech −zahajuje harmonizaci národní a evropské legislativy −zavádí klasifikaci nebezpečných vlastností odpadu −zavádí institut osoby oprávněné k nakládání s odpady −zpřísňuje a rozšiřuje povinnosti při nakládání s odpadem −vyhláška MŽP č. 337/1997 Sb., kterou se vydává Katalog odpadů a stanoví další seznamy odpadů (Katalog odpadů) −přejímá „evropský“ katalog odpadů −vyhláška MŽP č. 338/1997 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady −vyhláška MŽP č. 339/1997 Sb. o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů −vyhláška MŽP č. 340/1997 Sb., kterou se stanoví výše finanční rezervy na rekultivaci, zajištění péče o skládku a asanaci po ukončení jejího provozu a podrobnosti jejího vytváření a užití 8

VÝCHODISKA SBĚRU A SVOZU ODPADŮ - LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Současnost legislativy OH −zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech −nahrazuje zákon č. 125/1997 Sb., platnost od −změněn celkem 37 zákony −celkem 14 přímých novel −v první vlně 5 podřízených předpisů −v současnosti celkem 14 podřízených předpisů −celkem 28 novelizací podřízených předpisů −zákon a podřízené předpisy výrazně rozšiřují oblast působnosti odpadové legislativy −plně implementuje požadavky směrnic Evropského parlamentu a rady ES v oblasti odpadového hospodářství a nakládání s vybranými výrobky 9

VÝCHODISKA SBĚRU A SVOZU ODPADŮ - LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ dokumentace vývoje odpadové legislativy OH zákondoba platnosti (měsíce) počet zákonů, kterými byl změněn z toho přímé novely počet podřízených předpisů celkem paragrafů č. 238/ č. 125/ č. 185/ č. 185/2001 –

VÝCHODISKA SBĚRU A SVOZU ODPADŮ - LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Klíčové, současně platné, předpisy v oblasti OH −zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech −vyhláška MŽP č. 381/2001 Sb., Katalog odpadů −vyhláška MŽP č. 383/2001 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady −vyhláška MŽP č. 294/2005 Sb. o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu −nařízení vlády č. 352/2014 Sb. o Plánu odpadového hospodářství ČR pro období 2015 –

VÝCHODISKA SBĚRU A SVOZU ODPADŮ - LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Klíčové předpisy v oblasti sběru a svozu odpadů −zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech −vyhláška MŽP č. 381/2001 Sb., Katalog odpadů −vyhláška MŽP č. 383/2001 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady −vyhláška MŽP č. 374/2008 Sb. o přepravě odpadů −zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích −evropská dohoda o mezinárodní přepravě nebezpečných věcí (dohoda ADR) 12

SBĚR A SVOZ ODPADŮ - SHROMAŽĎOVÁNÍ ODPADŮ U PŮVODCE povinnosti původce odpadů dle zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech −odpady zařazovat podle druhů a kategorií −zajistit přednostní využití odpadů −odpady převést do vlastnictví pouze osobě oprávněné k jejich převzetí −ověřovat nebezpečné vlastnosti odpadů −shromažďovat odpady utříděné podle jednotlivých druhů a kategorií −zabezpečit odpady před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem −vést průběžnou evidenci o odpadech a způsobech nakládání s nimi, plnit ohlašovací povinnosti 13

SBĚR A SVOZ ODPADŮ - SHROMAŽĎOVÁNÍ ODPADŮ U PŮVODCE Zařazení odpadů podle druhů −celkem 20 skupin odpadů podle odvětví vzniku −celkem 111 podskupin odpadů podle charakteru výroby nebo produkce −celkem 839 druhů odpadů, z toho 408 kategorie nebezpečný 14

SBĚR A SVOZ ODPADŮ - SHROMAŽĎOVÁNÍ ODPADŮ U PŮVODCE technické požadavky požadavky na shromažďování odpadů: (dle vyhlášky 381/2001 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady) −odlišení shromažďovacích prostředků odpadů (tvarově, barevně nebo popisem) od prostředků nepoužívaných pro nakládání s odpady, nebo používaných pro jiné druhy odpadů −zajištění ochrany odpadů před povětrnostními vlivy, pokud jsou shromažďovací prostředky určeny pro použití mimo chráněné prostory a nejsou-li určeny pouze pro odpady inertní −odolnost proti chemickým vlivům odpadů, pro které jsou určeny −nádoby svým provedením samy o sobě nebo v kombinaci s technickým provedením a vybavením místa, v němž jsou umístěny, zabezpečují ochranu okolí před druhotnou prašností −zabezpečují, že odpad do nich umístěný je chráněn před nežádoucím znehodnocením, zneužitím, odcizením, smícháním s jinými druhy odpadů nebo únikem ohrožujícím zdraví lidí nebo životní prostředí 15

SBĚR A SVOZ ODPADŮ - SHROMAŽĎOVÁNÍ ODPADŮ U PŮVODCE praktické požadavky: −zohlednění bezpečnosti při nakládání s odpadem: ostatní / nebezpečný (žíravý / toxický / infekční …) −zohlednění fyzikálních vlastností odpadu: měrná hmotnost, konzistence (tekutý / pevný / kašovitý) −zohlednění nároků na manipulaci: ruční, příruční technika, strojní technika (VZV, nakladač, svozové vozidlo) −kompatibilita se svozovou technikou 16

17

SBĚR A SVOZ ODPADŮ - SHROMAŽĎOVÁNÍ ODPADŮ U PŮVODCE shromažďovací nádoby dle objemu −maloobjemové nádoby (50 – 250 l) −maloobjemové kontejnery (1 – 5 m 3 ) −velkoobjemové kontejnery (5 – 40 m 3 ) 18

SBĚR A SVOZ ODPADŮ - SHROMAŽĎOVÁNÍ ODPADŮ U PŮVODCE Shromažďovací nádoby 19

SBĚR A SVOZ 20 Shromažďovací nádoby

SBĚR A SVOZ ODPADŮ - SHROMAŽĎOVÁNÍ ODPADŮ U PŮVODCE požadavky na balení a značení odpadů −dle zákona o odpadech (§13): −balení nebezpečných odpadů se řídí přiměřeně zvláštními právními předpisy (zákon o chemických látkách a chemických přípravků) −nebezpečné odpady s nebezpečnou vlastností H1, H2, H3, H6, H8, H9 a H14 jsou označeny grafickým symbolem podle zvláštního předpisu (zákon o CHLP) −jiné nebezpečné odpady jsou označeny nápisem „nebezpečný odpad!“ −původce a oprávněná osoba, která nakládá s nebezpečným odpadem, jsou povinni zpracovat identifikační list nebezpečného odpadu a místa nakládání s nebezpečným odpadem tímto listem vybavit 21

SBĚR A SVOZ ODPADŮ - SHROMAŽĎOVÁNÍ ODPADŮ U PŮVODCE požadavky na balení a značení odpadů −dle vyhlášky č. 383/2001 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady (§5): −v blízkosti shromažďovacího prostředku nebezpečného odpadu nebo shromažďovacího místa nebezpečného odpadu nebo na nich musí být umístěn identifikační list shromažďovaného odpadu (obsah uveden v příloze 3 vyhlášky) −na shromažďovacím prostředku nebezpečného odpadu musí být uvedeno katalogové číslo a název shromažďovaného nebezpečného odpadu a jméno a příjmení osoby odpovědné za obsluhu a údržbu shromažďovacího prostředku. 22

SBĚR A SVOZ ODPADŮ – PŘEPRAVA ODPADU Povinnosti při přepravě −všechna vozidla se řídí zákonem č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a prováděcí vyhlášky:(registrace, technický stav, pravidla provozu, bezpečnostní přestávky …) −přeprava nebezpečných věcí je v souladu s požadavky dohody ADR (značení nákladu, balení, průvodní dokumentace, školení obsluhy, výbava vozidla …) −přeprava odpadů je v souladu s vyhláškou 374/2008 Sb. o přepravě odpadů (značení vozidel, pravidla pro vývoz a dovoz odpadu) Přepravní doklady −kniha jízd −evidenční list pro přepravu nebezpečných odpadů −identifikační list nebezpečného odpadu −automatický záznam průběhu přepravy −Provozní řád (v případě mobilního zařízení), pokyny pro případ úniku 23

SBĚR A SVOZ ODPADŮ – PŘEPRAVA ODPADU Přepravní prostředky −nosiče kontejnerů −s hákovým nakládáním kontejneru −s řetězovým nakládáním kontejneru − přívěsy k přepravě kontejnerů −vozidla s pevnou nástavbou −skříňová vozidla (nakládání hydraulickým čelem nebo VZV) −valníková vozidla (nakládání hydraulickou rukou nebo VZV) − přívěsy nebo návěsy za tahače −cisternová vozidla, cisternové přívěsy a návěsy za tahače −vozidla pro svoz komunálních odpadů −linearpress −rotopress 24

25

26

PŘEPRAVA ODPADU 27 Vozidla pro svoz komunálního odpadu −RotoPress −LinearPress

SBĚR A SVOZ ODPADŮ – LOGISTIKA SVOZU A DOPRAVY Logistika při svozu odpadů −Systém řešení svozu odpadů tak, aby byl zajištěn včasný, bezpečný, efektivní a co nejméně ekonomicky náročný transport odpadu od původce do koncového zařízení k jeho využití nebo odstranění. Základní možné cesty odpadu −původce  koncovka −původce  logistický provoz  koncovka 28

SBĚR A SVOZ ODPADŮ – LOGISTIKA SVOZU A DOPRAVY Základní prvky logistiky svozu −soustředění odpadu u původce −systém třídění – kde je vhodné nejen podle druhů odpadu ale i podle komodit −vhodné nádoby pro optimální manipulaci a přepravu −zahuštění odpadu (lisovací kontejnery, hydraulická ruka s drtícím válcem …) −systém svozu −optimální svozová trasa pro svoz drobných původců a komunální svoz −optimální načasování svozu (intervaly odpovídající naplnění nádob) −logistický provoz −třídění odpadu podle cílových zařízení, shromáždění objemu pro kapacitní dopravu −technologie pro objemovou úpravu odpadů za účelem zkapacitnění dopravy −vysoce kapacitní doprava na koncové zařízení −informační systémy 29

30

SBĚR A SVOZ ODPADŮ – LOGISTIKA SVOZU A DOPRAVY 31 Logistický provoz s úpravou odpadu −pro zajištění kapacitní dopravy na vzdálené zařízení −určeno zejména pro prodejné komodity (papír, plast, polystyren, dřevo) −dotřídění komodity na požadovanou čistotu (dle materiálu, barvy, příměsí …) −objemová úprava: −drcení – drtiče, mlýny, aglomerátory −lisování – hydraulické lisy, briketovací lisy, styropaktory −výsledkem je zahuštění odpadu a optimální kapacita vývozu

SBĚR A SVOZ ODPADŮ – LOGISTIKA SVOZU A DOPRAVY Odpad z třídění v obcích – plast – žlutá popelnice 32

SBĚR A SVOZ ODPADŮ – LOGISTIKA SVOZU A DOPRAVY Vytříděný a upravený plast 33

34

SBĚR A SVOZ ODPADŮ – LOGISTIKA SVOZU Informační systémy −GPS monitoring pohybu vozidel −GPS monitoring pohybu kontejnerů −GPS sledování stavu paliva v nádržích 35

PŘÍPRAVA ODPADU NA OPĚTOVNÉ VYUŽITÍ Hierarchie nakládání s odpady −předcházení vzniku −příprava k opětovnému použití −recyklace −jiné využití (např. energetické) −odstranění odpadů Příprava k opětovnému využití −způsob využití odpadů zahrnující čištění nebo opravu použitých výrobků nebo jejich částí a kontrolu provedenou osobou oprávněnou podle zvláštního právního předpisu spočívající v prověření, že použitý výrobek nebo jeho část, které byly odpady, jsou po čištění nebo opravě schopné bez dalšího zpracování opětovného použití (§4, odst.1, písm.r zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech) 36

PŘÍPRAVA ODPADU NA OPĚTOVNÉ VYUŽITÍ Praktické uplatnění přípravy k opětovnému využití −demontáže autovraků (odpad č , kategorie „N“) – demontáž, dekontaminace a očista, oprava, kontrola a prodej součástí jako náhradních dílů −dekontaminace, praní a obnova čistících textilií a použitých sorpčních prostředků −protektorování pneumatik −redistribuce použitých oděvů 37